High Temperature problem

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Re: High Temperature problem

Postby deeniel on Sat Dec 01, 2012 4:19 pm

My bad english and my low pc knowledge didnt made me understood all xD so whats the problem with -128° i dont have any video proble, if i keep like this will be there any problem? else how can i i revert this last command then?
deeniel
Level 1
Level 1
 
Posts: 21
Joined: Sat Nov 24, 2012 8:38 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: High Temperature problem

Postby bigj231 on Sat Dec 01, 2012 5:01 pm

There isn't a problem, but if you try to monitor your GPU temperature, then it will always read -128°C. I think some mobile GPUs don't have temperature sensors, and yours could be one of them. I think that my 4870X2 always reads -128°C on the second chip.
What I meant by "The chip cannot work if it's -128°C," is that the minimum operating temperature of the GPU is above 0°C. It won't work below that temperature.
The rest of my post was actually the important information. I was just making sure you knew that the temperature sensor on your GPU was not working.

I don't think PowerXpress works with and Intel/ATI system. I know that I could never get it to work correctly with an ATI/ATI system (HD4200/HD5650M). It's been a year since I've used that laptop though since the screen died and the hinge broke.
Take a look at this Ubuntu forums post: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1974521
You might try installing FGLRX directly from ATI, but be warned, I have broken my system doing it this way: http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu_Precise_Installation_Guide
You might take a look at this Ubuntu forums post: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1974521
I wish you luck. I know exactly how frustrating this is.
Running on a 4-slot toaster @ 60Hz
User avatar
bigj231
Level 5
Level 5
 
Posts: 793
Joined: Fri Feb 26, 2010 10:16 am
Location: Middle of Nowhere

Re: High Temperature problem

Postby AlbertP on Sun Dec 02, 2012 6:32 am

OK, so this is a muxed hybrid laptop. AMD has already dropped support for muxed hybrid in their Linux driver long ago. You can however just put this in your /etc/rc.local file, to get the ATI GPU turned off every time you boot:
Code: Select all
echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch


Usually only computers with a Radeon HD 4000 series or older GPU used this "muxed" technology.

@bigj231 Intel/ATI or AMD/ATI does not matter, both work in the "muxless" version. About the temperature sensor, that's probably just a driver bug. Any laptop card should have a sensor for fan control.
Registered Linux User #528502
Image
Feel free to correct me if I'm trying to write in Spanish, French or German.
AlbertP
Level 16
Level 16
 
Posts: 6515
Joined: Sun Jan 30, 2011 12:38 pm
Location: The Netherlands

Previous

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: bchasc, Bing [Bot], Google [Bot], xenopeek and 43 guests