Jak nainstalovat Linux na jinou partition než Windows?

Czech forums

Moderator: lubor

Jak nainstalovat Linux na jinou partition než Windows?

Postby alena on Wed Nov 30, 2011 11:54 am

Ahoj, jsem úplný nováček, pokud jde o Linux, druhý den ho zkouším, Mint se mi líbí nejvíc (zkusil jsem ubuntu, Mageiu a pinguy a pár dalších, většinou pro úplného nováčka složitějších distribucí). Teď mám na počítačí dualboot, ale kvůli tomu, že počítač používají ještě další uživatelé, kteří chtějí zůstat u Windows (XP verzre), tak bych potřeboval poradit, jak nainstalovat Linux na jinou partition než je Windows (abych mohl kdykoliv reinstalovat Windows, znáte to :D ) a aby v bootovací nabídce zůstalo výběr systému.

HD mám rozdělěný na céčko, déčko, éčko, ještě z instalace Windows. Když jsem se pokoušel nainstalovat Linux na samostatnou partition, nevěděl jsem jak na to, a to jsem si našel na netu dost návodů (kde se doporučovalo nainstalovat nejdřív Linux, při instalaci disk rozdělit, pak instalovat Windows, což je prý pro Linux začátečníky mnohem snadnější).

Můžete mi napsat, nebo dát odkaz (hledal jsem, ale žádný krok-za-krokem tutorial jsem nenašel), postup jak na to? Mint bych chtěl mít na éčku (v Linuxu se tomu asi říká sda3, nerozumím tomu, tak se nesmějte :) ), na céčku (sda1) Windows, na ten třetí by se ukládala stažená data.

Díky za případnou pomoc :-)
alena
Level 1
Level 1

Linux Mint is funded by ads and donations.

Re: Jak nainstalovat Linux na jinou partition než Windows?

Postby ferri on Wed Nov 30, 2011 12:53 pm

Pre teba by bola z môjho pohľadu najlepšia táto kniha
http://knihy.cpress.cz/ubuntu-1010-cz.html
Je síce už staršia, ale primárne určená začiatočníkom.
Viaceré varianty inštalácie, vrátane tvojho prípadu, sú tam rozobrané dopodrobna.
ferri
Level 2
Level 2

Postby volani.webnode.cz on Wed Nov 30, 2011 1:37 pm

Tam je problém ten že vám windows zmizne ze zavaděče "grubu" (tý tabulky s výběrem OS) , možná by bylo nejjednodušší zazálohovat v linuxu konfigurační soubor) před reinstalem windows a pak ho dát zpátky pokud by windows zmizel.

Já ti víc neporadím, sám používám několik disků a na každém mám jeden oddíl a OS přepínám pořadím bootování disků v biosu (nechci aby mě zdržoval výběr OS, byť se dá nastavit kolik sec než to začne bootovat do předvoleného OS..).

Nevím jestli vám něco z tohoto bude užitečné:
http://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/ ... h_10.0.pdf
Část "Instalace Linuxu Mint na pevný disk"
http://wiki.ubuntu.cz/FAQ/Ubuntu%20a%20Windows
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/P%C5%99id%C3 ... %20Windows
http://wiki.ubuntu.cz/Jak%20m%C3%ADt%20 ... %8Dn%C4%9B

http://wiki.ubuntu.cz/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2

Zkus z toho vyčíst které cfg zálohovat a když by sis nevěděl rady a nikdo jiný by ti tady neporadil, tak zkus ještě forum.ubuntu.cz .
volani.webnode.cz
Level 3
Level 3

Postby alena on Wed Nov 30, 2011 3:51 pm

Děkuji za odpovědi :)

O té knize uvažuji, pokud si neporadím sám nebo s pomocí netu, tak si ji určitě pořídím. Zkusil jsem nainstalovat Mint na flashku, házelo mi to podobnou hlášku jako při instalaci na E:, ale poradil jsem si s tím, zkusím to podobně i u instalace na HD, možná v tom byl zakopaný pes.

