NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Screen resolution, 3D Acceleration, nVidia, ATI
Forum rules
Before you post please read this

NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby Ashish Rout on Tue Feb 26, 2013 12:13 am

nvidia GT630M installed on linux mint 14(Nadia)...but it is not working ....
Then I came across bumblebee project for optimus graphics cards and followed instructions on
https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee#Installation

inxi -Gx output-
Code: Select all
Graphics:  Card-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller bus-ID: 00:02.0
           Card-2: NVIDIA GF108 [GeForce GT 630M] bus-ID: 01:00.0
           X.Org: 1.13.0 drivers: intel (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1366x768@60.0hz
           GLX Renderer: Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile GLX Version: 3.0 Mesa 9.0 Direct Rendering: Yes


but optirun <progname> not working..
&following error is displayed...
Code: Select all
[ 1401.636471] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
[ 1401.636510] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running?
Ashish Rout
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Tue Feb 26, 2013 12:00 am
Location: Bhubaneshwar

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby anandrkris on Wed Feb 27, 2013 6:14 am

Not sure, Ashish. Few links shared below. Hope this helps.

https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/issues/337
http://forums.fedoraforum.org/showthread.php?p=1598832#post1598832
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=12531840#post12531840

I have Nvidia Geforce 540M Gpx card with bumblebee installed and optirun <game / program> just works fine. Though I could not get HDMI display to work.
Cheers,
If there is a drive, there will be a path
User avatar
anandrkris
Level 5
Level 5
 
Posts: 823
Joined: Fri Nov 16, 2012 1:13 am
Location: Chennai

Re: NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby AlbertP on Wed Feb 27, 2013 7:24 am

You could try reinstalling it:
Code: Select all
apt install --reinstall bumblebee bumblebee-nvidia


@ anandrkris: That HDMI output is probably connected to your NVIDIA GPU, but the laptop screen to your Intel GPU: using monitors connected to different GPUs is not really supported on Linux so far (mostly an X Server limitation). That may change in future.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6512
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby anandrkris on Wed Feb 27, 2013 7:33 am

@AlbertP - Even I thought of suggesting re-installation to Ashish but looking at the first link seems more like a bug with 3.1 version of bumblebee.

HDMI - Yes, I am aware of it. Have posted it here as well. There are workarounds suggested by cloning the session, am yet to try it.
Last edited by anandrkris on Fri Mar 08, 2013 10:32 pm, edited 1 time in total.
Cheers,
If there is a drive, there will be a path
User avatar
anandrkris
Level 5
Level 5
 
Posts: 823
Joined: Fri Nov 16, 2012 1:13 am
Location: Chennai

Re: NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby AlbertP on Wed Feb 27, 2013 7:51 am

You're right, a new version of bumblebee appeared in the PPA the day before yesterday (I hadn't yet noticed that there was a 3.1).
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6512
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby anandrkris on Thu Feb 28, 2013 12:23 am

Yes, I got it installed couple of days ago. More here.
Cheers,
If there is a drive, there will be a path
User avatar
anandrkris
Level 5
Level 5
 
Posts: 823
Joined: Fri Nov 16, 2012 1:13 am
Location: Chennai

Re: NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby Ashish Rout on Thu Feb 28, 2013 11:24 am

anandrkris wrote:@AlbertP - Even I thought of suggesting re-installation to Ashish but looking at the first link seems more like a bug with 3.1 version of bumblebee.

HDMI - Yes, I am aware of it. Have posted it here as well. There are workarounds suggested by cloning the session, am yet to try it.

Thanks for the replay , i just reinstall , but problem remain same , So it is probally a bug , so waiting for it to be fixed..
Ashish Rout
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Tue Feb 26, 2013 12:00 am
Location: Bhubaneshwar

Re: NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby AlbertP on Thu Feb 28, 2013 2:22 pm

Yesterday somebody told me in the chat the Bumblebee daemon could be started manually:
Code: Select all
sudo bumblebeed --daemon
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6512
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: NVIDIA Driver is Installed but not Working...

Postby mat3j on Thu Feb 28, 2013 4:46 pm

Having the same problem since last update. How can I downgrade Bumblebee to 3.0?
User avatar
mat3j
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Tue Jun 05, 2012 6:36 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Graphic Cards & Monitors

Who is online

Users browsing this forum: bjorntj and 6 guests