realtek 8187 not working after updating [SOLVED]

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read this

realtek 8187 not working after updating [SOLVED]

Postby piotr on Fri Jul 23, 2010 10:44 am

hi, i am completely puzzled as to why my wireless card does not function any more. it did (out of the box) until very recently (no ndiswrapper).
i came back home after vacation, was able to connect with it (on Linux Mint 9), performed an update and after that it hasn't been working.
i tried a clean install with mint, ubuntu and pclinuxos - to no avail.
the networkmanager does not allow to "switch" 'Enable wireless' on.
when using wicd - there are no wireless networks.
unfortunately i do not have real programming/linux skills. changing screen resolution in xorg.conf and setting up ubuntu 2 years ago so that it has the right repositories, installing skype, etc was what i am capable of.

i would very much appreciate your help in bringing the wireless card back to life.

iwconfig:
Code: Select all
ptr@ptr-laptop ~ $ iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:off/any 
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=off   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off

lsusb:
Code: Select all
ptr@ptr-laptop ~ $ lsusb
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 004: ID 0bda:8187 Realtek Semiconductor Corp. RTL8187 Wireless Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

mintwifi:
Code: Select all
sudo /usr/lib/linuxmint/mintWifi/mintWifi.py
-------------------------
* I. scanning WIFI PCI devices...
-------------------------
* II. querying ndiswrapper...
-------------------------
* III. querying iwconfig...
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11bg  ESSID:off/any 
          Mode:Managed  Access Point: Not-Associated   Tx-Power=off   
          Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
         
-------------------------
* IV. querying ifconfig...
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:90:f5:60:73:4d 
          inet addr:192.168.0.11  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::290:f5ff:fe60:734d/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:63192 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:34375 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:93646778 (93.6 MB)  TX bytes:2648798 (2.6 MB)
          Interrupt:23 Base address:0xe400

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:64 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:64 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:4320 (4.3 KB)  TX bytes:4320 (4.3 KB)

-------------------------
* V. querying DHCP...
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.3
Copyright 2004-2009 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

SIOCSIFFLAGS: Unknown error 132
SIOCSIFFLAGS: Unknown error 132
Listening on LPF/wlan0/00:15:af:17:7a:68
Sending on   LPF/wlan0/00:15:af:17:7a:68
Listening on LPF/eth0/00:90:f5:60:73:4d
Sending on   LPF/eth0/00:90:f5:60:73:4d
Sending on   Socket/fallback
receive_packet failed on wlan0: Network is down
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 6
DHCPOFFER of 192.168.0.11 from 192.168.0.1
DHCPREQUEST of 192.168.0.11 on eth0 to 255.255.255.255 port 67
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
send_packet: Network is down
DHCPACK of 192.168.0.11 from 192.168.0.1
bound to 192.168.0.11 -- renewal in 302178 seconds.
-------------------------
* VI. querying nslookup google.com...
Server:      62.179.1.63
Address:   62.179.1.63#53

Non-authoritative answer:
Name:   google.com
Address: 209.85.135.105
Name:   google.com
Address: 209.85.135.106
Name:   google.com
Address: 209.85.135.147
Name:   google.com
Address: 209.85.135.99
Name:   google.com
Address: 209.85.135.104
Name:   google.com
Address: 209.85.135.103
Last edited by piotr on Sat Aug 07, 2010 8:42 pm, edited 1 time in total.
piotr
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Fri Jul 23, 2010 9:41 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: realtek 8187 not working after updating

Postby remoulder on Fri Jul 23, 2010 6:59 pm

piotr wrote:SIOCSIFFLAGS: Unknown error 132

Is why. See http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1311886 - might help, might not. BTW when you run wifi diagnostics such as mintwifi, you need to disconnect your cabled connection otherwise the results are a bit meaningless.
[Edit] your original post and add [SOLVED] once your question is resolved.

“The people are my God” stressing the factor determining man’s destiny lies within man not in anything outside man, and thereby defining man as the dominator and remoulder of the world.
User avatar
remoulder
Level 17
Level 17
 
Posts: 7667
Joined: Fri May 09, 2008 1:14 pm

Re: realtek 8187 not working after updating

Postby piotr on Sat Jul 24, 2010 4:46 am

thanks for the reply.
the wireless is shown as "enabled" in networkmanager (after running the "sudo ifconfig wlan0 up" i guess) but the device doesn't seem to be working - no networks are listed. i don't know how to follow the instructions in the ubuntu forum page - wlan0 command doesn't give me my adapter information...
i ran mintwifi offline this time:
Code: Select all
sudo /usr/lib/linuxmint/mintWifi/mintWifi.py
-------------------------
* I. scanning WIFI PCI devices...
-------------------------
* II. querying ndiswrapper...
WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/ndiswrapper, it will be ignored in a future release.
netrtuw : driver installed
   device (0BDA:8187) present (alternate driver: rtl8187)
-------------------------
* III. querying iwconfig...
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11g  ESSID:off/any 
          Mode:Managed  Frequency:2.412 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:54 Mb/s   Tx-Power:20 dBm   Sensitivity=0/3 
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Power Management:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

-------------------------
* IV. querying ifconfig...
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:90:f5:60:73:4d 
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:569 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:634 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:239922 (239.9 KB)  TX bytes:76010 (76.0 KB)
          Interrupt:23 Base address:0xa400

eth0:avahi Link encap:Ethernet  HWaddr 00:90:f5:60:73:4d 
          inet addr:169.254.7.232  Bcast:169.254.255.255  Mask:255.255.0.0
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          Interrupt:23 Base address:0xa400

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:337 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:337 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:26180 (26.1 KB)  TX bytes:26180 (26.1 KB)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:15:af:17:7a:68 
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

wlan0:avahi Link encap:Ethernet  HWaddr 00:15:af:17:7a:68 
          inet addr:169.254.6.169  Bcast:169.254.255.255  Mask:255.255.0.0
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

-------------------------
* V. querying DHCP...
There is already a pid file /var/run/dhclient.pid with pid 2277
killed old client process, removed PID file
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.1.3
Copyright 2004-2009 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

Listening on LPF/wlan0/00:15:af:17:7a:68
Sending on   LPF/wlan0/00:15:af:17:7a:68
Listening on LPF/eth0/00:90:f5:60:73:4d
Sending on   LPF/eth0/00:90:f5:60:73:4d
Sending on   Socket/fallback
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 12
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 10
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 13
DHCPDISCOVER on wlan0 to 255.255.255.255 port 67 interval 18
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 14
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping.
-------------------------
* VI. querying nslookup google.com...
;; connection timed out; no servers could be reached
piotr
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Fri Jul 23, 2010 9:41 am

Re: realtek 8187 not working after updating

Postby remoulder on Sat Jul 24, 2010 6:31 am

You just need to try entering the command shown in the post to see if it helps. I noticed you have installed Windows drivers since you 1st post, these are not going to help and probably only complicate matters.
[Edit] your original post and add [SOLVED] once your question is resolved.

“The people are my God” stressing the factor determining man’s destiny lies within man not in anything outside man, and thereby defining man as the dominator and remoulder of the world.
User avatar
remoulder
Level 17
Level 17
 
Posts: 7667
Joined: Fri May 09, 2008 1:14 pm

Re: realtek 8187 not working after updating

Postby piotr on Sat Aug 07, 2010 8:32 pm

remoulder wrote:You just need to try entering the command shown in the post to see if it helps.


hello,
i don't know how to apply the commands from the webpage suggested...
the problem starts already with:
wlan0 Atheros ath5k - [phy0]

i got an error on typing wlan0... so further steps would not work, i guess.

however, i found the solution to the problem... it was a button enabling wireless on my laptop - F11 with Fn key, which i must have pressed accidentally on an occaision.
all works as previously, both on windows xp and mint.
piotr
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Fri Jul 23, 2010 9:41 am


Return to Wireless

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 8 guests