@volani.webnode.cz, děkuji za linky, obzvlášť ta obnova by se mohla hodit. Snad se do toho časem dostanu :)

Ještě by mě zajímalo, jak vytvořit "zástupce" pro utility, které se po nainstalování přes Software Managera nezobrazují v nabídce (jak je popsáno tady. Wine jsem nainstaloval a v nabidce je, ale když jsem zkoušel Tor, tak bohužel nic. V tom tématu radí "reloudnout" pluginy, ale rady se týkají starších verzí Mintu, používám LM12, tady jsem nikde tu možnost nenašel. Nevíte jak na to?

U Toru jsem si pomohl klasickou instalací (ne přes Software Managera) a spusil Tor přes ikonu v adresáři, do kterého jsem Tora rozbalil (úplně stejně jako se to dělá ve Windows), chtěl bych ji zkopírovat do Menu vlevo dole, i do oblíbených aplikací vpravo nahoře-ležatá osmička (omlouvám se za výrazivo, nevím jak se těm nabídkám říká :oops: ), přetáhnutím ikony to bohužel nejde. Poradíte jak se přidává do menu a nabídek?

P.S. Tu knížku si určitě koupím, protože se mi začíná Linux líbit čím dál tím víc :)
alena
Level 1
Level 1

Postby volani.webnode.cz on Thu Dec 01, 2011 8:37 am

K zástupcům by ti možná mohlo pomoci tohle:
http://wiki.ubuntu.cz/Spou%C5%A1t%C4%9B%C4%8D

Tady sem zkusil udělal takový rychlý přehled některých zdrojů (návodů a příruček dostupných na webu)
viewtopic.php?f=154&t=87428

Na práci s disky je dobrý program gparted..
volani.webnode.cz
Level 3
Level 3

Postby rpet on Thu Dec 01, 2011 9:55 am

pokud budes instalovat ubuntu, nebo mint, instalace sama pozna, ze mas nekde na disku jeste jiny OS, a po instalaci se automaticky vytvori GRUB, kde jiz budou volby k zavedeni vybraneho OS.

jinak na instalaci samotnou:

zacni instalovat ubuntu (mint). klikanim se dostanes az na misto, kde mas tri volby, jak a na ktery disk instalovat zvoleny system. musis si vybrat volbu "upresnit rucne", tim se dostanes na dalsi krok,kde uz presne definujes, kam se novy OS nainstaluje.

nevim presne, jak budou tvoje partitions vypadat, ale dejme tomu, ze uvidis ctyri partt., kde na prvni bude indikace NTFS oddilu, to je ten windows oddil. pak tam budes mit tri dalsi (nebo dve, podle toho, jak mas rozdeleny disk...). a ted:

oddil, do ktereho si prejes nainstalovat novy os, oznac k formatovani, a zadej mu indikaci "mount" na "/" (tedy boot), file system "sda4". pokud chces swap (jako ze instalace te stejne donuti k jeho vytvoreni), pak muzes nechat system, aby zmensil vlastni oddil o swap misto, staci 500MB.

pak uz by to melo jet bez problemu, po dokonceni instalace bude reboot a ty uz potom uvidis dva os v grubu...

pak to potvrd, ono to bude chvilku pocitat, pak se preneses o dalsi krok dopredu a zacne vlastni format vybraneho oddilu.
rpet
Level 3
Level 3

Postby rpet on Thu Dec 01, 2011 9:57 am

nabidky se edituji jednoduse pres System - Volby - Hlavni Menu. (muze to byt kapanek jinak, jsem v anglictine...). tam si uz sam zvolis, ktera polozka se bude a ktera se nebude zobrazovat v menu. to, co je nezobrazene, je kurzivou, to co je zobrazene, je klasicky.
rpet
Level 3
Level 3

