Stampac Canon LBP5000

Bosnian-Croatian-Serbian Forum

Stampac Canon LBP5000

Postby tdjokic on Tue Feb 27, 2007 10:42 pm

Za instalaciju drajvera za ovaj stampac postoji uputstvo na sajtu https://help.ubuntu.com/community/Hardw ... n_LBP_2900.

Originalni Canon drajveri su .rpm pa je potrebno uraditi neke stvari da bi radili i na Ubuntu / Mintu. Korisnika ne treba da zbunjuje sto tamo pise LBP2900, jer i taj stampac koristi iste drajvere.

Buduci da se radi o jednom od najlaksih i najjeftinijih laserskih KOLOR stampaca, mislio sam da nije lose da moje iskustvo napisem i na forumu, mozda nekome zatreba, a provereno radi.

Evo nekoliko cinjenica, do kojih sam dosao vise puta ponovljenim instaliranje drajvera u nekoliko verzija Ubuntua / Kubuntua / Minta / Mepisa / SUSE.

1. u Step 3 pise na samom kraju i ovo:

In Ubuntu Edgy, change the owner of fifo0 into root (failing to do so gives you an error: Unable to copy PPD file in step 4):

$ sudo chown root /var/ccpd/fifo0.

Ja sam ispostovao tu komandu, ali mi se u Step 4 greska ipak javila. Medjutim, to ne ometa rad drajvera, samo treba ici dalje i privremeno ignorisati poruku da se ovo:
$ sudo /usr/sbin/lpadmin -p [printer model] -m [printer driver file] -v ccp:/var/ccpd/fifo0 -E
nije uradilo. Idite dalje, uradite preostale komande iz tog istog Step-a, pa se ponovo vratite na neuspesnu komandu, ponovite je i bice OK.

2. Takodje u Step 4, na jednom mestu pise: "Some of them end with "K.ppd" and some end with "J.ppd". I have no idea what difference is, the K ones have worked fine for me so far." Drajveri sa K su za ostale ljude a sa J za Japance. To sam negde procitao, ali se ne secam gde. Mozda u zvanicnom uputstvu, onom Canonovom, koje dolazi uz originalne drajvere.

3. U komandi
$ sudo /usr/sbin/ccpdadmin -p LBP2900 -o /dev/usblp0 je za neke verzije Ubuntu srodnih distribucija i neke druge distribucije dodati jos jednu crtu ispred lp0, dakle ovako: /dev/usb/lp0

4. U Step 9, komanda

$ captstatusui -P [printer model] na Ubuntu ne radi. Javlja gresku i trazi jos nesto, ali ja nisam ni pokusavao da to resim. Inace, kada radi, ova komanda izbaci mali prozor, u kome stoje poruke o stanju stampaca - spreman, spava (da, spava :-) ), reinicira se, "nema papira, ubacite papir rucno" i slicno.

Ukoliko je nekome to ipak vazno, moze pokusati sa Mepisom, tamo komanda radi odmah i taj prozor se zaista pojavi i daje tacne podatke o statusu stampaca.

Cudno je, da sam najlosije rezultate postigao sa distribucijama za koje je drajver i pisan, one sa .rpm paketima - Fedora, Red Hat i slicno. Jedina kod koje mi je uspelo da uopste pokrenem stampac je SUSE, ali se i tamo nesto vrlo brzo zaglupilo i zadrzao sam se na Ubuntu baziranim distribucijama, gde spadaju i novije verzije Mepisa.
tdjokic
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Sun Feb 25, 2007 2:28 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Stampac Canon LBP5000

Postby tdjokic on Sat Jun 19, 2010 6:21 pm

Proslo je vec mnogo vremena od kad sam napisao prethodni post i u medjuvremenu se dosta toga dogodilo.

Na pocetku, instalacija drajvera je bila prilicno zamorna. Kako su izlazile nove i nove distribucije i verzije drajvera, instalacija je postajala sve laksa. U jednom momentu je bilo potrebno uraditi svega nekoliko koraka da bi se doslo do funkcionalnog stampaca:

skinuti drajver sa neta, raspakovati ga, instalirati jedan paket pa drugi, prijaviti stampac na dva mesta, uraditi jos jednu komadnu i gotovo (naravno, sve ovo je precizno obradjeno u originalnom Uputstvu, ja sam samo prikazao sematski koliko malo treba raditi).

I taman kad covek pomisli kako je zivot lep - katastrofa :D - promenjeni su **** nekih vaznih fajlova u distribuciji a drajver to nije pratio i vise nije mogao da se instalira. Neko vreme sam digao ruke od instalacije novijih distribucija i malo sacekao.

Nakon izvesnog vremena, pregledajuci razne forume, naisao sam na spominjanje tog problema, sa dosta komplikovanim objasnjenjima i radnjama i opet celu stvar zaobisao.

Proslo je jos neko vreme i iznenada sam otkrio sledece:

Linux Printer Driver (CAPT) Ver.2.00E
Last Updated : 18-Feb-2010
http://support-au.canon.com.au/contents ... 72408.html

Nisam mnogo istrazivao zasto ovaj drajver ne moze da se nadje na zvanicnom Canon sajtu, ali nema veze, glavno je da radi.

Tu se opet javio problem, mali, ali veoma podmukao i moze coveku da zagorca zivot. Ne secam se svih okolnosti, ali kad sam prvi put instalirao ovaj drajver, sve je bilo dobro. Jednostavno se instalira, radi lepo.

Kad sam nakon nekog vremena hteo da isti drajver instaliram na neku noviju verziju i krenuo istim putem kao ranije, pojavila se poruka da ne prepoznaje neki parametar iz komande, nazovimo ga "-E" . Kako sad to pobogu, kad sam sve radio isto kao pre? Opet razocarenje i napustio sam tu varziju distribucije.

Nesto kasnije, eksperimentisao sam sa Mepisom, i pokusao da uradim isto. Sad se dogodilo nesto ineresantno - na mestu na kojem je pre pisalo "-E" pojavilo se "?E". Odmah sav shvatio koja glupost se dogadja - crtica je napisana onim osnovnim fontom, kojim se komande pisu, cak ni ne znam koji je to, ali je prilikom pisanja zvacnicnog Uputstva neko to pretvorio u onu "bogatu verziju" - "Rich text", sa puno grafike i crtica je postala nesto sasvim drugo! Da covek ne poveruje. Naravno da ne kucam komande znak po znak nego ih Copy&Paste iz uputstva pa u terminal ali je ocigledno da one moraju i u uputstvu biti napisane korektno inace se dogadja ovakva problem. U komandi sam obrisao crticu u terminalu, pa je opet otkucao najobicnije moguce i komanda se izvrsila i stampac je proradio.
tdjokic
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Sun Feb 25, 2007 2:28 am


Return to Srpskohrvatski (Bosnian-Croatian-Serbian)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest