Install does not work,it freezes

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Install does not work,it freezes

Postby Buddha on Sat May 19, 2012 3:17 pm

i tried to install this all day,i partitoned everything alright but the install always freezes!


Help!
Buddha
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2012 10:36 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Install does not work,it freezes

Postby xenopeek on Sat May 19, 2012 3:25 pm

Can you, while booted from the installation disc, run the following command from the terminal and share its output here? Will tell us a little about your machine's hardware.
Code: Select all
inxi -Fxc 0
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 14685
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Install does not work,it freezes

Postby Buddha on Sat May 19, 2012 4:04 pm

xenopeek wrote:Can you, while booted from the installation disc, run the following command from the terminal and share its output here? Will tell us a little about your machine's hardware.
Code: Select all
inxi -Fxc 0



Code: Select all
System:    Host mint Kernel 3.2.0-2-486 i686 (32 bit) Distro Linux Mint Debian Edition
CPU:       Single core Intel Pentium 4 (-UP-) cache 2048 KB flags (lm nx sse sse2 sse3) bmips 6383.6 clocked at 2400.00 MHz
Graphics:  Card Intel 82Q963/Q965 Integrated Graphics Controller X.Org 1.11.4 Res: 1024x768@60.0hz
           GLX Renderer Mesa DRI Intel 965Q x86/MMX/SSE2 GLX Version 2.1 Mesa 7.11.2 Direct Rendering Yes
Audio:     Card Intel 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller driver snd_hda_intel BusID: 00:1b.0
           Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network:   Card-1 Ralink corp. RT2561/RT61 802.11g PCI driver rt61pci v: 2.3.0 BusID: 07:04.0
           Card-2 Intel 82566DM Gigabit Network Connection driver e1000e v: 1.5.1-k at port 1000 BusID: 00:19.0
Disks:     HDD Total Size: 160.0GB (-) 1: /dev/sda ST3160812AS 160.0GB 22C
Partition: ID:/ size: 498M used: 22M (5%) fs: rootfs
Info:      Processes 121 Uptime 5 min Memory 216.5/994.2MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23



i also dont know where to install grub,once i didnt install grub and the installation finished with no errors,but when i restarted the computer it didnt start cuz there were no grub.

I install it on /dev/sda
Buddha
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2012 10:36 am

Re: Install does not work,it freezes

Postby xenopeek on Sat May 19, 2012 4:31 pm

I'm not sure why the installation would freeze. It is not an issue with insufficient memory, which I though could be the cause (that sometimes happens, can be remedied by setting up swap before installing).
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 14685
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Install does not work,it freezes

Postby Buddha on Sat May 19, 2012 4:38 pm

xenopeek wrote:I'm not sure why the installation would freeze. It is not an issue with insufficient memory, which I though could be the cause (that sometimes happens, can be remedied by setting up swap before installing).


is it possible if the dvd has some errors,or that it was burned incorrectly? But i dont think so.

Is it this because i install burg wrong?

i partitioned everything right,i even gave linux swap 5 gb,root 5 gb,boot 600 mb and home folder 130 gb

but i think that the burg is causing this problem,in which sda/dev should i install it
Buddha
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2012 10:36 am

Re: Install does not work,it freezes

Postby xenopeek on Sat May 19, 2012 5:10 pm

You would normally install the bootloader to /dev/sda. I have no clue how you install burg though, don't you have to do that after installing the main system?
User avatar
xenopeek
Level 21
Level 21
 
Posts: 14685
Joined: Wed Jul 06, 2011 3:58 am
Location: The Netherlands

Re: Install does not work,it freezes

Postby Buddha on Sun May 20, 2012 3:35 am

Vincent Vermeulen wrote:You would normally install the bootloader to /dev/sda. I have no clue how you install burg though, don't you have to do that after installing the main system?


ok sorry i messed up :/ i meant grub. Well i think that there is something wrong with the disc,will try to burn it again.
Buddha
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2012 10:36 am

Re: Install does not work,it freezes

Postby Ralf1e on Sun May 20, 2012 5:24 am

I am also having a problem with the new installer on the new ISO
The disc check says its OK but it gets to the end of the install and either crashes or freezes
This is happening at the point where it is Removing live configuration packages.
This system ran LMDE up until update 4 when I had Cinnamon and Mate problems and gave up using it.
Now after the new ISO I thought let's try again, but at present the new mint installer will not install.
Any bright ideas as how to get LMDE back on here or is it sit around and wait for another ISO time
Ralf1e
Level 1
Level 1
 
Posts: 30
Joined: Fri May 30, 2008 2:58 am

Re: Install does not work,it freezes

Postby Buddha on Sun May 20, 2012 9:11 am

Ralf1e wrote:I am also having a problem with the new installer on the new ISO
The disc check says its OK but it gets to the end of the install and either crashes or freezes
This is happening at the point where it is Removing live configuration packages.
This system ran LMDE up until update 4 when I had Cinnamon and Mate problems and gave up using it.
Now after the new ISO I thought let's try again, but at present the new mint installer will not install.
Any bright ideas as how to get LMDE back on here or is it sit around and wait for another ISO time


ok it is working for me now :D :D :D :D i re-downloaded the iso and burn it with http://www.ubuntu.com/download/help/bur ... on-windows

also make shure that you partitioned everything right:
here is a tut http://helpsite.org/linux-mint-debian-edition/
Buddha
Level 1
Level 1
 
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2012 10:36 am

Re: Install does not work,it freezes

Postby Ralf1e on Sun May 20, 2012 10:48 am

Well you are the lucky one lol
I have made 3 copies of the new ISO so far on 2 different machines
2 were using K Torrent and one a straight download from a mirror and for good measure I tried one on the new Linuxmint 13 and it did exactly the same thing crashed at the point of Removing live config packages.
Just for good measure a second time I tried my old copy of LMDE dated 7/4/11 and it installed but due to the repo changes and the update packs which seem to point back to each other I cant upgrade it.
Nice idea just didn't work.
You do remind me that I once bunt an ISO disc with one application and if failed so having tried again I tried another linux burning program
One was K3b which I used today and the other was Brasero.
Cant remember which one failed though.
I dont like giving up I loved LMDE and may be forced to miss it until the installer gets back on par
Ralf1e
Level 1
Level 1
 
Posts: 30
Joined: Fri May 30, 2008 2:58 am

Re: Install does not work,it freezes

Postby Jepyb on Sat Feb 16, 2013 1:18 pm

I was trying to install Linux Mint 14 XFCE 64 bits under VMware Workstation 9 and I had the same freeze problem during installation.
But when I entered a password instead of automatic login it worked...
Strange as I made the same installation on a USB key with automatic login and it worked.
Hope it can help some of you.
Jepyb
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Feb 16, 2013 1:11 pm

Re: Install does not work,it freezes

Postby claurita on Sun Jun 23, 2013 9:24 am

I can confirm this strange behaviour on mint LMDE 201303 mate 64 bit.
I tried three times unsuccessfully to install, before finding Jepyb's post.
Without autologin, entering explicitly as user 'mint' (no password needed), finally it worked.
Thanks Jepyb.

Claudio
claurita
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Jun 22, 2013 12:08 pm

Re: Install does not work,it freezes

Postby srq2625 on Wed Jul 03, 2013 7:30 am

I ALWAYS indicate a user password and ALWAYS require it to be entered - I'm just that way. I've had the LMDE 201303 Cinnamon install stall a few times about 1/2 through the file copy process. And, when it stalls, everything locks up; the only thing working is moving the mouse but mouse clicks don't do anything. I just hit the reset button (it's a desktop) and start over and that usually gets the job done.

BTW - this sounds like I've installed it lots of times and, in fact, I have. I'm still learning and I tend to really bork things up. I'm in the process of finding a good partition cloner to make this easier.

BTW2 - I wrote the iso to a 4GB USB card using the command:

Code: Select all
sudo dd if=/home/scott/Downloads/lmde_LiveCD.iso of=/dev/sdg bs=40M


I don't remember the name of the iso, but you get the point. Using this command you HAVE to wait until all the writing is done. Don't pull the USB right after the command returns. Give it some time to flush the buffers (I guess that's what's going on).
srq2625
Level 1
Level 1
 
Posts: 25
Joined: Tue Jan 08, 2013 11:35 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests