The Mint forum server

Questions about the project and the distribution - obviously no support questions here please

The Mint forum server

Postby SimonTS on Thu Jul 21, 2011 12:34 pm

I can't think where else to post this, so I'll stick it here and be damned...

Is there something going on with the server that holds forums.linuxmint.com? Recently it seems to have deteriorate massively in performance, especially evenings UK time. Sometimes it is impossible to get on, other times you have to hit refresh 5 or 6 times just to get a thread up or to post a comment.

Also, twice today I have posted a reply to someone else's thread and waited for the confirmation page so I know it has been accepted. This has duly come up correctly. 5 minutes later I have gone back to the forum to see that my reply is missing and I've had to go and stick it in there again.

I guess the biggest question is...
Is it just me?
:x
User avatar
SimonTS
Level 6
Level 6
 
Posts: 1272
Joined: Thu Feb 24, 2011 5:19 pm
Location: Bristol, United Kingdom

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: The Mint forum server

Postby SimonTS on Thu Jul 21, 2011 12:40 pm

Follow-up to the above... Could the issue of posts going missing be caused by the OP editing and updating his original post while I am replying to it? Would this somehow change the link within the board system so that my answer goes into a black-hole instead?
User avatar
SimonTS
Level 6
Level 6
 
Posts: 1272
Joined: Thu Feb 24, 2011 5:19 pm
Location: Bristol, United Kingdom

Re: The Mint forum server

Postby richyrich on Thu Jul 21, 2011 1:29 pm

More likely you lost your connection to the server, and when you got re-connected the server didn't know where to put/send you.
Or , the server was simply flushed and reset.

You're not alone, it's bad here in Canada too.

regards, richy :)
User avatar
richyrich
Level 13
Level 13
 
Posts: 4644
Joined: Mon May 04, 2009 8:31 pm

Re: The Mint forum server

Postby MALsPa on Thu Jul 21, 2011 1:38 pm

Quite awful here, too. Sometimes it's working fine, but then it's back to clicking on something and sitting here waiting.
User avatar
MALsPa
Level 8
Level 8
 
Posts: 2030
Joined: Mon Nov 19, 2007 10:17 pm
Location: albuquerque

Re: The Mint forum server

Postby altair4 on Thu Jul 21, 2011 1:52 pm

It does seem to deteriorate as the day goes on but I have noticed one other peculiarity. I can maneuver around and select different topics a lot faster if I'm not logged in than when I am.
Please add a [SOLVED] at the end of your original subject header if your question has been answered and solved.
altair4
Level 16
Level 16
 
Posts: 6131
Joined: Tue Feb 03, 2009 10:27 am

Re: The Mint forum server

Postby ThistleWeb on Thu Jul 21, 2011 2:09 pm

The Mint forums as well as the site itself have had a lot of issues like this for a while. I thought it was the spike in users and demand as Mint grows faster than the resources can scale to serve us all. They did move servers a while back to address this, it maybe that it needs looked at again. I've found it slow at times too, but nothing like what it used to be.
Crivens!
User avatar
ThistleWeb
Level 5
Level 5
 
Posts: 900
Joined: Fri Mar 25, 2011 9:59 am
Location: Scotland

Re: The Mint forum server

Postby odo5435 on Thu Jul 21, 2011 9:40 pm

ThistleWeb wrote:I thought it was the spike in users and demand as Mint grows faster than the resources can scale to serve us all.

I thought the same thing until I checked the number of users on-line shown at the main Index page. This number does not seem to have increased much, if at all, recently.

Also, as the majority of users are (or should be) asleep during most of my browsing time you'd think it shouldn't be an issue. But I do seem to have the same problems as the OP.
LinuxMint 14 'Nadia' 64-bit dual boot with Win' 7 :::<<>>::: Linux Registered User No. 545697
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic (x86_64) >< Cinnamon
User avatar
odo5435
Level 4
Level 4
 
Posts: 376
Joined: Thu Mar 31, 2011 1:21 am
Location: Perth, Westerm Australia

Re: The Mint forum server

Postby DataMan on Fri Jul 22, 2011 4:55 am

My guess is that some of the problems we're experiencing are probably caused by the forum being located on a "shared server". Depending upon the hosting service and the safeguards in place for application load, we may be at the mercy of some other non-Mint sites. I know from experience that my site doesn't get the heavy traffic of say Mint Forums, and at times the response is pretty laggy (from other sites hosted on the same server).

Just my educated guess... 8)

-DataMan
Linux'd since 2005 Linux ID 422356 Ubuntu ID 15015
User avatar
DataMan
Level 6
Level 6
 
Posts: 1222
Joined: Thu Dec 04, 2008 6:47 am
Location: Carmel, Indiana USA at /var/www

Re: The Mint forum server

Postby Oscar799 on Fri Jul 22, 2011 9:09 am

I emailed Clem and told him the server is causing trouble again
Image
"Don't fix it if it ain't broken,don't break it if you can't fix it" Husse
Registered Linux User #511789
User avatar
Oscar799
Level 18
Level 18
 
Posts: 8895
Joined: Tue Aug 11, 2009 9:21 am
Location: United Kingdom

Re: The Mint forum server

Postby odo5435 on Thu Sep 22, 2011 10:27 am

Sorry to drag up this old thread but it seems appropriate.

I'm still experiencing the same problem - some forum pages are taking an exceptionally long time to load. Is it just me or are others still having similar issues?
LinuxMint 14 'Nadia' 64-bit dual boot with Win' 7 :::<<>>::: Linux Registered User No. 545697
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic (x86_64) >< Cinnamon
User avatar
odo5435
Level 4
Level 4
 
Posts: 376
Joined: Thu Mar 31, 2011 1:21 am
Location: Perth, Westerm Australia

Re: The Mint forum server

Postby GeneC on Thu Sep 22, 2011 12:00 pm

Not just you odo
Slowed down again here as well :(
GeneC

AMD Phenom2x4 3.2 ghz, 12GB DDR3, Nvidia GTX 460

Qiana (Cinnamon)
Sparky XFCE (Debian Testing)
Sparky Gnome 3.14 (SID)
EvolveOS (Budgie)
User avatar
GeneC
Level 7
Level 7
 
Posts: 1565
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: The Mint forum server

Postby xenopeek on Thu Sep 22, 2011 1:27 pm

Yeah, it has slowed down again. It is not as bad as before, and sometimes it is fast but a minute later it is slow again. For a while it was super fast, it isn't anymore. I think address it to Clem as he fixed things for this last time.
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 14994
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: The Mint forum server

Postby AlbertP on Thu Sep 22, 2011 1:48 pm

It's somewhat slow here occasionally, though it has been much worse.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6519
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: The Mint forum server

Postby clem on Mon Sep 26, 2011 9:53 am

Oh no... it's not a shared server :) It's a top of the range dedicated server, with a huge amount of resources and bandwidth. What we're seeing here is another raise in the user base I'm afraid...
Image
User avatar
clem
Level 15
Level 15
 
Posts: 5553
Joined: Wed Nov 15, 2006 8:34 am

Re: The Mint forum server

Postby AlbertP on Mon Sep 26, 2011 10:01 am

Hopefully it'll also cause the donations to raise.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6519
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Re: The Mint forum server

Postby clem on Mon Sep 26, 2011 10:36 am

Well yes, it's not a bad problem to have is it? :) Nonetheless, it creates a challenge and we'll need to optimize our code or the server's configuration again.
Image
User avatar
clem
Level 15
Level 15
 
Posts: 5553
Joined: Wed Nov 15, 2006 8:34 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Non-technical Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests