Levyosion koon muuttaminen

Finnish Forums

Levyosion koon muuttaminen

Postby juhaj on Tue Sep 17, 2013 11:25 am

Olen asentanut eri linuxeja testatakseni Mint 15:n Win XP:n rinnalle Acer A One netbookiin.

Voiko Mintissä gPartedilla tai jollain paremmalla ohjelmalla muuntaa Mintin asennusosion koon pienemmäksi?
Ja tehdä uuden osion johon voisin asentaa kolmannen :shock: käyttöjärjestelmän (Ubuntu, Fedora, toinen versio Mintistä)?

(edit: pitäisikö tehdä usbin kautta livebootti versiolla tms.?)

Nyt Mintillä on 36 Gt, josta riittäisi muillekin.

Olisiko olemassa joku parempi ohjelma kuin tuo gParted tms. vakio mikä Mintissä tulee mukana?

Kun osiot on saatu tehtyä kannattaako ne alustaa jollakin tietyllä tavalla vai jättää se tulevan käyttöjärjestelmän asennusohjelman huoleksi?

Tarkoituksena on testata samalla laitteella eri linux-distroja ja vähitellen siirtyä pois WXPstä. Siirtäisin dokumentit jne vähitellen tähän "työkäyttöön" tulevaan distroon ja muuntaisin windows osiota pienemmäksi jolloin muille tulisi lisää tilaa.

t: JuhaJ :?
juhaj
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Sep 17, 2013 10:32 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: osiointi - linux swap?

Postby juhaj on Thu Sep 19, 2013 5:28 am

Vastaan tähän itse, kun on tullut hieman kokeiltua eri distroversioiden asennuksia,
päädyin osioimaan Win XPssä Minitool Partition Wizard Home Edition:illa. (http://download.cnet.com/MiniTool-Parti ... 62200.html)
Kokeilin Easeusiakin, mutta jo sen asennusohjelma hirvitti, kun siinä tarjottiin näitä selaimen lisukkeita jne. Eikä käyttöliittymäkään miellyttänyt.
Tuo Minitoolin käyttö onnistui jokseenkin helposti.
Tein pari 12 Gt ext4 osiota joille asentelin sitten Mint 14 Xfcen ja LMDEn. Fedoraa en saanut asennettua, jäi jotain hämminkiä sen asennusvaiheen osiointiin, joten luovuin koko projektista.

Kuinka samalla levyllä olevat linux asennukset käyttävät swap levyä?
- pitääkö jokaisella olla omansa, jos pitää, niin kuinka määrittelen sen mitä osioita kukin asennus käyttää?
- minkä kokoinen swap osion tulisi olla?

/ JuhaJ
juhaj
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Sep 17, 2013 10:32 am

Re: Levyosion koon muuttaminen

Postby toope on Fri Sep 20, 2013 2:24 am

Easeaus - tämähän on tarkoitettu ihan Win-ympäristöön, tokihan silloin tarjoillaan kaikenlaista sälää mukana kun siellä painellaan vaan sitä 'joo-joo' nappia :D
Itse softahan on ainakin omalla kohdalla toiminut varsin hyvin siinä asiassa mihin se on tarkoitettu elikkä osioiden käpistelyyn.

SWAP - olettaisin että asennuksen yhteydessä näkyisi että eri linukat (tässä tapauksessa kaks eri versiota Mint) hakee kyllä sen swapin jos sellainen on sinne kiintolevylle luotu. Ainakin jos määrittelee 'käsin' (manuaalinen) sen mihin sitä systeemiä laitetaan. Sehän on nk 'universaali' eikä sinne menevää säilytellä.
Sen koko on nykyisillä koneilla kaiketi ihan omasta päätöksestä kiinni, tai sitten kaikki 'lepotilat/virransäästöt' määrittelee sen kokoluokan ( 2x RAM määrä oli suositus aikoinaan).

Minulla vielä(kin) Mint13Mate käytössä kun tämä on toiminut niin hyvin. Ja vanhemalla läpäreellä ei ole PAE käytettävissä niin sinne ei uudemmat edes mene (ei sillä että harkitsisin, se on parvekkeella aamukahvi koneena, usb-digi & selain uutisille niin saan nauttia mokkaa tupakoinnin (kyllä minulla on yks pahe mitä en suosittele kenellekkään!!) kera...
toope
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Sat Jul 28, 2012 1:32 pm

Re: Levyosion koon muuttaminen

Postby juhaj on Thu Oct 03, 2013 4:49 am

Pari eri linuxia kun on nyt tullut tuohon asenneltua niin hieman kokemuksia tässä:

Windowsin osiointiohjelma, ainakin tuo em. Partition Wizard, siistii MBRn niin ettei käynnisty mikään tai sitten vain Windows. No usb puikolle PartedMagic ja sieltä gPartedilla osiot haluttuun kuosiin ja Grub Doctorilla grubin asennus.

Myös Grub-Customizer on hyvin toimiva jolla sain xubuntusta käsin Grubia säädettyä.

Swappi osio näkyy kelpaavan kaikille asennetuille.

Muita satunnaisia huomioita, nyt asennettuna:
Fedora 19 xfce
PcLinuxOS (mandriva)
LinVo (slackware)
ja ubuntu/debian johdannaiset
Grunchbang
Xubuntu
Mint 15 xfce
ja Windows XP

Myös Porteus (slackware) on asennettuna mutta asennuksestani taitaa puuttua grub tuki, koska asennuksen jälkeen käynnistyi vain se. (lilo...) Grub Doctorilla grub kuntoon, mutta Porteus ei käynnisty. Siksi laitoin tuo LinVon, se toimii. Mutta siinä ei toimi vielä wlan. Ja bluetooth on testaamatta, mutta se ei kuulu tähän.
Huomasin myös että mintin päivitykset tukkivat LMDE:n levyn joka oli alle 6 Gt, päivitysten asennus ei mitenkään asiasta varoittanut enkä keksinyt kuinka kesken päivysten saisin levyä kasvatettua. Tästä johtuen LMDE ei käynnistynyt joten tuuppasin sen tilalle tuon PCLinuxOSn. Ja muokkasin kaikki asennusosiot vähintään 8 Gt kokoisiksi.

Harjoitukset jatkuvat. :)
juhaj
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Sep 17, 2013 10:32 am


Return to Finnish

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests