WIFI disconnects

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read this

WIFI disconnects

Postby MintWireless111 on Wed Jul 25, 2012 8:12 am

Hello

I just installed Linux Mint 13 KDE and I have problems getting my WIFI connection to behave stable.

I can connect with my wpa password and use network for a short period. Between 2 and 10 minutes and then the connection is not usable anymore.

I then need to disable networking and enable networking again.

Then double click my wifi connection again and wifi connection can be used again.

I have tried disabling powermanagement for wlan0 but it still disconnect after a short period.

Any suggestions???
MintWireless111
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:54 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: WIFI disconnects

Postby MintWireless111 on Wed Jul 25, 2012 11:50 am

This is highly annoying and wifi works perfect with windows pc.
MintWireless111
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed Jul 25, 2012 7:54 am

Re: WIFI disconnects

Postby JackieRobinson on Sun Jul 29, 2012 1:30 am

Hey mate,

Oh my god this is an annoying problem. I have the exact same problem. I tried a fix and it seems to of exended the time I can spend before it disconnects but the problem is still there.

If I disconnect and reconnect it works flawlessly but then finally disconnects after a while. I can't understand why but I'm sure the solution is simple.

I thought it was something to do with the power options disabling wifi connection after a while and I tried a fix which disabled that but it's still happening.
JackieRobinson
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Fri Jul 27, 2012 11:09 pm

Re: WIFI disconnects

Postby Cycledoc on Sun Jul 29, 2012 12:31 pm

Same issue. Mint 13 on dual boot Dell XPS 502. Intel wireless card. Will work for a while then simply stop. Says there is a DNS problem.

If I turn the wireless off (the gadget on the panel indicates it's working) and then on, it work again. Windows 7 has no such problem.

Is there a simple fix to this? Quite annoying and makes me want to use the Windows side more.
Cycledoc
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Fri Apr 20, 2012 7:20 am

Re: WIFI disconnects

Postby Cycledoc on Thu Aug 09, 2012 8:45 am

Is anyone out there? This is a huge problem for some us. I'm not particularly computer savvy and would like some assistance. Wifi works fine and seems to stop. I then disconnect and reconnect and am back in business. I get about 5-10 minutes of working time before it stops. What's up with this. I was hoping the updates would fix, but so far the problem continues.

Linux mint 13 on Dell XPS 15.
Cycledoc
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Fri Apr 20, 2012 7:20 am

Re: WIFI disconnects

Postby AlbertP on Thu Aug 09, 2012 8:54 am

Please tell what wifi card you are using. Broadcom perhaps?

You could run inxi -N in terminal and post the output.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6515
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: WIFI disconnects

Postby Feather on Fri Aug 10, 2012 2:17 pm

Hello all. I'm currently running Linux Mint 13 MATE/Xfce on a Sager NP7680 laptop and am experiencing the same problem. I recently switched from Windows to Linux and have briefly tried Ubuntu 12.04 and PinguyOS 12.04 prior to settling with Mint. I ran Firefox (both pre-installed and latest version) and Google Chrome on both of the previous distros and have concluded that the disconnection issue affects all three of the distros I've tried this week. As MintWireless111 described, my web browsers would suddenly stop loading pages ("Firefox can't find the server at ***", etc.) despite a strong wireless signal. I would then have to manually disconnect and reconnect via the network monitor icon on the panel to reload the web pages. Could this be a problem with Linux and its overall incompability with my wireless card? Not sure if I was supposed to start my own thread... :?

inxi -N Output:

Network: Card-1: Intel Ultimate N WiFi Link 5300 driver: iwlwifi
Card -2 Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller
driver: r8169
Feather
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Fri Aug 10, 2012 1:41 pm

Re: WIFI disconnects

Postby AlbertP on Sat Aug 11, 2012 10:06 am

@ Feather: Please open a new topic. By the way you have Intel wifi so it's supposed to work well.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6515
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: WIFI disconnects

Postby malch on Sat Aug 11, 2012 3:06 pm

This is a bit of a long shot but... I had a similar problem with my Android smartphone which was resolved beautifully like this...

