(Solved) Suddenly no sound.

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

(Solved) Suddenly no sound.

Postby rdh61 on Sun Nov 22, 2009 3:42 pm

Hi,

I've come back to this computer, running Gloria, after 2 weeks absence. On leaving it it had no problem. Nobody else has used it since. On turning on there is no sound - no signature sound, no music, no sound on Skype, nothing. Speaker is not muted. I have sound if I boot into Windows.

What should I be looking at to get my sound back?

Thanks.
Last edited by rdh61 on Mon Nov 23, 2009 5:08 pm, edited 1 time in total.
rdh61
Level 2
Level 2
 
Posts: 92
Joined: Sun Apr 26, 2009 1:06 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Suddenly no sound.

Postby efflandt on Mon Nov 23, 2009 4:05 am

I assume you checked your speaker wires and power.

Did you do any updates that might influence that or use a different kernel, maybe without all the necessary modules? I had been playing around with different Linux distros before hitting Mint and when I updated Ubuntu 9.04 to 9.10, I lost sound when I booted to the alternate old kernel, but it returned when I booted the new kernel.

One thing that inadvertently knocked out X sound was changing the hostname of mint by just changing /etc/hostname. I thought all I had to do for that to take effect was reboot, but it did not dawn on me immediately why I lost sound, because I still had the little sound before login. X uses network sockets and I also had to make sure that hostnames matched in /etc/hosts. Then sound in X started working again.
efflandt
Level 1
Level 1
 
Posts: 19
Joined: Sat Nov 21, 2009 9:45 pm

Re: Suddenly no sound.

Postby rdh61 on Mon Nov 23, 2009 8:03 am

Hi efflandt

efflandt wrote:I assume you checked your speaker wires and power.


It's a laptop so no wires. Power OK.

efflandt wrote:Did you do any updates that might influence that or use a different kernel, maybe without all the necessary modules? I had been playing around with different Linux distros before hitting Mint and when I updated Ubuntu 9.04 to 9.10, I lost sound when I booted to the alternate old kernel, but it returned when I booted the new kernel.


No updates since have noticed problem. Don't really know what a kernel is(!)

efflandt wrote:One thing that inadvertently knocked out X sound was changing the hostname of mint by just changing /etc/hostname. I thought all I had to do for that to take effect was reboot, but it did not dawn on me immediately why I lost sound, because I still had the little sound before login. X uses network sockets and I also had to make sure that hostnames matched in /etc/hosts. Then sound in X started working again.


Don't know what "X" is. Haven't changed hostname or tampered with the etc directory.

Is there a way I can get sound back by restoring Mint, and if so, how do I do it?

Again thanks.
rdh61
Level 2
Level 2
 
Posts: 92
Joined: Sun Apr 26, 2009 1:06 pm

Re: (Solved) Suddenly no sound.

Postby rdh61 on Mon Nov 23, 2009 5:10 pm

Solved by referring to the "comprehensive Sound Problem Solutions Guide" at:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=205449/

In my case typing "alsamixer" in a terminal I saw that all my audio channels except "Master" were muted. Unmuting them solved the problem.
rdh61
Level 2
Level 2
 
Posts: 92
Joined: Sun Apr 26, 2009 1:06 pm


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], jersinghaus, Mute Ant and 25 guests