Gloria - Desktop effects [kinda solved]

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Gloria - Desktop effects [kinda solved]

Postby Kaye on Thu May 28, 2009 4:55 pm

Hey everyone,

Just installed Gloria main today. I'm trying to enable Desktop effects, but when I try to (in the Appearance menu), it simply shows me a dialog that says "Desktop effects could not be enabled."

Edit: Also, where can I find the equivalent of Felicia's Configuration Editor in Gloria?

Any help?

Thanks,
Kaye
Last edited by Kaye on Sun May 31, 2009 11:58 am, edited 1 time in total.
"In somnis veritas"
Antivirus or defragging?
Image
User avatar
Kaye
Level 5
Level 5
 
Posts: 942
Joined: Fri Feb 06, 2009 5:05 pm
Location: Boston College

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Gloria - Desktop effects

Postby gibbs1984 on Thu May 28, 2009 5:15 pm

Have you installed your graphics drivers, I think that message normally comes up when they haven't been installed, it does in my VirtualBox Mint 7 where I haven't installed them.
Linux Mint 17 (Cinnamon) 32bit.
User avatar
gibbs1984
Level 5
Level 5
 
Posts: 657
Joined: Mon Oct 27, 2008 2:40 pm
Location: Hemel Hempstead, England

Re: Gloria - Desktop effects

Postby RedWagon on Thu May 28, 2009 5:18 pm

Control Center > Hardware Drivers
Make sure that you have the proper graphics drivers enabled. What are the specs on your system?
User avatar
RedWagon
Level 5
Level 5
 
Posts: 644
Joined: Tue May 26, 2009 6:41 pm

Re: Gloria - Desktop effects

Postby Kaye on Fri May 29, 2009 1:12 am

That would be the problem. I'm currently showing no graphics drivers. I have a Intel X3100. I've checked and /etc/X11 exists so I don't know why the driver isn't showing up (no drivers appear in the hardware drivers menu). How can I fix this?

Edit: On a similar note, I'm having a small problem with my audio. I had to switch to OSS (which I expected), however, although sound works on YouTube and Limewire, other apps such as Rhythmbox and Banshee are not playing my tracks. Any idea what could cause this?

Thanks,
Kaye
"In somnis veritas"
Antivirus or defragging?
Image
User avatar
Kaye
Level 5
Level 5
 
Posts: 942
Joined: Fri Feb 06, 2009 5:05 pm
Location: Boston College

Re: Gloria - Desktop effects

Postby icefire on Fri May 29, 2009 10:10 am

I am having the same problem as Kaye. No desktop effects and no drivers detected. Everything worked in Mint 6 ... what happened? How can this be fixed? :? :?: ....Thanks :?: icefire
icefire
Level 1
Level 1
 
Posts: 30
Joined: Sat Apr 25, 2009 6:16 pm
Location: Ontario, Canada

Re: Gloria - Desktop effects

Postby Kaye on Fri May 29, 2009 1:00 pm

So I'm still having the Compiz problems. Thought I'd give an update on the audio issue. I managed to get Audacious working, but I would really like to use Banshee or Rhythmbox and I still can't get either of them to work. I expect it's a problem with codecs or the programs not recognizing OSS.
"In somnis veritas"
Antivirus or defragging?
Image
User avatar
Kaye
Level 5
Level 5
 
Posts: 942
Joined: Fri Feb 06, 2009 5:05 pm
Location: Boston College

Re: Gloria - Desktop effects

Postby Katzedecimal on Fri May 29, 2009 1:21 pm

Hi Kaye!

What Intel graphics chip does your system use? If you open a terminal and type lspci (lower-case L, not a 1 :mrgreen: ) then look for "graphics controller", then you'll know for sure what you've got. That's important because there is a step in this workaround that is done differently for certain chipsets.

I used the fix Exploder found, in this thread here: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=61&p=154132#p154132 I also applied his Flash fix.

My problem was sluggish Compiz, as opposed to no Compiz, but I had success with the workaround, following the Safe method. Back up everything, make backup copies of the config files and put them somewhere safe, just in case, then roll up your sleeves and go for it! You can copy-paste the long command strings into the terminal. Reboot when you're done and see if it works.
"Dance without sleeping, I'll dance without fear
Dance without senses, no message I hear
Dance without feeling, I'll dance 'til I'm numb
Dance 'til I think I can overcome" -- Melissa Etheridge
User avatar
Katzedecimal
Level 4
Level 4
 
Posts: 327
Joined: Fri Jun 20, 2008 7:20 pm
Location: The Great White North

Re: Gloria - Desktop effects

Postby Kaye on Fri May 29, 2009 1:57 pm

Hello Katzedecimal, nice to hear from you again :)

Unfortunately, however, my problem persists. If I try to enable effects the error "Desktop effects could not be enabled" still shows up, and I'm still not registering any drivers in the Hardware Drivers menu :(
"In somnis veritas"
Antivirus or defragging?
Image
User avatar
Kaye
Level 5
Level 5
 
Posts: 942
Joined: Fri Feb 06, 2009 5:05 pm
Location: Boston College

Re: Gloria - Desktop effects

Postby Kaye on Sat May 30, 2009 4:02 pm

No one has any ideas?
"In somnis veritas"
Antivirus or defragging?
Image
User avatar
Kaye
Level 5
Level 5
 
Posts: 942
Joined: Fri Feb 06, 2009 5:05 pm
Location: Boston College

Re: Gloria - Desktop effects [kinda solved]

Postby Kaye on Sun May 31, 2009 11:59 am

Ok so I dug a little deeper. Turns out the Intel x3000 and x3100 are blacklisted due to a bug that hasn't been fixed yet, and compiz should work once they're whitelisted. I found a workaround here: http://webupd8.blogspot.com/2009/04/ubuntu-jaunty-904-intel-graphic-drivers.html, but I don't think I'm going to do it because of the stability issues. Hopefully that helps anyone with a similar problem to me.

-Kaye
"In somnis veritas"
Antivirus or defragging?
Image
User avatar
Kaye
Level 5
Level 5
 
Posts: 942
Joined: Fri Feb 06, 2009 5:05 pm
Location: Boston College

Re: Gloria - Desktop effects [kinda solved]

Postby icefire on Sun May 31, 2009 2:44 pm

Hey Kate

Thanks for the information. I too suffer from the same problem. Read the blog and played with it for a bit but no luck....so, I too will wait for the fix. How will we know when the fix has been made? Thanks for help and persistence.
icefire
Level 1
Level 1
 
Posts: 30
Joined: Sat Apr 25, 2009 6:16 pm
Location: Ontario, Canada

Re: Gloria - Desktop effects [kinda solved]

Postby Kaye on Sun May 31, 2009 11:21 pm

I assume the bugfix would be included in the software updates.. I may be mistaken though. Maybe someone with a bit more knowledge could confirm that.
"In somnis veritas"
Antivirus or defragging?
Image
User avatar
Kaye
Level 5
Level 5
 
Posts: 942
Joined: Fri Feb 06, 2009 5:05 pm
Location: Boston College

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: DarinB, karlchen, Myrmidon83, Pastcal, PatH57 and 27 guests