Speakers keep playing when headphones plugged

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help

Speakers keep playing when headphones plugged

Postby STRESSy on Mon Nov 26, 2007 8:28 pm

Hi, i use Mint 4.0 and when i plug my headphones jack the sound plays in the headphones and in the speakers at the same time.

I was having some issues with my realtek 268 before but solve them putting

model=acer on alsa-base

but now i got this problem

my laptop is a compal ifl90 barebone

thanks if you can help
STRESSy
 

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby stefano on Tue Nov 27, 2007 2:11 pm

Hi , are you sure that isn't a hardware problem ? I've got the same problem some time ago with my wife's pc and it was the female headphones plug in the sound card.
Stefano
stefano
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sat Nov 24, 2007 8:19 am
Location: Rome-ITALY-

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby STRESSY on Wed Nov 28, 2007 7:18 pm

No the laptop is new stefano
STRESSY
 

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby Robfuscate on Thu Nov 29, 2007 4:11 pm

STRESSy wrote:Hi, i use Mint 4.0 and when i plug my headphones jack the sound plays in the headphones and in the speakers at the same time.
I was having some issues with my realtek 268 before but solve them putting
model=acer on alsa-base


Sorry about this, but I'm a real newbie and finally found a Linux distro that I both like the look of and that works - except for the headphones.

I bought a brand new Acer4310 to experiment with and the headphone jack worked with almost all the other distros I tried.

I'd like to try 'putting model=acer on alsa-base' to see if it sorts the problem - but I have no idea how to access alsa-base.

Basic instructions please?
Robfuscate
Level 1
Level 1
 
Posts: 38
Joined: Thu Nov 29, 2007 12:01 am

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby CDavisUnlimited on Sat Dec 22, 2007 1:24 am

I have the same problem with my speakers still playing. Anyone know of a solution?

-C
CDavisUnlimited
Level 1
Level 1
 
Posts: 18
Joined: Mon Dec 17, 2007 9:07 pm

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby CDavisUnlimited on Sat Dec 22, 2007 2:49 am

OK, I found a solution that worked.

1. Open a shell and type "asoundconf list" - This will give you the name of your sound card.
2. Type "sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base" - This will bring up the alsa-base file for editing.
3. In the alsa-base file add the line "options snd-hda-<Name of your sound card from step 1> model=auto" with the rest of the options
4. Save the alsa-base file and restart your computer. The problem should be fixed.

-C
CDavisUnlimited
Level 1
Level 1
 
Posts: 18
Joined: Mon Dec 17, 2007 9:07 pm

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby leo37 on Mon Jan 28, 2008 2:40 am

HI

Thanks for the info!! Unfortunately, I can't seem to make it work on my machine. I'm pretty new at this stuff so I don't know what went wrong.

I got a name from step 1 ("Intel") and I was able to open the alse-base file. Its the editing part I'm not sure of. This is what I added:

options snd-hda-intel model=auto

Anything missing? Is there an alternative method to do this?
leo37
 

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby CDavisUnlimited on Sun Feb 10, 2008 1:22 pm

When I reinstalled Mint on my laptop one of the many times, model=auto didn't work for me either. Instead try model=laptop and see if that works.

-C
CDavisUnlimited
Level 1
Level 1
 
Posts: 18
Joined: Mon Dec 17, 2007 9:07 pm

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby Majorcrash on Fri Feb 22, 2008 10:55 pm

I tried this, but it didn't work for me. I wasn't able to get the speakers to mute with headphones in ubuntu, either.
Majorcrash
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Tue Feb 19, 2008 7:06 pm

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby curtiswtaylorjr on Mon Mar 10, 2008 4:33 pm

I have the intel sound module too on a sony vgn-fz140e and this forum http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=637799 helped me alot. I also set options snd-hda-intel model=vaio.
Last edited by curtiswtaylorjr on Thu Mar 27, 2008 9:38 am, edited 1 time in total.
Image
User avatar
curtiswtaylorjr
Level 2
Level 2
 
Posts: 54
Joined: Tue Dec 18, 2007 2:23 pm
Location: Knoxville, Tennessee, USA

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby Baptou on Mon Mar 10, 2008 7:31 pm

Hello everyone,

I had the same problem with my laptop (3 years-old HP-Compaq NC6120 with an Intel ICH6), the solution I found is fairly simple:

Just double click on the Volume Control (the speaker at the bottom right of your screen) and go to the 'Switches' tab. There, make sure the Headphone Jack Sense is ticked. That did the trick for me...

Hope that helps^^
User avatar
Baptou
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Wed Feb 20, 2008 9:14 pm

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby Robfuscate on Sun Mar 23, 2008 9:24 pm

Baptou wrote:
Just double click on the Volume Control (the speaker at the bottom right of your screen) and go to the 'Switches' tab. There, make sure the Headphone Jack Sense is ticked. That did the trick for me...

Hope that helps^^

'Fraid not. There was no''switches' tab. On the other hand I discovered that a right click would allow me to mute. :)
Robfuscate
Level 1
Level 1
 
Posts: 38
Joined: Thu Nov 29, 2007 12:01 am

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby homunculus on Wed Mar 26, 2008 9:35 pm

I have also tried both 'auto' and 'laptop' and this definitely doesn't work on my laptop. I have a compaq presario c751nr and it has an intel i965 chipset. If anyone else has some sort of insight or fix that's worked, I'd be most appreciative and willing to try it.
homunculus
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Sun Mar 23, 2008 7:49 am
Location: US

Re: Speakers keep playing when headphones plugged

Postby ed@Mint on Wed Mar 26, 2008 10:20 pm

Hi folks,

I currently have the same problem with a dell laptop.
I have found this http://groups.google.com/group/comp.os.linux.misc/browse_thread/thread/08ffde1895f95655/0ea1e076865fe2eb?lnk=raot which looks promising though i still haven't completely checked it out.
Read the post from Little Girl somewhere near the end of the page. She gives 4 links, those are the interesting stuff.

Let us know if anybody solves the problem thanks to this... :wink:

Cheers
ed
In libro veritas

Now switched to : ArchLinux

New users, read the Linux Mint User Guide | Problem ? See the Wiki first | Check out the Software Portal | Join the IRC channel : #linuxmint @ irc.spotchat.org
User avatar
ed@Mint
Level 5
Level 5
 
Posts: 565
Joined: Sun Mar 09, 2008 6:03 pm
Location: Liege, Belgium

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: systemBuilder and 21 guests