Sount stopped working...

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read how to get help

Sount stopped working...

Postby Rad on Thu Jan 10, 2008 12:26 pm

The title said it all... I have an HP dv2125nr laptop with an on board HDA Nvidia sound card. I did check the ALSA mixer and the only bar set to 0 is the one labeled IEC958 and alsamixer is not letting me change it. When it worked, it did so incredibly well, including the mute button on my laptop and disabling the speakers when I plugged something in the line out port.

The interesting thing is that the sound used to work and I did not touch the configuration in any way that I'm aware of; actually the only thing that I did to the system was installing the upgrades and a few reboots.

The system is a dual boot with windows XP MCE and I frequently swap between the two; I seem to remember that the last time the audio worked was when I plugged the laptop to a TV to play a movie; then I might have rebooted to win or turned it off before having removed the cables. (don't know if it could matter, but I'll put it there).

If anybody has any idea about where to look I'd be incredibly grateful! I have some audio editing to do and it's a bit... hard to get it done as is.
User avatar
Rad
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Nov 15, 2007 4:09 pm
Location: Roma, Italy

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Sound stopped working...

Postby lakehousetech on Thu Jan 10, 2008 12:50 pm

Do you have the option to choose another device when you right-click the sound icon on the panel? I've got realtek sound hardware, but linux always gives me the option of using the built in intel devices that are on my mobo. Try that out....
User avatar
lakehousetech
Level 4
Level 4
 
Posts: 454
Joined: Wed Nov 07, 2007 3:34 pm
Location: Toronto, ON

Re: Sount stopped working...

Postby Rad on Thu Jan 10, 2008 7:20 pm

No, there is no other device, real or virtual.
Thank you.
User avatar
Rad
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Nov 15, 2007 4:09 pm
Location: Roma, Italy

Re: Sount stopped working...

Postby wetbrain on Mon Jan 14, 2008 2:32 pm

same thing happened to me :(
wetbrain
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Mon Jan 14, 2008 2:12 pm

Re: Sount stopped working...

Postby FyrFyt on Fri Jan 18, 2008 9:29 pm

Rad

I have the same laptop and the same setup. XP MCE on a small partition. I have also experienced the no sound issue. If I find a fix I will post it here.

Have you gotten your wireless working?
FyrFyt
Level 1
Level 1
 
Posts: 43
Joined: Tue Jul 03, 2007 8:56 pm

Re: Sount stopped working...

Postby Rad on Sat Jan 19, 2008 9:47 am

My sound came back... and then failed again :-(
I still have no idea about what could cause that...
User avatar
Rad
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Nov 15, 2007 4:09 pm
Location: Roma, Italy

Re: Sount stopped working...

Postby FyrFyt on Fri Jan 25, 2008 11:42 am

Ok, I think i have narrowed it down to one of two options.

This usually occurs when I have had to use XP briefly. So I think that

a) Xp somehow messes with the Bios in some way (unlikely)

b) I had this problem last night after using XP. After about 15 min of xp usage. There was no sound. I put a fan on the laptop and let it cool the laptop for about 5 min. Came back and it worked fine. I wonder if the load on the sound device with xp creates some problem. Not sure. Just a wild guess.

Rad... let me know if the fan thing works for you.
FyrFyt
Level 1
Level 1
 
Posts: 43
Joined: Tue Jul 03, 2007 8:56 pm

Re: Sount stopped working...

Postby Rad on Fri Jan 25, 2008 1:50 pm

Don't think so... the first time I experienced the problem the computer had been turned off for hours.
I'll give it a try though.
User avatar
Rad
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Thu Nov 15, 2007 4:09 pm
Location: Roma, Italy

Re: Sount stopped working...

Postby prinssimikko on Fri Jan 25, 2008 5:26 pm

Hi!

I am having exactly the same problems... i just installed Mint and sound worked out of the box. then i did system updates, and after reboot the sound was gone!

btw, Mint is the on OS at the moment. so XP cant be the problem...
prinssimikko
Level 1
Level 1
 
Posts: 20
Joined: Fri Jan 25, 2008 3:11 pm

Re: Sount stopped working...

Postby prinssimikko on Fri Jan 25, 2008 5:36 pm

weird... i did another reboot (3rd since the sound vanished) and now the sound is back... :?
i went to bios to check if there is anything to adjust, but couldnt find anything...

i just hope that sound will stay...

btw... i am really really loving Mint! i started using Linux only a week ago, tried a couple of distros, but Mint seems to be the right for me...

next thing is to figure out how to install Photoshop CS2 via Wine - actually i havent found any advice on installing software to wine... should i just drag the files somewhere or what??

confusing--- but rewarding i believe!
prinssimikko
Level 1
Level 1
 
Posts: 20
Joined: Fri Jan 25, 2008 3:11 pm

Re: Sount stopped working...

Postby newW2 on Sat Jan 26, 2008 1:16 pm

CS2 is on the WineHQ platinum list, and if you haven't run across this site (I found this site while looking around for help on running other programs in wine):

http://frankscorner.org/index.php?p=graphics
That page has a link to installing CS:
http://frankscorner.org/index.php?p=photoshopcs
Looks easy:
Type wine /pathtocdrom/setup.exe to install Photoshop.
Type wine photoshop.exe in the installation directory to run Photoshop.
Good luck.
User avatar
newW2
Level 6
Level 6
 
Posts: 1081
Joined: Fri Apr 06, 2007 10:24 am
Location: USA

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 23 guests