Sound on Dell XPS M170 not working properly

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Sound on Dell XPS M170 not working properly

Postby bnbaxley on Wed Feb 13, 2008 1:04 am

I have Daryna installed on my XPS M170 and my sound isn't working properly. The subwoofers aren't being controlled by the volume button on the front of the machine. Only the front speakers are. The subwoofers are being controlled by the volume on whatever application is running. Has anyone else had this problem and how can I get all speakers to be controlled by the volume button on the front of the machine?
bnbaxley
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Fri Feb 08, 2008 11:41 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Sound on Dell XPS M170 not working properly

Postby Husse on Wed Feb 13, 2008 5:28 am

volume button on the front of the machine.

Please clarify
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19714
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Sound on Dell XPS M170 not working properly

Postby bnbaxley on Wed Feb 13, 2008 11:22 am

The front of the laptop has a mute, volume up, volume down, play/pause, back track, forward track, and one other button but I have never used it so I can't remember what it's for. I haven't installed any other distribution of Linux on it so I don't know if the problem would be present in any other or not.
bnbaxley
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Fri Feb 08, 2008 11:41 am

Re: Sound on Dell XPS M170 not working properly

Postby Husse on Thu Feb 14, 2008 8:26 am

Ok
So sound is working OK, but the problem is that the subwoofer is not controlled by the hardware volume.
How are the speakers connected? Does the subwoofer have its own connection?
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19714
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Sound on Dell XPS M170 not working properly

Postby bnbaxley on Thu Feb 14, 2008 11:45 am

The wiring is all internal to the laptop. I did some research and my sound card uses SIGMATEL STAC9750. Have found that a lot of people are having similar issues with this as well.
bnbaxley
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Fri Feb 08, 2008 11:41 am

Re: Sound on Dell XPS M170 not working properly

Postby Husse on Thu Feb 14, 2008 6:29 pm

That's a sound card I'm not familiar with.
This is an increasing problem - you have a knob of sorts on your lappy and turn it or plug in headphones and nothing happens, because it's some software controlled hardware...
This can drive you nuts :cry:
Image
Don't fix it if it ain't broken, don't break it if you can't fix it
Husse
Level 21
Level 21
 
Posts: 19714
Joined: Sun Feb 11, 2007 7:22 am
Location: Near Borås Sweden

Re: Sound on Dell XPS M170 not working properly

Postby bnbaxley on Sat Feb 16, 2008 4:07 pm

I got it working. I feel so retarded now. Didn't know you had to select all the devices you wanted to control from the sound in the control panel.
bnbaxley
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Fri Feb 08, 2008 11:41 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: bailertwine, Sandman007 and 31 guests