Postby volani.webnode.cz on Thu Dec 01, 2011 10:17 am

[quote="rpet"][/quote]
Tady jde o to, že psal že bude windows reinstalovat (asi častěji). Takže by mu možná windows smazal grub a dal tam svůj zavaděč..
Takže po opětovné instalaci windows bude potřebovat znovu nahrát grub a nejlíp tam vrátit původní cfg (než se s tím nastavovat :lol: )
volani.webnode.cz
Level 3
Level 3

Postby alena on Thu Dec 01, 2011 2:32 pm

volani.webnode.cz wrote:K zástupcům by ti možná mohlo pomoci tohle:
http://wiki.ubuntu.cz/Spou%C5%A1t%C4%9B%C4%8D

Tady sem zkusil udělal takový rychlý přehled některých zdrojů (návodů a příruček dostupných na webu)
viewtopic.php?f=154&t=87428

Na práci s disky je dobrý program gparted..

Code: Select all
1. Klikněte na ploše pravým myšítkem a zvolte Vytvořit spouštěč.

Mi to v Mintu 12 žádný spouštěč nenabízí :? Jen
Vytvořit novou složku/dokument
Otevřít v terminálu
Přeorganizovat plochu
Nechat zarovnané
Vložit (to ale není možné vybrat)
Změnit pozadí plochy.

@rpet
Já dělal tu chybu, že jsem chtěl instalovat na partition vytvořenou a zformátovanou ve Windows. Včera jsem zkusil tvůj postup na flashce a šlo to. Takže by to mělo jít i na počítači.

K té nabídce (přes Systém - Volby - Hlavní menu) - buď jsem idiot, protože to nemůžu najít, nebo mám něco špatně nastavené/nefunkční, protože já nikde Systém nevidím. Můžu se dostat do "Nastavení systému", tam pak do Systému, ale v nabídce je jen
Datum a čas
Systémové info
Univerzální přístup
Uživatelské účty
Záloha
Zdroje softwaru
alena
Level 1
Level 1

Postby alena on Thu Dec 01, 2011 3:29 pm

Nechci si hrát na chytrýho, zvlášť když nejsem schopný nastavit něco tak primitivního jako aplikace v menu, ale řekl bych, že chyba bude někde v administraci. Ale jak se nastavit jako admin netuším, zkoušel jsem se "odemknout", nastavit jako správce, restartovat, nic nepomohlo.

EDIT - asi se mi budete smát :D Při přihlašování jsem místo Gnome zvolil MATE a ... nastavit vše lze.
alena
Level 1
Level 1

Postby rpet on Thu Dec 01, 2011 5:45 pm

pozor! System - Volby - Hlavni Menu: v cestine se to muze a nejspis i bude jmenovat kapanek jinak - ja jsem anglican a vsechny kompy mam v anglictine :lol: proste prolez si obe systemove nabidky... aha, a ted me jeste napadlo, ze muzes mit vubec to puvodni "mint" menu, a tam fakt nevim kde to hledat. ja mam advanced user menu, takze pokud to mas v zakladu s tim puvodnim menu, pak hledej cokoliv jako "system" nebo neco podobnyho, pak "sprava pocitace", nebo jak se to bude jmenovat cesky (orig. control centre), a tam potom najdi v leve casti moznost "vlastni nastaveni" (?? orig personal) a pod tim uz to uvidis...

a vubec nemusis byt jako spravce, tyhle moznosti vidis normalne, jen nevim, jak presne jsou v cestine... proste hledej v nastavenich tak dlouho, dokud nenatrefis na HLAVNI NABIDKA.
rpet
Level 3
Level 3

Postby ferri on Fri Dec 02, 2011 7:33 am

alena wrote:Při přihlašování jsem místo Gnome zvolil MATE a ... nastavit vše lze.[/b]

Ja používam len MATE. MGSE je nezaujímavé. Zvlášť po oznámení postupného zlepšovania MATE.
Možno sa nakoniec MATE stan primárnym prostredím Mintu a na Gnome 3 sa vykašlú.
ferri
Level 2
Level 2

Postby alena on Fri Dec 02, 2011 12:11 pm

@rpet
Bylo to způsobené prostředím, v GNOME to snad ani není, v MATE to je samozřejmě bez problémů.

