Linux Mint 13 Czech

Czech Forum

Moderator: KOLEGA

Linux Mint 13 Czech

Postby labeent on Sun May 20, 2012 4:40 pm

Zde, prosím, diskutujte o Linuxu Mint 13 - Maya.
labeent
Level 2
Level 2
 
Posts: 71
Joined: Sun Aug 21, 2011 1:30 pm
Location: Czech Republic

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby labeent on Sun May 20, 2012 4:48 pm

Testuji nový Mint 13, verze x64, provedení Cinnamon. Přijde mi celkem svižný, běžně používané věci mi fungují bez problémů až na pár vyjímek:

1) Zrychlené přehrávání v Totemu - zatím vyřešeno odinstalací Totemu a používáním VLC
2) Zrychlené přehrávání v prohlížeči - Flash player - zatím nemám řešení
3) V Gnome commanderu mi nejde spustit sh - netuším proč se nespustí, v Nautilu to jde ...
4) V Cinnamonu nejde nainstalovat Počasí a HW monitor - nainstaluji, vidím v apletech, ale nezobrazím je

Jinak Cinnamon mi funguje mnohem líp, než v Mintu 12. Gnome commander mi přijde rychlejší, Firefox a Thunderbird možná o něco rychlejší nebo stejně rychlí.

Závěr - po odladění některých chybek to bude velmi slušně našláplá distribuce ...
labeent
Level 2
Level 2
 
Posts: 71
Joined: Sun Aug 21, 2011 1:30 pm
Location: Czech Republic

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby Luban on Tue May 22, 2012 6:53 am

Mayu jsem vyzkoušel zatím jako LiveCD. Byl jsem zvědavý na Cinnamon a Gnome-panel. Od Gnome-panelu jsem měla si větší očekávání (nevím proč).
Cinnamon mi zatím příjde velmi podobný mému dosavadnímu systému (Mint 11). Už ani moc neuvažuji nahradit na notebooku rodičů Cinnamon gnome-panelem. Oproti unity (zkoušel jsem na liveCD) nebo gnome-shellu (zatím jsem nezkoušel) mi to nepřijde javo velká (r)evoluce.
No uvidíme. Dám mu možná šanci jako hlavnímu systému (kdyžtak jde doinstalovat lxde nebo xfce). Ještě bych měl vyzkoušet MATE.
Luban
Level 1
Level 1
 
Posts: 42
Joined: Fri Dec 17, 2010 10:48 am

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby Pepawo on Thu May 24, 2012 5:48 pm

Pánové, píšete tady o Gnome Commanderu, funguje vám tam FTP? Nastavení serveru se mi neotevře vůbec, při kliknutí na spojení to zhavaruje, a to už od Mintu 11.
Pepawo
Level 1
Level 1
 
Posts: 25
Joined: Wed Apr 08, 2009 5:56 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby Zann on Sat May 26, 2012 1:24 am

Já v Gnome Commanderu, nevidím kromě flash disků žádný jiný disk. Pouze partition s Linuxem a flashky, jinak ostatní disky a partition vůbec. Ani jako SU :cry:
Zann
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sun May 13, 2012 2:48 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby Pepawo on Sat May 26, 2012 3:34 am

Druhý disk (sdb) s Windows v GC vidím, pokud ho připojím v fstab přes /media/Windows. FTP nefunguje, nelze nastavit Nové připojení (nic se neotevře), při kliknutí na Vzdálený server GC okamžitě havaruje. Je to hlášeno jako (opakovaný) bug, bohužel reakce zatím žádná. Tak nezbývá než ta FileZilla.
Pepawo
Level 1
Level 1
 
Posts: 25
Joined: Wed Apr 08, 2009 5:56 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby vecino on Sat May 26, 2012 8:56 am

Ahoj, používám CDMA modem od Ufona Celot K-300. Modem mi funguje, ale v Mintu 13 se mi vzdy po 50,6 minutách sám odpojí a od začátku neukazuje sílu signálu. Ve 12-tce vše cajk. Nevíte co poladit ?

