Really slow startup

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help

Really slow startup

Postby NosferatuPT on Fri Feb 22, 2013 3:20 am

Hey guys!
This is my first time creating a topic in the forum.. but I've been reading it a lot, and you guys are really helpful! I hope you can help me too :)

I recently installed Mint 14 (Cinnamon) and it's just awesome! There's just a slight step back:

I have three hard drives (2x500GB + 1x320GB). The 320GB is where Windows is installed.. but I just use it for Itunes. Linux is my main OS!
One of the 500GB is where Linux is installed and the other is for storage.

In this storage hard drive there's also my Desktop! I added an entry to fstab so it auto-mounts on startup -> http://dl.dropbox.com/u/36916285/Screen ... 5%3A56.png. I also changed the Desktop path in /home/username/.config/user-dirs.dirs.
It automounts at startup, but I get a 20s blank screen after I introduce my username and password in the login window. Only then the desktop shows up!

My system has really good specs, so there's no reason that I can think of, that justifies this slow startup.

Please help me.. this is really annoying!
NosferatuPT
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Mon Feb 04, 2013 7:49 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Really slow startup

Postby passerby on Fri Feb 22, 2013 4:22 am

Have you tried using a different desktop environment? Also, what are your graphics card and its driver?

As for iTunes, you might consider implementing something like this: http://freshtutorial.com/install-itunes-ubuntu-linux/
Having Windows purely for iTunes seems like overkill to me :P
Home PC: Xubuntu 14.04 x64, Nvidia GTX650, i7 3770K, 16GB RAM, Asus Xonar DX
Work PC: Mint 13 x64 XFCE, Nvidia GT620, i5 3470, 8GB RAM
Laptop: System76 Kudu Pro, Xubuntu 14.04 x64

My HTML5 login themes + screenshots
User avatar
passerby
Level 6
Level 6
 
Posts: 1375
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:29 pm

Re: Really slow startup

Postby NosferatuPT on Fri Feb 22, 2013 4:27 pm

Thanks for the reply! :)

I have not tried a different DE. Will it affect anything important if I try Mate, for example?
My graphic's card is an Nvidia Geforce GTX 465 and the driver version is 304.43. Also, My monitor is 120Hz.. don't know if that could be an issue.

I already tried installing Itunes on Linux using wine, but it didn't work out so well.. =/ Maybe I'll give it a shot with playonlinux! :)

Off topic: I have a portable version of a software for Windows (.exe file). Is Wine/playonlinux capable of running it?

EDIT: Ok, so I installed Mate but the result is exactly the same! I also tried Gnome and it still displays a blank screen for a long time.. :(

EDIT2: Here is a bootchart log from just moments ago -> http://dl.dropbox.com/u/36916285/joao-M ... 0222-3.png. Perhaps it can be useful to analyze and figure out why my system is taking so long.. :)
NosferatuPT
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Mon Feb 04, 2013 7:49 am

Re: Really slow startup

Postby passerby on Fri Feb 22, 2013 7:45 pm

I'm afraid you'll have to wait for someone more experienced to diagnose the bootup then. The log should help though.
The fact that it took MATE just as long also helps rule out a couple of things.

As for the portable exe, it depends on the program. If it's a popular or commercial program you can check its compatibility here: http://appdb.winehq.org/
Home PC: Xubuntu 14.04 x64, Nvidia GTX650, i7 3770K, 16GB RAM, Asus Xonar DX
Work PC: Mint 13 x64 XFCE, Nvidia GT620, i5 3470, 8GB RAM
Laptop: System76 Kudu Pro, Xubuntu 14.04 x64

My HTML5 login themes + screenshots
User avatar
passerby
Level 6
Level 6
 
Posts: 1375
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:29 pm


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], br1anstorm, Google [Bot], Mute Ant, nordic, WinterTroubles and 37 guests