[SOLVED]first sound and then none

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help

[SOLVED]first sound and then none

Postby houndhen on Tue Feb 24, 2009 12:16 am

After I first installed Mint 6 gnome on my desktop there was a sound when I logged in. I noticed recently that there was no sound when I logged in. Today I tried to watch a youtube video--no sound. I put a music cd into my cd/dvd drive and my computer realized that there was a music cd and offered Rhythm box to play it. It never played. I clicked on play several times but nothing. It didn't even indicate that it was playing. There was no sound. I have sound in another distro.

After doing a search about sound in this forum, most of the sound problems seemed to be with laptops. Mine is a desktop with a asrock conroe motherboard. The invoice says that the sound card is 7.1 channel HD Sound adapter. Not sure about the sound card beyond that. Is there a problem with sound in Mint 6?

Not sure this is enough information to get help with this or not. If someone knows what I might try then please show me the direction to take.

Thanks,
Last edited by houndhen on Mon Mar 02, 2009 11:11 am, edited 2 times in total.
Thanks,
Harold
houndhen
Level 2
Level 2
 
Posts: 72
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:58 pm
Location: Alabama

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: first sound and then none

Postby Husse on Tue Feb 24, 2009 7:10 am

We need to know more about your hardware
Run lspci (in a terminal) and post here
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: first sound and then none

Postby rdonnelly on Tue Feb 24, 2009 1:15 pm

I am having the same problem, my sound has worked fine for months, not sure, but the latest mintsystem 6.2 update may have killed it? here is what my lspci reports:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82915G/P/GV/GL/PL/910GL Memory Controller Hub (rev 04)
00:02.0 Display controller: Intel Corporation 82915G/GV/910GL Integrated Graphics Controller (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 04)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 2 (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev d4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FB/FR (ICH6/ICH6R) LPC Interface Bridge (rev 04)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) IDE Controller (rev 04)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FR/FRW (ICH6R/ICH6RW) SATA Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 04)
03:02.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5500] (rev a1)
03:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82562ET/EZ/GT/GZ - PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller (rev 04)
The OS: Linux Mint Debian 64 KDE Plasma 4.10.5
The Hardware: Dell 17R Special Edition, Intel Quad Core, i7 - 3.40 GHz, 8 GB Ram, HD 1TB
Video NVIDIA GeForce GT 650M 2GB
The Name: Bob
User avatar
rdonnelly
Level 4
Level 4
 
Posts: 409
Joined: Thu Nov 27, 2008 9:38 pm

Re: first sound and then none

Postby houndhen on Tue Feb 24, 2009 8:20 pm

Husse,
We need to know more about your hardware
Run lspci (in a terminal) and post here


Code: Select all
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 01)


thanks,
Thanks,
Harold
houndhen
Level 2
Level 2
 
Posts: 72
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:58 pm
Location: Alabama

Re: first sound and then none

Postby Husse on Wed Feb 25, 2009 6:40 am

You both have ICH sound
This solution for ICH8 will probably work for you
http://www.linuxmint.com/forum/viewtopi ... sa#p107982
Of course you change model=acer to whatever you have or model=auto
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: first sound and then none

Postby houndhen on Wed Feb 25, 2009 5:38 pm

Thanks, Husse. I will give that a try. I assume that I would not only change the model=acer to model=auto but will also change the 'options snd-hda-intel' to 'options snd-sda-intel' since I have a sata hard drive.

thanks,
Thanks,
Harold
houndhen
Level 2
Level 2
 
Posts: 72
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:58 pm
Location: Alabama

Re: first sound and then none

Postby Husse on Thu Feb 26, 2009 7:27 am

'options snd-hda-intel' to 'options snd-sda-intel' since I have a sata hard drive.

No no :)
hda here is high definition audio....
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: first sound and then none

Postby houndhen on Thu Feb 26, 2009 11:15 am

No no :)
hda here is high definition audio....


Will do. Thanks for the info. You know what one does when he assumes. :lol:

I will go back and edit the "/etc/modprobe.d/alsa-base" file.
Thanks,
Harold
houndhen
Level 2
Level 2
 
Posts: 72
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:58 pm
Location: Alabama

Re: first sound and then none

Postby rdonnelly on Sun Mar 01, 2009 3:14 pm

None of these suggestion worked for me, the problem was very simple viewtopic.php?f=49&t=22684
The OS: Linux Mint Debian 64 KDE Plasma 4.10.5
The Hardware: Dell 17R Special Edition, Intel Quad Core, i7 - 3.40 GHz, 8 GB Ram, HD 1TB
Video NVIDIA GeForce GT 650M 2GB
The Name: Bob
User avatar
rdonnelly
Level 4
Level 4
 
Posts: 409
Joined: Thu Nov 27, 2008 9:38 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], gold_finger, Mute Ant, Wompoo and 37 guests