syslog - ukončení spojení:
Code: Select all
May 26 14:43:04 chalupa pppd[1644]: LCP terminated by peer
May 26 14:43:04 chalupa pppd[1644]: Connect time 50.6 minutes.
May 26 14:43:04 chalupa pppd[1644]: Sent 2559727 bytes, received 24605771 bytes.
May 26 14:43:07 chalupa pppd[1644]: Connection terminated.
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: <info> (ttyUSB0): device state change: activated -> failed (reason 'ip-config-unavailable') [100 120 5]
May 26 14:43:08 chalupa modem-manager[610]: <info>  (ttyUSB0) closing serial port...
May 26 14:43:08 chalupa modem-manager[610]: <info>  (ttyUSB0) serial port closed
May 26 14:43:08 chalupa modem-manager[610]: <info>  Modem /org/freedesktop/ModemManager/Modems/0: state changed (connected -> disconnecting)
May 26 14:43:08 chalupa modem-manager[610]: <info>  Modem /org/freedesktop/ModemManager/Modems/0: state changed (disconnecting -> connected)
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: <warn> Activation (ttyUSB0) failed.
May 26 14:43:08 chalupa dbus[583]: [system] Activating service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' (using servicehelper)
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]:    SCPlugin-Ifupdown: devices removed (path: /sys/devices/virtual/net/ppp0, iface: ppp0)
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: <info> (ttyUSB0): now unmanaged
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: <info> (ttyUSB0): device state change: failed -> unmanaged (reason 'removed') [120 10 36]
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: <info> (ttyUSB0): deactivating device (reason 'removed') [36]
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: <warn> could not read ppp stats: Takové zařízení neexistuje
May 26 14:43:08 chalupa pppd[1644]: Terminating on signal 15
May 26 14:43:08 chalupa pppd[1644]: Modem hangup
May 26 14:43:08 chalupa pppd[1644]: Exit.
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: nm_system_iface_flush_routes: assertion `ifindex > 0' failed
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: nm_system_iface_flush_addresses: assertion `ifindex > 0' failed
May 26 14:43:08 chalupa dnsmasq[1666]: exiting on receipt of SIGTERM
May 26 14:43:08 chalupa NetworkManager[646]: <info> DNS: starting dnsmasq...
May 26 14:43:09 chalupa dbus[583]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.nm_dispatcher'
May 26 14:43:09 chalupa NetworkManager[646]: <info> (ttyUSB0): writing resolv.conf to /sbin/resolvconf
May 26 14:43:09 chalupa NetworkManager[646]: <info> (ttyUSB0): cleaning up...
May 26 14:43:09 chalupa NetworkManager[646]: <info> (ttyUSB0): taking down device.
May 26 14:43:09 chalupa NetworkManager[646]: <info> Unmanaged Device found; state CONNECTED forced. (see http://bugs.launchpad.net/bugs/191889)
May 26 14:43:09 chalupa NetworkManager[646]: <info> Unmanaged Device found; state CONNECTED forced. (see http://bugs.launchpad.net/bugs/191889)
May 26 14:43:09 chalupa NetworkManager[646]: <info> disconnect failed: (32) The serial port is not open.


díky

Vecino
vecino
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Sat May 26, 2012 8:32 am

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby perpet on Sat May 26, 2012 10:37 am

Mám takové drobné problémky....Když zmáčknu printscr neozve se cvaknutí a neobjeví se okno s uložením...po dlouhé době jsem objevil,že se fotka objeví rovnou v obrázcích, ale to nechci ..chci ji mít na ploše....co s tím ?

a ještě používám Operu a zjistil jsem,že mi nejdou otevřít některé odkazy v prohlížeči což je divný... Poraďte...Díky.
perpet
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Tue Feb 02, 2010 4:22 am

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby Pepawo on Sat May 26, 2012 11:05 am

Mint 13 Mate: Printscreen mi funguje normálně, s nabídkou uložení, jako první na Pracovní ploše. S FF a Chromium žádný problém, Operu zkusím. Pro zajímavost: Po instalaci jsem neměl PDF printer (nutno doinstalovat cups-pdf), vyhodil jsem mate-screensaver a nainstalil xscreensaver s hackem anaclock, který považuji za zcela geniální (http://www.d8.dion.ne.jp/~pt2k/software ... aver-clock).
Ještě dodatek: Instalace ze Správce softwaru funguje dobře, ale děsně pomalu (proti APT nebo Synapticu).
Opera - musím potvrdit, v LM 13 vázne načítání některých stránek, obsahujících obrázky, sledování odkazů není spolehlivé (verze 11.64 z repozitáře).
Pepawo
Level 1
Level 1
 
Posts: 25
Joined: Wed Apr 08, 2009 5:56 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby perpet on Sat May 26, 2012 11:58 am

Taky se ještě občas vymaže plocha není tam nic jen tapeta...naštěstí po chvíli zpravidla ikony a panely naskočí...
perpet
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Tue Feb 02, 2010 4:22 am

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby Maky on Thu May 31, 2012 10:43 am

Zdravím uživatele Mint Maya,

I já si nainstaloval 13ku. Respektive jsem přešel z Ubuntu na Mint. Nějak mne neohromilo UNITY. Těžko jsem si zvykal a nějak jsem ho nemohl překousnout. Takže jsem i doinstaloval Ubuntu gnome. Jenže to se mi zdálo jaksi očesané, nějak moc jednoduché, tedy v provedení. Pak jsem zjistil, že třeba z nastavení tiskárny nemohu nic udělat, jen tisknout testovací stránku. Nastvení barev, kontrast a další věci mi chibí. V Unity je toho trochu více, ale taky nic moc. Navíc jem nemoh nainstalovat Ubuntu na druhý disk. První disk win, druhý Ubu. Volba disku při instalaci chibí. Compiz byl v nezměněné podobě, čekal jsem, že bude nějaké vylepšení, další funkce. Vývojáři zřejmě vrhly veškeré síly na nástavbu compizu - Unity.

Takže jsem si řekl, že je načase vyzkoušet něco jiného. Slyšel jsem o Mintu, tak jsem si ho stáhl. Bohužel až třeti instalace byla úspěšná. Opět stený problém jako v Ubuntu, nemohl jsem nainstalovat Mint na druhý disk. Takže jsem první ATA 60 GB odpojil a nechal jen SATA 400 GB. Druhá instalace proběhla v pořádku, začal jsem elaborovat se systémem, instaloval jsem zásuvné moduly, mp3 atd., tak jak jsem byl zvyklý z Ubuntu, navíc jsem chtěl horní panel, jako v Ubuntu a mylně jsem se domníval (Mate neznám), že je k tomu nějaký program zapotřebí, takže jsem nainstaloval vše, co souvisí s Gnome. Nakonec systém zkolaboval i s compizem.

Třetí pokus a hezky od začátku:
Instalátor stejný jako v Ubuntu, takže mne nemohlo nic překvapit. Hodně jsem čekal na stahování balíků, cca 45 min, což mne trochu štvalo. Na Ubuntu cca 10 min. Instalace proběhla v pořádku až na ukončení. Vyjelo DVD z mechaniky a nic se nedělo, takže ruční restart.
Systém naběhl v pořádku a jen tak jsem vyzkoušl Firefox na youtube. Mint mi přehrával video! První překvapení, další bylo, že mi přehrál film z plochy, aniž bych instaloval kodeky, jako v ubuntu. Byl jsem docela v šoku. I klávesa NumLock fungovala, aniž bych misel něco nastavovat v terminálu, no super.
Doinstaloval jsem si pár věcí, kterých jsem se nechtěl vzdát, jako je Skype, k3b, Evolution a Krusader. Taktéž jsem si nastavil i horní panel, a slintal jsem blahem.
Tiskárna se mi taktéž nainstalovala při instalaci a mám v ní veškeré nastavení, co potřebuji ( tisknu totiž obyčejným inkoustem do plnicích per za 15 kč).