Go into your router/access point setup screens and look for a Wireless Multimedia (WMM) option. Turn it off!
malch
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Sat Aug 11, 2012 2:57 pm

Re: WIFI disconnects

Postby jollyca on Thu Aug 16, 2012 3:35 pm

Hello everyone,

My WiFi keeps disconnecting, too. The status says "Configuring network adapter". Also, it takes a few good minutes to connect to the network, and this whole time the status is "Configuring...". Anything I can do to speed things up? My controller is (according to inxi output):
Code: Select all
Atheros AR9462 Wireless Network Adapter driver: ath9k
.
@Feather - I have the same problem. Sometimes the whole wifi stops working although the icon shows it's connected. It takes about 30 secs to start working again.

Anybody knows how to fix this? It's getting really annoying...

Thanks a lot and have a good day.
jollyca
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Thu Aug 16, 2012 3:28 pm

Re: WIFI disconnects

Postby mighalis on Sat Aug 18, 2012 7:14 am

Same problem here, linux mint 13 kde

Atheros AR9462 Wireless Network Adapter driver: ath9k


Every 5~10 minutes wireless disconnects. Some times recconects, some times wireless go off.
I turn the hardware off and on again to start things up again.
mighalis
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat Aug 18, 2012 7:10 am

Re: WIFI disconnects

Postby tdrane on Sun Aug 19, 2012 2:07 pm

Am having the same issues here, Sony VGN-NR220E, Mint 12 KDE. Seems to be the problem with all of the distros I've tried.

Am trying to get into the Brighthouse router to see if I can find the multimedia part and turn it off.

Issues there too. :x
tdrane
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Fri Jul 08, 2011 8:26 pm

Re: WIFI disconnects

Postby mccat on Thu Aug 23, 2012 4:45 pm

Had same issues. Wi-Fi connection was hanging after 10-20 min, but indicator showed OK. After installing missing packages everything is back to normal.


Code: Select all
sudo apt-get install ndiswrapper-source
sudo apt-get install ndiswrapper-dkm


My system is mint-kde 13
wifi card:
Code: Select all
Atheros AR9462 Wireless Network Adapter driver: ath9k
mccat
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Thu Aug 23, 2012 4:16 pm

Re: WIFI disconnects

Postby mighalis on Fri Aug 24, 2012 10:21 am

I don't understand, what ndiswrapper has to do with ath9k. What packages were missing?


The problen has become very annoying, i have 1 min disconnections every 5 minuts!
mighalis
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat Aug 18, 2012 7:10 am

Re: WIFI disconnects

Postby AlbertP on Fri Aug 31, 2012 9:45 am

To anybody who has a bad connection with ath9k: Please try running this in terminal:
Code: Select all
sudo sh -c "echo 'options ath9k nohwcrypt=1' > /etc/modprobe.d/custom-wireless.conf"
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6515
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: WIFI disconnects

Postby umang on Tue Dec 25, 2012 6:58 am

Hi,

I had the same problem. Going to Software Sources -> Additional Drivers and enabling the Broadcom Wireless driver fixed the issue for me.
umang
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Tue Dec 25, 2012 6:53 am

Re: WIFI disconnects

Postby kaidoe on Sat Feb 09, 2013 5:43 pm

Just for information, same worked for me as well.

Going to Software Sources -> Additional Drivers and enabling the Broadcom Wireless driver fixed the issue for me.

Code: Select all
 inxi -N

Network:   Card-1: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller driver: r8169
           Card-2: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller driver: bcma-pci-bridge


Thanks :)
kaidoe
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Feb 09, 2013 5:41 pm

Re: WIFI disconnects

Postby AlbertP on Sun Feb 10, 2013 11:12 am

Ok, in this topic we have had many different people having problems with very different wireless cards. In future please open a new topic if your problem is about a different wifi card than the rest of the topic.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6515
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Wireless

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 4 guests