[SOLVED]first sound and then none

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

[SOLVED]first sound and then none

Postby houndhen on Tue Feb 24, 2009 12:16 am

After I first installed Mint 6 gnome on my desktop there was a sound when I logged in. I noticed recently that there was no sound when I logged in. Today I tried to watch a youtube video--no sound. I put a music cd into my cd/dvd drive and my computer realized that there was a music cd and offered Rhythm box to play it. It never played. I clicked on play several times but nothing. It didn't even indicate that it was playing. There was no sound. I have sound in another distro.

After doing a search about sound in this forum, most of the sound problems seemed to be with laptops. Mine is a desktop with a asrock conroe motherboard. The invoice says that the sound card is 7.1 channel HD Sound adapter. Not sure about the sound card beyond that. Is there a problem with sound in Mint 6?

Not sure this is enough information to get help with this or not. If someone knows what I might try then please show me the direction to take.

Thanks,
Last edited by houndhen on Mon Mar 02, 2009 11:11 am, edited 2 times in total.
Thanks,
Harold
houndhen
Level 2
Level 2
 
Posts: 65
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:58 pm
Location: Alabama

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: first sound and then none

Postby Husse on Tue Feb 24, 2009 7:10 am

We need to know more about your hardware
Run lspci (in a terminal) and post here
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19714
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: first sound and then none

Postby rdonnelly on Tue Feb 24, 2009 1:15 pm

I am having the same problem, my sound has worked fine for months, not sure, but the latest mintsystem 6.2 update may have killed it? here is what my lspci reports:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82915G/P/GV/GL/PL/910GL Memory Controller Hub (rev 04)
00:02.0 Display controller: Intel Corporation 82915G/GV/910GL Integrated Graphics Controller (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 1 (rev 04)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) PCI Express Port 2 (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #1 (rev 04)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #2 (rev 04)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #3 (rev 04)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB UHCI #4 (rev 04)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) USB2 EHCI Controller (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev d4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801FB/FR (ICH6/ICH6R) LPC Interface Bridge (rev 04)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) IDE Controller (rev 04)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801FR/FRW (ICH6R/ICH6RW) SATA Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801FB/FBM/FR/FW/FRW (ICH6 Family) SMBus Controller (rev 04)
03:02.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5500] (rev a1)
03:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82562ET/EZ/GT/GZ - PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller (rev 04)
The OS: Linux Mint Debian 64 KDE Plasma 4.10.5
The Hardware: Dell 17R Special Edition, Intel Quad Core, i7 - 3.40 GHz, 8 GB Ram, HD 1TB
Video NVIDIA GeForce GT 650M 2GB
The Name: Bob
User avatar
rdonnelly
Level 4
Level 4
 
Posts: 409
Joined: Thu Nov 27, 2008 9:38 pm

Re: first sound and then none

Postby houndhen on Tue Feb 24, 2009 8:20 pm

Husse,
We need to know more about your hardware
Run lspci (in a terminal) and post here


Code: Select all
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 01)


thanks,
Thanks,
Harold
houndhen
Level 2
Level 2
 
Posts: 65
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:58 pm
Location: Alabama

Re: first sound and then none

Postby Husse on Wed Feb 25, 2009 6:40 am

You both have ICH sound
This solution for ICH8 will probably work for you
http://www.linuxmint.com/forum/viewtopi ... sa#p107982
Of course you change model=acer to whatever you have or model=auto
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19714
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: first sound and then none

Postby houndhen on Wed Feb 25, 2009 5:38 pm

Thanks, Husse. I will give that a try. I assume that I would not only change the model=acer to model=auto but will also change the 'options snd-hda-intel' to 'options snd-sda-intel' since I have a sata hard drive.

thanks,
Thanks,
Harold
houndhen
Level 2
Level 2
 
Posts: 65
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:58 pm
Location: Alabama

Re: first sound and then none

Postby Husse on Thu Feb 26, 2009 7:27 am

'options snd-hda-intel' to 'options snd-sda-intel' since I have a sata hard drive.

No no :)
hda here is high definition audio....
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19714
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: first sound and then none

Postby houndhen on Thu Feb 26, 2009 11:15 am

No no :)
hda here is high definition audio....


Will do. Thanks for the info. You know what one does when he assumes. :lol:

I will go back and edit the "/etc/modprobe.d/alsa-base" file.
Thanks,
Harold
houndhen
Level 2
Level 2
 
Posts: 65
Joined: Sat Dec 08, 2007 9:58 pm
Location: Alabama

Re: first sound and then none

Postby rdonnelly on Sun Mar 01, 2009 3:14 pm

None of these suggestion worked for me, the problem was very simple viewtopic.php?f=49&t=22684
The OS: Linux Mint Debian 64 KDE Plasma 4.10.5
The Hardware: Dell 17R Special Edition, Intel Quad Core, i7 - 3.40 GHz, 8 GB Ram, HD 1TB
Video NVIDIA GeForce GT 650M 2GB
The Name: Bob
User avatar
rdonnelly
Level 4
Level 4
 
Posts: 409
Joined: Thu Nov 27, 2008 9:38 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Crackington, DrM, Google Adsense [Bot], Pilosopong Tasyo and 26 guests