Taktéž vypalený fim na DVD-RW mi přehrávač u televize přehraje a nemá problémy s načítáním a neseká se. Tohle jsem nemohl v Ubuntu odstranit za celé 4 roky.

První takové zaškobrtnutí bylo, že nemohu přenést na horní panel ikony připojení intrnetu, ovládání hlasitosti, aktualizace.
Druhé a to mě docala štve - Compiz mi vytěžuje CPU (Jsem velký fanda CF a psal jsem na to návody na Ubuntu) na 100%, problikávání při otáčení kostkou. Systém si nepamatuje, na které ploše je určitý spuštěný program a vrátí se na první plochu. Taktéž zobrazování mini ikonek ve 4 plochách chybí (nevím na které ploše mám co otevřené). Tkže jsem ho vypnul.
Poslední vítka je tak trochu pomalejší načítání stránek ve Firefoxu. To mi dělao taky i v Ubuntu, (trochu méně), ale to bylo tím, že po 4 letech aktualizací bez jediné nové instalace byl zřejmě zapráskaný systém (v novém Unity bez problémů).

Mint hodnotím v základí výbavě na velmi výbornou - hlavně tím, že nepotřebuji po insatlaci nic nastavovat a Mint je tak připraven k okamžité práci. Zde vývojáři hooodně zapracovali (možná to tak funguje i v předešlých Mintech) oproti Ubuntu. :D
CF mne naopak zklamal a hold se budu muset bez něj obejít a pracovat v Mate.

Teď budu chvíli pracovat v Mintu a uvidím, jestli zůstane na disku, ale zřejmě má vyhráno.
Maky
Maky
Level 1
Level 1
 
Posts: 27
Joined: Mon May 28, 2012 3:25 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby volani.webnode.cz on Thu May 31, 2012 8:00 pm

Nepřeložil by někdo tenhle text?
http://blog.linuxmint.com/?p=2038 :)
volani.webnode.cz
Level 3
Level 3
 
Posts: 187
Joined: Sat Nov 13, 2010 6:26 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby rpet on Fri Jun 01, 2012 6:50 am

volani.webnode.cz wrote:Nepřeložil by někdo tenhle text?
http://blog.linuxmint.com/?p=2038 :)


jako zdarma?? vzdyt je to skoro 7 normostran!!! (ne-li vic...) obavam se, ze nikoho tak silenyho nenajdes...
rpet
Level 3
Level 3
 
Posts: 127
Joined: Thu Feb 24, 2011 7:06 am

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby Pepawo on Fri Jun 01, 2012 3:31 pm

Použij strýčka Googla a z "češtiny" do srozumitelna hlavu - to je nejjednodušší...
Pepawo
Level 1
Level 1
 
Posts: 25
Joined: Wed Apr 08, 2009 5:56 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby volani.webnode.cz on Tue Jun 05, 2012 11:17 pm

rpet wrote:
volani.webnode.cz wrote:Nepřeložil by někdo tenhle text?
http://blog.linuxmint.com/?p=2038 :)


jako zdarma?? vzdyt je to skoro 7 normostran!!! (ne-li vic...) obavam se, ze nikoho tak silenyho nenajdes...

A jak dlouho tak trvá překlad 7 stran někomu kdo umí anglicky a umí psát 10ti prsty?
volani.webnode.cz
Level 3
Level 3
 
Posts: 187
Joined: Sat Nov 13, 2010 6:26 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby rpet on Fri Jun 08, 2012 8:07 pm

netusim. co google translate??
rpet
Level 3
Level 3
 
Posts: 127
Joined: Thu Feb 24, 2011 7:06 am

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby volani.webnode.cz on Sat Jun 09, 2012 9:20 am

rpet wrote:netusim. co google translate??

S tim jsem se to samozrejme cist pokousel, ale smysl nektertych vet jsem nepobral.. :D
volani.webnode.cz
Level 3
Level 3
 
Posts: 187
Joined: Sat Nov 13, 2010 6:26 pm

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby labeent on Thu Jul 05, 2012 5:40 pm

Protože v jiném topicu byl obsažen dotaz ohledně problémů s lokalizací, přidávám svojí odpověď ohledně lokalizace, původně jsem ji psal již do Mint 12, tak jen upravuji...

