Mint 7- HP Mini 1000 NO AUDIO

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Mint 7- HP Mini 1000 NO AUDIO

Postby chrisc098 on Wed Nov 11, 2009 12:27 am

Hi I just did a fresh install of Linux Mint 7 KDE "Gloria" onto a HP Mini 1000 everything works great except I have no audio even on the system level. Any help would be greatly appreciated.
chrisc098
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed Nov 11, 2009 12:23 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Mint 7- HP Mini 1000 NO AUDIO

Postby Jay514 on Wed Nov 11, 2009 2:14 pm

Veiw this Topic in the How To : viewtopic.php?f=42&t=32293

Read all post.

Or just search for your Laptop Mod

More than likely you Will have to modify the file ( root/etc/modprobe.d/alsa-base.conf ) On most laptops I have installed to, the sound driver is not configured to work with the hardware, but with modification it will work in most cases.

1) For the excact modification for your laptop, try searching ubuntu fourms ( http://ubuntuforums.org/ ) with your laptop #, make & model as well as " No Sound " in the search line. Ex: TOSHIBA TECRA No Sound or Ex: Hp Pavilion dv4 - 1275 no sound
2)If You Find multiple or similar results for your laptop , try to narrow the results by model# or Hardware Specs. I would suggest reading all that apply before making any changes to your ALSA Base.If you can, make a copy of your alsa base & save it to your Docs, In case you mess up.
3) Not every mod to the alsa base works for every type of hardware, if you find an excact match it is best, but if you can't , use the closest results. Read the Entire section Before you Modify your ALSA Base & back up if possible .

If The Mod Fails you can read the " Comprehensive Sound Problem Solutions Guide " found here ( http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... A+No+Sound )

Hope this points you in the right direction,
Jay514 :mrgreen:
Image
" Do Not Do Wrong Twice,That Which You Could Have Done Right The First Time"

Main = HP Pavilion DV4-1275mx - OS=Mint_CE x64KDE/LXDE,& x64Kubuntu
User avatar
Jay514
Level 5
Level 5
 
Posts: 658
Joined: Wed Mar 25, 2009 2:14 pm
Location: Atlanta GA USA

Re: Mint 7- HP Mini 1000 NO AUDIO

Postby chrisc098 on Thu Nov 12, 2009 2:49 pm

I am a little confused by all this ALSA stuff and working off a different distros forum is making it even more difficult, I am following this thread http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=843012 In the sections titled HDA Sound Chips it tells me to navigate to the file:

/user/share/doc/alsa-base/driver/ALSA-Configuration.tar.gz

I have that folder up to alsa-base then it's one file, alsa.default, is this just named differently in Mint than Ubuntu or am I missing something?
chrisc098
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed Nov 11, 2009 12:23 am

Re: Mint 7- HP Mini 1000 NO AUDIO

Postby chrisc098 on Fri Nov 13, 2009 11:13 pm

I keep poking around but I'm just not seeing it, could anyone maybe elaborate a bit.
chrisc098
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed Nov 11, 2009 12:23 am

Re: Mint 7- HP Mini 1000 NO AUDIO

Postby Jay514 on Sat Nov 14, 2009 10:53 pm

You wrote "/user/share/doc/alsa-base/driver/ALSA-Configuration.tar.gz "

I think there may be a mistake somewhere after the ALSA quote, it is telling you relevantly were to go & not exactly.
In my past exp you can find the file by these commands exactly=

For Cmd Line - ALT + F2 Keys

For KDE = sudo kate /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

For GNOME =
gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

then you can mod your ALSA, with the recommended mod , save, & reboot your system to take effect.

Hope this helps,
Jay514 :roll:
Image
" Do Not Do Wrong Twice,That Which You Could Have Done Right The First Time"

Main = HP Pavilion DV4-1275mx - OS=Mint_CE x64KDE/LXDE,& x64Kubuntu
User avatar
Jay514
Level 5
Level 5
 
Posts: 658
Joined: Wed Mar 25, 2009 2:14 pm
Location: Atlanta GA USA


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: alban, Bing [Bot], norm.h and 31 guests