Originalni Canon drajveri su .rpm pa je potrebno uraditi neke stvari da bi radili i na Ubuntu / Mintu. Korisnika ne treba da zbunjuje sto tamo pise LBP2900, jer i taj stampac koristi iste drajvere.
Buduci da se radi o jednom od najlaksih i najjeftinijih laserskih KOLOR stampaca, mislio sam da nije lose da moje iskustvo napisem i na forumu, mozda nekome zatreba, a provereno radi.
Evo nekoliko cinjenica, do kojih sam dosao vise puta ponovljenim instaliranje drajvera u nekoliko verzija Ubuntua / Kubuntua / Minta / Mepisa / SUSE.
1. u Step 3 pise na samom kraju i ovo:
In Ubuntu Edgy, change the owner of fifo0 into root (failing to do so gives you an error: Unable to copy PPD file in step 4):
$ sudo chown root /var/ccpd/fifo0.
Ja sam ispostovao tu komandu, ali mi se u Step 4 greska ipak javila. Medjutim, to ne ometa rad drajvera, samo treba ici dalje i privremeno ignorisati poruku da se ovo:
$ sudo /usr/sbin/lpadmin -p [printer model] -m [printer driver file] -v ccp:/var/ccpd/fifo0 -E
nije uradilo. Idite dalje, uradite preostale komande iz tog istog Step-a, pa se ponovo vratite na neuspesnu komandu, ponovite je i bice OK.
2. Takodje u Step 4, na jednom mestu pise: "Some of them end with "K.ppd" and some end with "J.ppd". I have no idea what difference is, the K ones have worked fine for me so far." Drajveri sa K su za ostale ljude a sa J za Japance. To sam negde procitao, ali se ne secam gde. Mozda u zvanicnom uputstvu, onom Canonovom, koje dolazi uz originalne drajvere.
3. U komandi
$ sudo /usr/sbin/ccpdadmin -p LBP2900 -o /dev/usblp0 je za neke verzije Ubuntu srodnih distribucija i neke druge distribucije dodati jos jednu crtu ispred lp0, dakle ovako: /dev/usb/lp0
4. U Step 9, komanda
$ captstatusui -P [printer model] na Ubuntu ne radi. Javlja gresku i trazi jos nesto, ali ja nisam ni pokusavao da to resim. Inace, kada radi, ova komanda izbaci mali prozor, u kome stoje poruke o stanju stampaca - spreman, spava (da, spava
Ukoliko je nekome to ipak vazno, moze pokusati sa Mepisom, tamo komanda radi odmah i taj prozor se zaista pojavi i daje tacne podatke o statusu stampaca.
Cudno je, da sam najlosije rezultate postigao sa distribucijama za koje je drajver i pisan, one sa .rpm paketima - Fedora, Red Hat i slicno. Jedina kod koje mi je uspelo da uopste pokrenem stampac je SUSE, ali se i tamo nesto vrlo brzo zaglupilo i zadrzao sam se na Ubuntu baziranim distribucijama, gde spadaju i novije verzije Mepisa.