FSC XA1526 laptop, ljudproblem!

Swedish Forum

FSC XA1526 laptop, ljudproblem!

Postby ZerQ on Thu Jul 17, 2008 1:09 am

Nu kommer jag med det andra problemet. Jag har ju en bärbar Fujitsu Amilo XA1526 med Phoenix bios i och både i Ubuntu och nu även Mint så har jag problem med att jag inte har ljud. Under uppstarten så får jag ett meddelande om att det finns en Bios bug #81.

Om jag har förstått rätt när jag har sökt på det så härrör denna bug till att det kan bli problem med vissa PCI anslutna saker, gäller detta också ljudet? jag har provat att köra lspci och i den listan så finns det ett:
Code: Select all
00:10.1 Audio device: nVidia Corporation MCP51 High Definition Audio (rev a2)


Tittar jag under ljudinställningar i menyn så finns det ett HDA nVidia high definition kort som förval. Men jag har fortfarande inget ljud. Hur skall jag göra för att få ljud på denna maskin?

Hjälp önskas starkt.
ZerQ
Level 1
Level 1
 
Posts: 13
Joined: Wed Jul 16, 2008 12:29 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: FSC XA1526 laptop, ljudproblem!

Postby Husse on Thu Jul 17, 2008 7:04 am

Något mer om ljud i lspci?
Ringer tyvärr inga klockor
Har du någon länk till BIOS buggen?
Tror att det inte är en bug i BIOS utan i hur kärnan läser BIOS
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19714
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: FSC XA1526 laptop, ljudproblem!

Postby ZerQ on Thu Jul 17, 2008 8:15 am

Här är en komplett utskrift av lspci kommandot:
Code: Select all
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation C51 Host Bridge (rev a2)
00:00.1 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 0 (rev a2)
00:00.2 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 1 (rev a2)
00:00.3 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 5 (rev a2)
00:00.4 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 4 (rev a2)
00:00.5 RAM memory: nVidia Corporation C51 Host Bridge (rev a2)
00:00.6 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 3 (rev a2)
00:00.7 RAM memory: nVidia Corporation C51 Memory Controller 2 (rev a2)
00:02.0 PCI bridge: nVidia Corporation C51 PCI Express Bridge (rev a1)
00:03.0 PCI bridge: nVidia Corporation C51 PCI Express Bridge (rev a1)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation C51 PCI Express Bridge (rev a1)
00:09.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP51 Host Bridge (rev a2)
00:0a.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP51 LPC Bridge (rev a3)
00:0a.1 SMBus: nVidia Corporation MCP51 SMBus (rev a3)
00:0a.3 Co-processor: nVidia Corporation MCP51 PMU (rev a3)
00:0b.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP51 USB Controller (rev a3)
00:0b.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP51 USB Controller (rev a3)
00:0d.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP51 IDE (rev f1)
00:0e.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP51 Serial ATA Controller (rev f1)
00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP51 PCI Bridge (rev a2)
00:10.1 Audio device: nVidia Corporation MCP51 High Definition Audio (rev a2)
00:14.0 Bridge: nVidia Corporation MCP51 Ethernet Controller (rev a3)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
05:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce Go 7600] (rev a1)
07:06.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller (rev c0)


Vad det gäller buggen så finns det tonvis av forum inlägg och alla diskuterar olika saker men den som mest dyker upp är att det är problem med Biosen som låser acpi kontrollern och tillåter inte OS'et att använda den korrekt, detta verkar bara vara problem när det är AMD prollar.
Det finns tydligen inga lösningar än så länge men det dom flesta verkar ha problem med pga av detta har inte jag, bara ljudet för min del.

Har sett någonstans för länge sedan om en kille som fick ljudet att fungera genom att lägga till volymknappen på laptopen som en musknapp i xorg.conf filen, hittar inte igen den beskrivningen hur han gjorde och till vilken maskin detta var. :(
ZerQ
Level 1
Level 1
 
Posts: 13
Joined: Wed Jul 16, 2008 12:29 pm

Re: FSC XA1526 laptop, ljudproblem!

Postby Husse on Fri Jul 18, 2008 6:30 am

Internet har varit nere ett tag - ger ont om tid
Jag har själv en desktop med nforce4 - absolut inga problem
Jag har bara en laddning lösningar för intel-ljud på lager
Du kan väl tala om vad det är för dator och vilken nforce
Tydlligen är ljudet MCP51 intel ljud så kanske lösningarna för hda8 kan användas
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19714
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: FSC XA1526 laptop, ljudproblem!

Postby ZerQ on Fri Jul 18, 2008 11:43 am

Jag får inte fram vilken nForce chipset det är, datorn är ju en Fujitsu Siemens Amilo XA1526. Synd att inte det finns en Wrapper till ljudkorten lika som ndiswrapper för wlankorten...
ZerQ
Level 1
Level 1
 
Posts: 13
Joined: Wed Jul 16, 2008 12:29 pm


Return to Swedish

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest