Recovery mode password?

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Recovery mode password?

Postby ehudros2 on Wed Nov 19, 2008 6:01 am

Hi everyone,
I botched up my XORG config file (ctrl+alt+F1 doesn't work, I get a black screen on boot) and I wanted to use the recovery root access.
However, it asks me for the root password ("give root password for maintenance") - which as far as i know is empty. My normal user password doesnt work either.
The only thing I can do is press Ctrl+D and go back to the recovery menu.

What am i missing here?
Thanks!
ehudros2
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Wed Nov 19, 2008 5:58 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Recovery mode password?

Postby Husse on Thu Nov 20, 2008 11:01 am

If this is Elyssa this link explains it
viewtopic.php?f=17&t=13459
You can set the root password like this
Code: Select all
sudo passwd root

but that does not help you if you can't log in at all
In you case I would have thought that the repair x option works
If not we need to use the heavy artillery ....
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Recovery mode password?

Postby ehudros2 on Thu Nov 20, 2008 11:05 am

I'm using mint 6 RC1, but the problem seems to be the same (or the effect at least).
Well, I finally solved it by botting with init=/bin/bash, mounting / and editing xorg.conf.
I must say that not setting a root password at all at installation basically leaves you stuck with this method, which isn't really intuitive.
ehudros2
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Wed Nov 19, 2008 5:58 am

Re: Recovery mode password?

Postby Husse on Thu Nov 20, 2008 11:40 am

I have to ask about this - the normal behavior is that you boot into recovery mode without a password
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Recovery mode password?

Postby sosaudio1 on Sat Dec 20, 2008 3:36 am

To set this post ablaze, I figured I would sidenote this to get the attention of the guru's of Mint

I have LM5 on my Dell Dimension 2400. It has the dreaded Intel845 gfx card and I think it is using the 915 drivers...I say this because in order to boot of recent, I had to go to recovery mode...now get this....I don't need to do anything here but tell it to resume boot. So this of course boots in text mode and it tells me that the 915 drivers are not configured....

Now....couple of questions, how do I need to configure that card...or....do I...reason is that when it boots, it is at the best res for my Dell 17" monitor.

Let us back up further. Upon installing LM5 on the Dell, when I booted, I didn't get the progress bar splash screen. It would start normally and you could see the hard drive working, you could see it seek out the floppy and then the log in screen. While this is going on....screen is black....I wanted to see that progress bar splash screen so I installed Start-Up Manager which allows me to set resolution for the progress bar splash and therefore, see it. It worked for a bit...now I get, this:

Normal start normal Kernel
(at this point you can see the LCD going thru different changes in resolution...nothing fancy....you just see the LCD cycle)
Next progress bar splash (resolution set at 1024X768 by 8bit to get it to start without the out of parameter error screen
So now we watch the progress, goes through and then we go to a black screen and it hard locks

Power off by power button, restart by power button, select recovery mode....text start....screen asking what I want to do...select resume start-up. Text boot still and then...voila....login screen and best screen resolution.

My question is....what is causing it to lock up? Would getting the 915 config fix that? Is there a problem with start-up manager?

Thanks for any and all help you can give here.....incidentally, this is the reason why I am not running LM6. Can't get the LiveCD to boot to install...again....Error with Ibex (Ubu 8.10) so I wonder if the two problems are inter-related.

Soo sorry for the long post but I want to get this system at 100% or as close to it as I can.

Thanks
Rich
It all started with SuSE then it went to OpenSuSE, then a short time with Ubuntu..now it is all Mint
sosaudio1
Level 1
Level 1
 
Posts: 34
Joined: Tue Dec 16, 2008 10:39 pm
Location: HSV AL


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Mute Ant and 39 guests