No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby HelloLion on Thu May 10, 2012 4:55 pm

I recently built a new computer and (as of yesterday) successfully have Windows 7 and LMDE dual booted and everything appears to be working well except that when I'm booted into Linux my computer produces no sound. My sound is using the built in sound in my Gigabyte z77-DS3H mobo and works fine in Windows.

I've plugged my headphones into the front and rear ports and there's no sound. Pulse Audio shows sound if I play sound but I hear nothing. I've tried every setting I could see in the sound options and have also tried to use Gnome-Alsamixer (it won't open) and I've used the alsamixergui from terminal (doesn't seem to work right either). I've also looked around online for possible solutions and have produced no results with anything I've found so far.

This sound issue is currently the only thing stopping me from using LMDE as my main OS and Windows only as necessary so help would be very much appreciated. I'll be glad to try anything and to produce screenshots and other information.

Thanks in advance.
HelloLion
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Wed May 09, 2012 1:10 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby xenopeek on Thu May 10, 2012 5:25 pm

Please share the output of the following command run from the terminal:
Code: Select all
inxi -SAxc 0
Forum Rules | IRC Channel Rules
Image
Arch Linux / 64-bit / Gnome Shell
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 13679
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby HelloLion on Thu May 10, 2012 6:11 pm

Code: Select all
inxi -SAxc 0


produced this:

Code: Select all
System: Host pumkimpatch Kernel 3.2.0-2-amd64 x86_64 (64 bit) Distro Linux Mint Debian Edition
Audio: Card Intel Panther Point High Definition Audio Controller driver snd_hda_intel BusID: 00:1b.0
Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
HelloLion
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Wed May 09, 2012 1:10 pm

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby äxl on Thu May 10, 2012 6:38 pm

My Linux history: Ubuntu 10.04 - 10.10 - LMDE 201109 - UP4 My sources.list/preferences

Computers is not science. And it's not magic - it's something in between.
User avatar
äxl
Level 5
Level 5
 
Posts: 524
Joined: Fri Apr 06, 2012 6:14 am
Location: Germany

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby HelloLion on Thu May 10, 2012 7:53 pm

äxl wrote:"Funny bug"? viewtopic.php?f=196&t=100559


Not sure if I'm missing something? I don't see an "Auto-Mute Mode". Might just be a newb.

http://i.imgur.com/GNiLX.png
HelloLion
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Wed May 09, 2012 1:10 pm

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby äxl on Fri May 11, 2012 3:09 am


Can't you use ALSA Mixer as device? Then there should be an Options tab.
Don't know much about OSS - last stable release 2005?!?
My Linux history: Ubuntu 10.04 - 10.10 - LMDE 201109 - UP4 My sources.list/preferences

Computers is not science. And it's not magic - it's something in between.
User avatar
äxl
Level 5
Level 5
 
Posts: 524
Joined: Fri Apr 06, 2012 6:14 am
Location: Germany

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby HelloLion on Fri May 11, 2012 10:52 am

äxl wrote:

Can't you use ALSA Mixer as device? Then there should be an Options tab.
Don't know much about OSS - last stable release 2005?!?


It gets more mystifying at this point.

GNOME-Alsamixer won't open (as stated in first post). I reinstalled it and still it won't open. So I tried opening up Alsamixergui via terminal and I see this:

http://i.imgur.com/u7Dgn.png

Since I didn't see any options that looked helpful I went to select sound card but when I try to select it it crashes and I get this:

http://i.imgur.com/3w6FG.png

I have no idea what is going on.


