Re: High CPU Usage on idle Machine..

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Re: High CPU Usage on idle Machine..

Postby s.linuxusers on Fri Jun 26, 2009 5:49 am

Hello to everyone,
I just ran the Live CD of Linux Mint 7 i was so pleased to see the interface that i immediately decided to install on my PC. Before that just by chance i went to see the system resources & i was shock to see that it was using the CPU from 40 to 85 % even the machine was idle i mean to say no opening of any application or doing any processing. I even checked the resources & i couldn't found any processes utilizing more then 15% of CPU. I have attached the screen shot for Resources and processes

Kindly let me know whether this is normal or what & i had also used openSUSE 11.1 KDE 4.2 & on idle machine the CPU usage was always 0-2 %.

I am worried because if the CPU usage so high on idle machine then it will effect my PC & its battery since it will drain much faster.

The Config of my Machine is
AMD Athlon 64x2 - 1.7Ghz, 3 GB RAM, 160 GB HDD, Nvidia GEForce 8400M G 128MB.

Thanks in advance,
Attachments
Resources.png
Resources.png (94.36 KiB) Viewed 829 times
Processes.png
Processes.png (151.91 KiB) Viewed 828 times
Lappie - CPU: Intel i3 2.6 | RAM: 2GB | HDD: 320 GB | Radeon 512MB | OS: Windows 7 Home Premium & Linux Mint 14 - Nadia - Cinnamon.
Desktop - AMD 64 Athlon 1.8Ghz | RAM 512MB | HDD 80GB | OS: Windows XP & Linux Mint 12 Lisa
s.linuxusers
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jun 26, 2009 5:30 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: High CPU Usage on idle Machine..

Postby nitehawk on Fri Jun 26, 2009 12:41 pm

I just saw your post,...and right away checked my CPU useage. Mine is NO WHERE near what yours is. Actually, mine barely shows anything much at all (Dell Optiplex P4--2.8Ghz--512ram--160G hard drive). At the most,...my CPU just showed about 15% ...(otherwise it's next to nothing.)...about 10% to about 12% near the "idle" point.

EDIT: I just now went off the internet,...and let my computer (with Linux Mint 7) have a chance to really "idle". I got a CPU reading of about 0% to 4%. Not being an "expert",....I can't really say what your problem might be.....only that I'm certainly not getting the results you are!
User avatar
nitehawk
Level 2
Level 2
 
Posts: 98
Joined: Fri Aug 08, 2008 7:07 pm
Location: West Central Florida, USA

Re: High CPU Usage on idle Machine..

Postby lagagnon on Sat Jun 27, 2009 10:38 am

You only showed us a 15 second interval of CPU usage - not much help to us whatsover and the processes were not shown at the same time the CPU usage was high. What you should do is open a terminal, type "top" and watch, over a period of time what processes are using the CPU and then post back to this thread. I suspect your system may just have been running "cron jobs" in the background at that time.

For more info on cron: "info cron" in a terminal.
User avatar
lagagnon
Level 7
Level 7
 
Posts: 1888
Joined: Wed Jun 17, 2009 7:38 pm
Location: an island in the Pacific...

Re: High CPU Usage on idle Machine..

Postby s.linuxusers on Mon Jun 29, 2009 7:34 am

Hi lagagnon,

I have just installed Mint 7 on my Lappie & i have attached the screenshot of the 'top' command & side by side of systems resources.
Kindly check & let me know

Thanks
Attachments
Screenshot.png
Screenshot.png (241.24 KiB) Viewed 690 times
Lappie - CPU: Intel i3 2.6 | RAM: 2GB | HDD: 320 GB | Radeon 512MB | OS: Windows 7 Home Premium & Linux Mint 14 - Nadia - Cinnamon.
Desktop - AMD 64 Athlon 1.8Ghz | RAM 512MB | HDD 80GB | OS: Windows XP & Linux Mint 12 Lisa
s.linuxusers
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jun 26, 2009 5:30 am

Re: High CPU Usage on idle Machine..

Postby lagagnon on Mon Jun 29, 2009 9:58 am

Seems normal - you are using 15% CPU there because you have just done something with the screen so xorg is/was busy. You also have a lot of compiz effects turned on. You can reduce your CPU/memory usage by turning off Compiz effects in the Control Center.
User avatar
lagagnon
Level 7
Level 7
 
Posts: 1888
Joined: Wed Jun 17, 2009 7:38 pm
Location: an island in the Pacific...

Re: High CPU Usage on idle Machine..

Postby s.linuxusers on Tue Jun 30, 2009 3:22 am

Hi lagagnon,
I tried to reduce the compiz settings but did'nt help much. I am attaching the screenshots of my earlier settings for reference.

Thanks.
Attachments
Screenshot-1.png
Screenshot-1.png (155.64 KiB) Viewed 642 times
Screenshot.png
Screenshot.png (148.7 KiB) Viewed 642 times
Lappie - CPU: Intel i3 2.6 | RAM: 2GB | HDD: 320 GB | Radeon 512MB | OS: Windows 7 Home Premium & Linux Mint 14 - Nadia - Cinnamon.
Desktop - AMD 64 Athlon 1.8Ghz | RAM 512MB | HDD 80GB | OS: Windows XP & Linux Mint 12 Lisa
s.linuxusers
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jun 26, 2009 5:30 am


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot], lsemmens and 15 guests