[SOLVED] Cannot load Mint 10 or LMDE live disks

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

[SOLVED] Cannot load Mint 10 or LMDE live disks

Postby laptopray on Sun Dec 05, 2010 11:33 am

Hi.

I use Mint 8 (Gnome, 32 bit) at the moment, and which I have updated regularly.
I downloaded Mint 10 (64 bit, full version), checked md5 - it was OK - and burned it to a DVD. When I boot from the DVD, I get as far as the desktop but, although the mouse pointer will move, I cannot access any of icons or the menu bar.
I also have a DVD of LMDE (which I bought from a reputable supplier in the UK). This has a similar problem, but only gets as far as the menu bar, leaving the rest of the screen blank. The supplier has suggested that I turn on noapic, and set the display mode to vesa.
I have searched the forum for references to noapic, and found links to two separate Ubuntu postings. I've tried the ideas in both, using the terminal, but could not get past the initial "sudos" - they both led to results which were different to those in the postings, and really did not mean anything to me.
I use an Asus X59GL laptop, with an Intel Core2Duo CPU and a Nvidia graphics card, which gives me no problems in Mint 8.
Does anyone out there have any suggestions about how to proceed. Any help would be gratefully received!
Last edited by laptopray on Fri Dec 10, 2010 6:00 pm, edited 5 times in total.
laptopray
Level 1
Level 1
 
Posts: 43
Joined: Tue Jun 22, 2010 11:08 am
Location: Wigan, England.

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Cannot load Mint 10 or LMDE live disks

Postby Fornhamfred on Sun Dec 05, 2010 11:47 am

I assume that you have tried adding these lines at boot but if not:

Plug in the live CD - when booting, press any key and you should be presented with 6 options.

Press either F6 or tab (I think) - add

nomodeset nolapic

BEFORE quiet splash

press the option to boot.

Hopefully you will get to the desktop.

If you dont. Try booting with

nomodeset noapic

or

nomodeset noacpi

or

nomodeset acpi=off


Assuming one of the combinations above work then install. When rebooting, dont forget to edit your grub as in my post above and add the combination boot option you have found.

Hope this helps
Fornhamfred
Level 6
Level 6
 
Posts: 1131
Joined: Wed Oct 31, 2007 3:38 pm
Location: Suffolk UK

Re: Cannot load Mint 10 or LMDE live disks

Postby laptopray on Sun Dec 05, 2010 1:16 pm

Many thanks, both of you.
Mint 10 is now installed and working beautifully. :D
I'll try LMDE later on today
laptopray
Level 1
Level 1
 
Posts: 43
Joined: Tue Jun 22, 2010 11:08 am
Location: Wigan, England.

Re: Cannot load Mint 10 or LMDE live disks

Postby laptopray on Sun Dec 05, 2010 4:04 pm

Hi, and many thanks once again.
I now have both LMDE and Mint 10 on my laptop, and both are fully functioning.
Mind you, I have not tried any updates yet.
Thanks for your help - this forums members can't be bettered.
Last edited by laptopray on Mon Dec 06, 2010 4:52 am, edited 2 times in total.
laptopray
Level 1
Level 1
 
Posts: 43
Joined: Tue Jun 22, 2010 11:08 am
Location: Wigan, England.

Re: [PARTIALLY SOLVED] Cannot load Mint 10 or LMDE live disk

Postby laptopray on Mon Dec 06, 2010 4:51 am

I spoke too soon!
Mint 10 is fine, and boots up every time from the hard drive - no problems at all :D .
However, LMDE requires me to enter 'e' to choose it, then to add 'splash nomodeset noapic' at the end of the string ending in 'quiet', every time I boot it from the HD :( . Then there was the little matter of the update which basically destroyed the installation (it was a grub update which I hadn't noticed) so I had to reinstall LMDE :x . Fortunately, Mint 10 was unaffected by this. Sorry about the moan, but where do I go from here with LMDE?
Any ideas?
laptopray
Level 1
Level 1
 
Posts: 43
Joined: Tue Jun 22, 2010 11:08 am
Location: Wigan, England.

Re: [PARTIALLY SOLVED] Cannot load Mint 10 or LMDE live disk

Postby mads on Mon Dec 06, 2010 6:17 am

laptopray wrote:LMDE requires me to enter 'e' to choose it, then to add 'splash nomodeset noapic' at the end of the string ending in 'quiet', every time I boot it from the HD .

You can make this changes permanent by editing /etc/default/grub file.
Code: Select all
gksudo gedit /etc/default/grub

Change this line
Code: Select all
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

and make it look like this
Code: Select all
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset noapic"

Save the file.

Finally, in Terminal run
Code: Select all
sudo update-grub

and reboot your computer.
User avatar
mads
Level 6
Level 6
 
Posts: 1309
Joined: Wed Nov 03, 2010 3:44 pm

Re: [SOLVED] Cannot load Mint 10 or LMDE live disk

Postby laptopray on Fri Dec 10, 2010 5:59 pm

Thanks, mads. LMDE now boots every time without any problem :D . Thanks also to everyone else who helped me with this problem.
laptopray
Level 1
Level 1
 
Posts: 43
Joined: Tue Jun 22, 2010 11:08 am
Location: Wigan, England.

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests