Jak nainstalovat Linux na jinou partition než Windows?

Czech forums

Moderator: lubor

Re: Jak nainstalovat Linux na jinou partition než Windows?

Postby ferri on Sat Dec 10, 2011 9:46 am

labeent wrote:A ohledně instalace. Je opravdu ve Tvém případě lepší mít 2 disky ( 1 systém - 1 disk ) a přepínání řešit vybráním bootovacího disku v bootovacím menu. Většina desek ho má dostupné pod nějakou klávesou při startu počítače ( nejčastěji F8 nebo Delete ). Pak stačí na tuto klávesu při spuštění pc několikrát poklepat dokud se neobjeví nabídka. Tam vybereš šipkou disk a dáš Enter.
POZOR - pro obě instalace platí, že při instalaci systému je dobré mít druhý disk během instalace odpojený a připojit ho až po instalaci ...

To sú fakt dobré rady pre začiatočníka. :(
Hlavne ak má notebook.
ferri
Level 2
Level 2

Linux Mint is funded by ads and donations.

Postby rpet on Sat Dec 10, 2011 1:30 pm

labeent wrote:Já teď jedu Mint 12 s Mate a tam dám PTM a " Ostranit z panelu " a vše funguje. Teď po vydání aktualizací se celkově distribuce mnohem zlepšila oproti RC. Jinak na Mint 12 jsem přešel z Mintu 10, protože Ubuntu ani Mint 11 nebylo úplně ono. Proto Ti tedy instalaci 11 nedoporučuji. Vyber si buď perfektně odladěnou 10 nebo solidní 12. Obzvlášť pokud začínáš.

A ohledně instalace. Je opravdu ve Tvém případě lepší mít 2 disky ( 1 systém - 1 disk ) a přepínání řešit vybráním bootovacího disku v bootovacím menu. Většina desek ho má dostupné pod nějakou klávesou při startu počítače ( nejčastěji F8 nebo Delete ). Pak stačí na tuto klávesu při spuštění pc několikrát poklepat dokud se neobjeví nabídka. Tam vybereš šipkou disk a dáš Enter.
POZOR - pro obě instalace platí, že při instalaci systému je dobré mít druhý disk během instalace odpojený a připojit ho až po instalaci ...

v odpovedich pouzivej "citovat", at vime, na koho a co konkretne reagujes.

jinak blabol, samozrejme. jak donutit (treba) netbook, aby skousnul dva HDD by me docela zajimalo. stejny je to i s klasikou, jak donutit notebook aby mel v sobe dva HDD. pokud se tedy nejedna o fandy IBM, kterejm doma na desku lezi R61 treba... vubec netusim, proc by to melo bejt lepsi - partitions jsou idealnim resenim, skryta prt. na zalohy a instalaci, a pak odpovidajici pocet prt k provozu X operacnich systemu. easy. jedina vyhoda tvyho reseni je, pokud jeden disk zhavaruje, mam jeste jeden. ale vlastne nemam nic, protoze ho nenacpu do notesu. a exteraky s sebou netaham vsude, zejo...
rpet
Level 3
Level 3

Postby labeent on Sat Dec 10, 2011 2:13 pm

rpet wrote:
labeent wrote:Já teď jedu Mint 12 s Mate a tam dám PTM a " Ostranit z panelu " a vše funguje. Teď po vydání aktualizací se celkově distribuce mnohem zlepšila oproti RC. Jinak na Mint 12 jsem přešel z Mintu 10, protože Ubuntu ani Mint 11 nebylo úplně ono. Proto Ti tedy instalaci 11 nedoporučuji. Vyber si buď perfektně odladěnou 10 nebo solidní 12. Obzvlášť pokud začínáš.

A ohledně instalace. Je opravdu ve Tvém případě lepší mít 2 disky ( 1 systém - 1 disk ) a přepínání řešit vybráním bootovacího disku v bootovacím menu. Většina desek ho má dostupné pod nějakou klávesou při startu počítače ( nejčastěji F8 nebo Delete ). Pak stačí na tuto klávesu při spuštění pc několikrát poklepat dokud se neobjeví nabídka. Tam vybereš šipkou disk a dáš Enter.

v odpovedich pouzivej "citovat", at vime, na koho a co konkretne reagujes.

jinak blabol, samozrejme. jak donutit (treba) netbook, aby skousnul dva HDD by me docela zajimalo. stejny je to i s klasikou, jak donutit notebook aby mel v sobe dva HDD. pokud se tedy nejedna o fandy IBM, kterejm doma na desku lezi R61 treba... vubec netusim, proc by to melo bejt lepsi - partitions jsou idealnim resenim, skryta prt. na zalohy a instalaci, a pak odpovidajici pocet prt k provozu X operacnich systemu. easy. jedina vyhoda tvyho reseni je, pokud jeden disk zhavaruje, mam jeste jeden. ale vlastne nemam nic, protoze ho nenacpu do notesu. a exteraky s sebou netaham vsude, zejo...

Já se bavil o běžném pc. Neměl jsem vůbec na mysli ntb nebo netbook.
Omlouvám se, pokud to někdo pochopil jinak. Moje chyba.

Jinak to samozřejmě považuji za jednoduché z důvodu, že při časté přeinstalaci Windows si prostě odpojíš disk s Linuxem, Windows nainstaluješ, připojíš hdd s Linuxem a jedeš zase znovu.
I z vlastní zkušenosti vím, že obnovit Grub nebylo moc jednoduché a velmi často to končilo novou instalací Linuxu.Což je sice s pomocí zálohovacích programů v Mintu celkem dobré, ale je to zase něco navíc, co dělat není nutné. Grub 2 už je na tom líp, ale i tak se může a dost často i vyskytne problém.Takže můj závěr byl, že pro začátečníka v Linuxu by bylo lepší mít v pc dva disky a každý by byl pro jeden systém.Pokud je na této úvaze něco špatně, tak to beru může být. Jen jsem se snažil navrhnout nejjednodušší způsob pro uživatele, který je nucen často přeinstalovávat Windows.
labeent
Level 2
Level 2

Postby volani.webnode.cz on Sun Dec 11, 2011 12:12 pm

to: labeent
Co ti na 11 vadilo a nebo chybělo?
volani.webnode.cz
Level 3
Level 3

Postby labeent on Sun Dec 11, 2011 4:13 pm

volani.webnode.cz wrote:to: labeent
Co ti na 11 vadilo a nebo chybělo?

Chybět mi nechybělo nic. Ale nainstaloval jsem ji asi moc brzy po vydání. V jednom kuse něco nešlo.
Stabilita 10 prostě byla fuč. Nevím, jestli se to pak zlepšilo, protože jsem po pár dnech zkoušení dal na 2 pc zpět 10.
Teď se starám o svojí 12 a k tomu o 4x 10. Postupně budu přecházet na 12 u některých z nich, u některých ponechám dojet 10.
Zkoušel jsem v té době i Ubuntu, ale ta padající katastrofa jménem Unity byla příšerná. Když jsem ji zkoušel poprvé,
pochopil jsem, že jsem asi příliš konzervativní a objevil jsem Mint. :mrgreen:
labeent
Level 2
Level 2

Previous

Return to Czech