Soundblaster CA0106 no sound

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Soundblaster CA0106 no sound

Postby the_josh on Tue Dec 14, 2010 11:17 am

Hi There!

I have the Creative Soundblaster CA 0106 aund it's not working. No sound at all.
I have tried:

viewtopic.php?f=141&t=55381#p318668

but it didn't work for me.
When I type into Terminal: alsamixer, this is the result:
Code: Select all
Desktop # alsamixer
ALSA lib pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Connection refused



aplay -L gives this Reult:
Code: Select all
~/Desktop $ aplay -L
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
front:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    Front speakers
rear:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    Rear speakers
center_lfe:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    Center and Subwoofer speakers
side:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    Side speakers
surround40:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=CA0106,DEV=0
    CA0106, CA0106
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output



What con help me, to make it work?

Do you need more information? Ask me...

Thanks, josh
the_josh
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:05 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Soundblaster CA0106 no sound

Postby seeley on Tue Dec 14, 2010 12:44 pm

Hi!
1. First I would try to run "alsamixer" as root:
Code: Select all
sudo alsamixer

then password (characters are not displayed);
or
Code: Select all
su -

password
Code: Select all
alsamixer

Any error message?
2. Maybe
Code: Select all
dmesg

gives you some information.
seeley
seeley @ Linux multiboot
Maya MATE Cinnamon , Qiana Cin., Qiana KDE
Quickly get help
Wie schnelle Hilfe erhalten
User avatar
seeley
Level 7
Level 7
 
Posts: 1518
Joined: Sun Mar 07, 2010 7:20 am

Re: Soundblaster CA0106 no sound

Postby the_josh on Tue Dec 14, 2010 1:06 pm

Hi!

alsamixer gives the aforementioned failure answer:

ALSA lib pulse.c:229:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Connection refused

dmseg does show many things, but no sound device. But: The beginning seems to be missing... I wonder how???
Even the command line is gone...

Thanks, the josh
the_josh
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:05 am

Re: Soundblaster CA0106 no sound

Postby seeley on Tue Dec 14, 2010 1:17 pm

Hi!
I did never hear of such problems!
LMDE has Gnome as Desktop, I suppose. Then you could try to run
Code: Select all
gnome-alsamixer

If not installed, it's easy to do.
seeley
seeley @ Linux multiboot
Maya MATE Cinnamon , Qiana Cin., Qiana KDE
Quickly get help
Wie schnelle Hilfe erhalten
User avatar
seeley
Level 7
Level 7
 
Posts: 1518
Joined: Sun Mar 07, 2010 7:20 am

Re: Soundblaster CA0106 no sound

Postby the_josh on Tue Dec 14, 2010 2:53 pm

HI seeley!

Thanks a lot! My problem now got a solution!
In the gnome-alsa-mixer gui, thereare below the mixer-bar 4 fields,
IEC958
Analog Source
Digital Source
Shared Mic/line In

The first was activated. After I deactivated it, I got sound.

But I have no clue why :)

But thanks anyway, now a can listen to music while trying to understand the nature of this all,


josh
the_josh
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:05 am

Re: Soundblaster CA0106 no sound

Postby seeley on Wed Dec 15, 2010 5:50 am

Hi josh!
Glad to read this!
If you don't have further questions concerning sound, please add [solved] to the subject line.
seeley
seeley @ Linux multiboot
Maya MATE Cinnamon , Qiana Cin., Qiana KDE
Quickly get help
Wie schnelle Hilfe erhalten
User avatar
seeley
Level 7
Level 7
 
Posts: 1518
Joined: Sun Mar 07, 2010 7:20 am


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], pjc123 and 5 guests