EDIT: I may have somewhat misunderstood what you asked, but in volume control my options under "device" are:
Intel PantherPoint HDMI (OSS Mixer)
Playback: Internal Audio Analog Stereo (PulseAudio Mixer)
Capture: Monitor of Internal audio Analog Stereo (PulseAudio Mixer)
Capture: Internal Audio Analog Stereo (PulseAudio Mixer)

none of which are the Alsamixer
HelloLion
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Wed May 09, 2012 1:10 pm

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby äxl on Fri May 11, 2012 4:39 pm

HelloLion wrote:EDIT: I may have somewhat misunderstood what you asked, but in volume control my options under "device" are:
Intel PantherPoint HDMI (OSS Mixer)
Playback: Internal Audio Analog Stereo (PulseAudio Mixer)
Capture: Monitor of Internal audio Analog Stereo (PulseAudio Mixer)
Capture: Internal Audio Analog Stereo (PulseAudio Mixer)

none of which are the Alsamixer

Sorry, I'm not always clear. ;) That's what I meant. But I also have my device with (ALSA Mixer) as an option. Now I don't know if you can just install ALSA or if it breaks anything. For me it was installed from the beginning (201109 ISO). The last updates came with UP4 from debian.linuxmint.com/latest:
Code: Select all
2012-04-05 19:44:57 upgrade alsa-utils 1.0.24.2-1 1.0.25-1
2012-04-05 19:45:26 upgrade gstreamer0.10-alsa 0.10.35-1 0.10.36-1
My Linux history: Ubuntu 10.04 - 10.10 - LMDE 201109 - UP4 My sources.list/preferences

Computers is not science. And it's not magic - it's something in between.
User avatar
äxl
Level 5
Level 5
 
Posts: 524
Joined: Fri Apr 06, 2012 6:14 am
Location: Germany

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby HelloLion on Sat May 12, 2012 9:43 am

äxl wrote:Sorry, I'm not always clear. ;) That's what I meant. But I also have my device with (ALSA Mixer) as an option. Now I don't know if you can just install ALSA or if it breaks anything. For me it was installed from the beginning (201109 ISO). The last updates came with UP4 from debian.linuxmint.com/latest:
Code: Select all
2012-04-05 19:44:57 upgrade alsa-utils 1.0.24.2-1 1.0.25-1
2012-04-05 19:45:26 upgrade gstreamer0.10-alsa 0.10.35-1 0.10.36-1


Sorry for being a total newb but I'm not exactly sure what I'm supposed to do at this point? Linux is still a new experience for me.
HelloLion
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Wed May 09, 2012 1:10 pm

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby äxl on Wed May 16, 2012 1:03 pm

In terminal this will give you the installed and candidate version of the tools:
Code: Select all
apt-cache policy alsa-utils gstreamer0.10-alsa
My Linux history: Ubuntu 10.04 - 10.10 - LMDE 201109 - UP4 My sources.list/preferences

Computers is not science. And it's not magic - it's something in between.
User avatar
äxl
Level 5
Level 5
 
Posts: 524
Joined: Fri Apr 06, 2012 6:14 am
Location: Germany

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby GNUbalance on Sun Nov 25, 2012 5:37 pm

I just bought this board. I am still trying to figure it out, it may not be pertinent but it may help to know that those ports in the back are apparently configured with some software provided by Gigabyte.

Found my own answer. Posting for others.

amixer -c0 set "Channel Mode" "6ch"
alsactl store
restart pulseaudio server
Z77-DS3H Motherboard / i5-3570K CPU @ 3.40GHz / 32G RAM / Linux Mint 14 Cinnamon
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic #28 (x86_64)

alx Qualcomm Atheros Gigabit Ethernet Driver / AR8161 Gigabit Ethernet (rev 10)
User avatar
GNUbalance
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sun Nov 25, 2012 5:33 pm

Re: No Sound on Gigabyte z77-DS3H mobo's integrated audio

Postby impaque on Tue May 07, 2013 10:34 am

This post helped me get sound on my Z77-DS3H:

http://forums.debian.net/viewtopic.php?p=346841#p346841

Long story short:

Code: Select all
echo "options snd_hda_intel model=generic" >> /etc/modprobe.d/alsa-base.conf
reboot
impaque
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Tue May 07, 2013 10:31 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Sound, Multimedia & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests