No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby kbow1 on Sat Mar 28, 2009 7:52 pm

Hello All -

I am brand new to the Linux scene, and so far I am really enjoying the OS and community. I am, however, experiencing a problem with enabling sound on my machine. I have read through many posts here searching for an answer and have also googled the issue ad nauseum, so I apologize if there is already a solution floating around the forums somewhere. Below is a quick synopsis of my hardware so my problem can be more easily diagnosed. (I also tried Ubuntu 8.10 and had no sound there either, which is why I switched to Mint in the first place, which I am now glad that I did. Mint seems far more user friendly!)

I have a 3 year old Gateway 4540gz laptop. I ran 'lspci' in a terminal window to pull up my hardware configuration as it is recognized by Mint. Mint seems to recognize my onboard sound, but I haven't heard a peep from my machine yet. Also, I have checked and double checked that my sound is not muted and I have chosen the appropriate (so far as I know) ALSA sound device in my media player. Your help will be greatly appreciated! Thanks!

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:00.1 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:00.3 System peripheral: Intel Corporation 82852/82855 GM/GME/PM/GMV Processor to I/O Controller (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation 82852/855GM Integrated Graphics Device (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 83)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) LPC Interface Bridge (rev 03)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DBM (ICH4-M) IDE Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 03)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 03)
00:1f.6 Modem: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Modem Controller (rev 03)
02:07.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev a9)
02:07.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev a9)
02:07.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller (rev 01)
02:08.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:09.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG [Calexico2] Network Connection (rev 05)
kbow1
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sat Mar 28, 2009 7:29 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby Husse on Sun Mar 29, 2009 5:23 pm

Sound should be supported for your hardware
One thing immediately caught my attention and that's the modem
It has to be on to get sound - check that first
One thing that's always hard to find is the age of things especially things like chipsets but this must be at least five years old
ICH4 appeared in the beginning of the decade.....
And thanks for having (almost) all the details needed - I think you only forgot to tell us which Mint (exactly) you have
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby kbow1 on Sun Mar 29, 2009 9:48 pm

Well I am glad that my hardware is supported. To answer your question, I am running Mint 6 Felicia, which was the latest release at the time when I downloaded it last week. What exactly do I need to do to ensure that my modem is on? I am assuming that you are referring to the 56k phone modem, right?

Thanks again for the help!
kbow1
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sat Mar 28, 2009 7:29 pm

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby Husse on Mon Mar 30, 2009 6:25 am

Yes - look at these two lines
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 03)
00:1f.6 Modem: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Modem Controller (rev 03)

You see that both sound and modem is AC97 - they share components
I think there is a switch somewhere for the modem - it can be in the bottom or on a side
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby kbow1 on Mon Mar 30, 2009 9:04 am

When you say "switch" are you referring to a setting in Mint?
kbow1
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sat Mar 28, 2009 7:29 pm

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby Husse on Mon Mar 30, 2009 12:14 pm

No a "physical" switch on the laptop, generally placed at the bottom
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby kbow1 on Mon Mar 30, 2009 2:25 pm

I do not see a physical switch for toggling the 56k modem on and off. I do have the option of toggling the wireless on an off using a keyboard Fn button combo, but that is it. This is actually my wife's computer and to the best of my knowledge she has never even used the modem. The modem driver was not even installed in Windows XP until you let me know that the modem could be causing my sound troubles.

Could any of these sound troubles stem from booting Mint from a USB (persistent)? Thanks again for all of your help and input.
kbow1
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sat Mar 28, 2009 7:29 pm

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby Husse on Mon Mar 30, 2009 3:46 pm

It might be the cause but I don't think so
Let me ponder this for a while
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby kbow1 on Thu Apr 02, 2009 7:46 pm

I decided to backtrack and install Mint 5 (downloaded from linuxmint.com) to see if that would solve my problems. I am sorry to say that it did not. I still do not have any sound whatsoever coming from my machine. As far as I can tell, all of my sound settings are correct and nothing is muted. I'm bummed because I really like the OS, but without sound I am stuck with XP. I will be reinstalling Mint 6 because I would just assume have the latest version if possible.

Thanks again for looking into this for me!
kbow1
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sat Mar 28, 2009 7:29 pm

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby Husse on Sat Apr 04, 2009 4:07 pm

Run
Code: Select all
lsmod | grep snd

and post here
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby kbow1 on Fri Jun 12, 2009 10:31 pm

Sorry, I've been preoccupied lately. Here is what I got:

snd_intel8x0 37532 3
snd_ac97_codec 112292 1 snd_intel8x0
ac97_bus 9856 1 snd_ac97_codec
snd_pcm_oss 46336 0
snd_mixer_oss 22656 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 82948 3 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
snd_seq_dummy 10756 0
snd_seq_oss 37760 0
snd_seq_midi 14336 0
snd_rawmidi 29696 1 snd_seq_midi
snd_seq_midi_event 15104 2 snd_seq_oss,snd_seq_midi
snd_seq 56880 6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer 29704 2 snd_pcm,snd_seq
snd_seq_device 14988 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd 62628 16 snd_intel8x0,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore 15200 1 snd
snd_page_alloc 16904 2 snd_intel8x0,snd_pcm
kbow1
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sat Mar 28, 2009 7:29 pm

Re: No sound on Mint 6; AC97 Intel 82801 on-board card

Postby Husse on Sat Jun 13, 2009 9:17 am

Nothing wrong with lsmod as far as I can see
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19703
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 21 guests