@ferri
Ono je to i o dost rychlejší.
alena
Level 1
Level 1

Postby alena on Sat Dec 03, 2011 8:00 am

Nechci zbytečné zakládat nové vlákno a zaplevelovat to tu, tak se zeptám ještě tady:

Nefunguje mi Fn klávesa na ovládání zvuku (+, -, mute), Fn plus šipka nahoru, dolů, F8 pro vypnutí zvuku. Ostatní kombinace fungují. Když nastavím klávesové zkratky, tak to nepomůže. Nevíte co s tím? Ovládání zvuku tímhle způsobem jsem dost ve Win používal.

Mám Acer e620 (emachines).
alena
Level 1
Level 1

Postby volani.webnode.cz on Sat Dec 03, 2011 10:32 am

[quote="alena"]
Měl jsme na jednom netbooku podobný problém: viewtopic.php?f=154&t=75004

Co že je tedy rychlejší mate?
Já mitn 12 ještě neinstaloval a mám někde starší LMDE a 11tky, ale také bych mu fandil více.. Otázka je jestli by nebylo lepší máknout na xfce a vylepšit ho o nové funkce.. ale tolik do toho nevidím.. :)

Technciký OT :D
Zatím nás je tu opravdu málo, ale možná by bylo lepší pomalu začínat na jedno téma jedno vlákno a zkusit to pojmenovávat hodně obecně, co myslíte?
Hlavně tu také není žádný moderátor :roll:
volani.webnode.cz
Level 3
Level 3

Postby alena on Sat Dec 03, 2011 10:54 am

volani.webnode.cz wrote:
alena wrote:Měl jsme na jednom netbooku podobný problém: viewtopic.php?f=154&t=75004

To je sice hezké, že ti tam poslal ty odkazy :-D Ale Fn klávesy nefungují JEN v Mintu (ty rady jsou dost obecné), bohužel i poté, co jsem zkoušel rady z netu a fóra zde. To si mohl chlapec nechat :lol:

Ty jsi to asi nevyřešil? :(

volani.webnode.cz wrote:Co že je tedy rychlejší mate?
Já mitn 12 ještě neinstaloval a mám někde starší LMDE a 11tky, ale také bych mu fandil více.. Otázka je jestli by nebylo lepší máknout na xfce a vylepšit ho o nové funkce.. ale tolik do toho nevidím.. :)

Když jsem jel v Gnome, tak bylo vše v pohodě, jen když jsem surfoval na netu, měl k tomu spuštěného Soft.manažera a něco instaloval, tak bylo zpomalení dost znát. V Mate vše běhá naprosto fantasticky, rychleji než na nově nainstalovaných Windows :D A videa se přehrávají na youtube a jiných stránkách rychleji než ve Win i v Gnome.

volani.webnode.cz wrote:Technciký OT :D
Zatím nás je tu opravdu málo, ale možná by bylo lepší pomalu začínat na jedno téma jedno vlákno a zkusit to pojmenovávat hodně obecně, co myslíte?
Hlavně tu také není žádný moderátor :roll:

Kdyby někdo poradil ohledně těch Fn kláves, založím to nově, včetně odpovědi, aby si to mohl přečíst někdo, kdo bude mít stejný problém v budoucnu.

Plánuju nainstalovat i Mint 11 a zkusit ho, abych věděl co fungovalo/nefungovalo tam a měl srovnání.
alena
Level 1
Level 1

Postby ferri on Sat Dec 03, 2011 11:27 am

alena wrote:Plánuju nainstalovat i Mint 11 a zkusit ho, abych věděl co fungovalo/nefungovalo tam a měl srovnání.

Vrele odporúčam. Ja stále bežím na LM 11 a všetky Fn klávesy fungujú bez problémov vrátane ovládania zvuku.
Mám notebook HO Compaq 6820s.

LM 12 mám zatiaľ len vo virtuále. Pre MATE prostredie to bohate stačí.
ferri
Level 2
Level 2

Postby rpet on Sat Dec 03, 2011 7:16 pm

zkousel jsem lm12 na svym cestovne-pracovnim ibm t40, a musim rict, ze jsem byl hodne prekvapenej. za prve, gnome3 se chovalo divne, nabehla plocha do takovyho nejakyho paskvilu, neco mezi unity a gnome2. kdyz jsem klepnul na activities, plocha se sama prepla do plochy bez panelu :D takze trojkombinace ctrl-alt-backspace a hura do mate.

tam uz to bylo o dost lepsi, dokonce se to i hezky chovalo. do chvile, nez jsem omylem poslal ikonu firefoxu na spodni panel, kde ho mit nechci. problem nastal ve chvili, kdy jsem chtel spoustec odstranit, a ono to neslo!!!

takze opet trojkombinace a gnome classic. tam uz vse jelo v pohode, ale pomaleji, nez v lm10 a lm11. takze nasledovalo jediny mozny reseni - reinstall na lm10, kde je prostredi vyladeny, vse se chova predvidatelne, vse leze rucne doladit...

je to vubec zvlastni... starsi vydani mintu i ubuntu so dokazou poradit se slabsi grafikou, novejsi vydani pak nikoliv - clovek by cekal, ze ovladace pro hardware acceleration zustanou zachovany i v tech nejnovejsich verzich, a ono je to opacne...

takze cestak zustane na lm10, s dvanactkou zatim riskovat nebudu.
rpet
Level 3
Level 3

Postby ferri on Sun Dec 04, 2011 5:06 am

rpet wrote:je to vubec zvlastni... starsi vydani mintu i ubuntu so dokazou poradit se slabsi grafikou, novejsi vydani pak nikoliv - clovek by cekal, ze ovladace pro hardware acceleration zustanou zachovany i v tech nejnovejsich verzich, a ono je to opacne...

Je známe, že Gnome 3 je žrútom grafického výkomu. Presne z tohoto dôvodu existuje aj Unity 3D a 2D. Gnome si dalo záväzok v priebehu tohoto roka znížiť náročnosť Gnome 3 tak, aby nebola vyžadovaná 3D akcelerácia. Uvidíme. :shock:
ferri
Level 2
Level 2

Postby labeent on Sat Dec 10, 2011 5:33 am

Já teď jedu Mint 12 s Mate a tam dám PTM a " Ostranit z panelu " a vše funguje. Teď po vydání aktualizací se celkově distribuce mnohem zlepšila oproti RC. Jinak na Mint 12 jsem přešel z Mintu 10, protože Ubuntu ani Mint 11 nebylo úplně ono. Proto Ti tedy instalaci 11 nedoporučuji. Vyber si buď perfektně odladěnou 10 nebo solidní 12. Obzvlášť pokud začínáš.

A ohledně instalace. Je opravdu ve Tvém případě lepší mít 2 disky ( 1 systém - 1 disk ) a přepínání řešit vybráním bootovacího disku v bootovacím menu. Většina desek ho má dostupné pod nějakou klávesou při startu počítače ( nejčastěji F8 nebo Delete ). Pak stačí na tuto klávesu při spuštění pc několikrát poklepat dokud se neobjeví nabídka. Tam vybereš šipkou disk a dáš Enter.
POZOR - pro obě instalace platí, že při instalaci systému je dobré mít druhý disk během instalace odpojený a připojit ho až po instalaci ...
labeent
Level 2
Level 2

Linux Mint is funded by ads and donations.

Next

Return to Czech