Při instalaci Linuxu je dobré ( dobré, ale ne nutné ) být připojen k internetu. V průběhu instalace se pak stahnou aktualizace a právě jazyková podpora ( tím se mmj. inspiroval i MS a dnes při instalaci doporučuje zprovoznit net ). Pokud se Vám ovšem zprovoznit net nepodaří, nic se neděje, po instalaci máte sice počeštěný systém jen částečně, ale v okamžiku připojení si jazykovou podporu dotáhnete. Ideální je si předtím ještě doinstalovat programy, které potřebujete a pak dát onen upgrade jazykové podpory. Pak by mělo být vše dobře.

U Firefoxu a Thunderbirdu se mi ale stává, že po upgradu na novější verzi je tato jen anglicky.
To řeším návštěvou následujících stránek ( popisuji pro Firefox ):

Code: Select all
http://www.mozilla.cz/stahnout/firefox/


Stáhnu si "Samostatný jazykový balíček" a ten nainstaluji do Firefoxu.
Bohužel, ale bývají Linuxové distribuce většinou pomalejší a na stránce bývá již modernější balíček, který nejde nainstalovat. To řeším návštěvou stránky:

Code: Select all
releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases


a pak vybráním správné verze dle aktuálně nainstalovaného prohlížeče pokračuji do adresy

Code: Select all
.......win32/xpi/cs.xpi



.Pro pochopení celá adresa pro Firefox 13.01 je tedy:

Code: Select all
releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/13.0.1/win32/xpi/cs.xpi


Tímto způsobem počeštím Firefox a mám vše bez problémů.

Stejně se postupuje i u Thunderbirdu, jen s tím rozdílem, že po najetí na správný odkaz

Code: Select all
releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/releases/13.0.1/win32/xpi/


se na něj nekliká LTM ( Firefox by se ho snažil nainstalovat pro sebe a vyhodil by chybu ), ale musí se kliknout PTM ( Pravé Tlačítko Myši ) a dát "Uložit odkaz jako" .Přejmenuji si CS.xpi na CS_Thunderbird_a_číslo.xpi ( abych se v tom vyznal ) a dám uložit. V Thunderbirdu pak dám správce doplňků, vyberu instalaci ze souboru a nainstaluju balíček. Po restartu aplikace je buď automaticky česky nebo skočím do stejného správce a tam dám CS balíček povolit a eng. vypnu. Po dalším restartu aplikace je již tato česky.

Občas se může stát, že se Vám systém nepočeští - to může být tím, že zrovna nemusí být dostupný server s balíčky překladu. Obvykle se to podaří počeštit do 24 hodin. Pokud by problém přetrvával, požádejte zde o radu, snad někdo bude vědět, jak problém vyřešit.
labeent
Level 2
Level 2
 
Posts: 71
Joined: Sun Aug 21, 2011 1:30 pm
Location: Czech Republic

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby labeent on Thu Jul 05, 2012 5:46 pm

perpet wrote:Taky se ještě občas vymaže plocha není tam nic jen tapeta...naštěstí po chvíli zpravidla ikony a panely naskočí...


To se Ti z nějakého důvodu restartuje Cinnamon / Gnome ...
labeent
Level 2
Level 2
 
Posts: 71
Joined: Sun Aug 21, 2011 1:30 pm
Location: Czech Republic

Re: Linux Mint 13 Czech

Postby labeent on Thu Jul 05, 2012 5:48 pm

Zann wrote:Já v Gnome Commanderu, nevidím kromě flash disků žádný jiný disk. Pouze partition s Linuxem a flashky, jinak ostatní disky a partition vůbec. Ani jako SU :cry:



Code: Select all
http://mint.petatricatnici.eu/index.php/ntfs-discs


Snad Ti pomůže tento můj článek. Ve 13 už jsem neměl níže popsanou chybu, čili hned tabulka a po zaškrtnutí povolení vše ok.
labeent
Level 2
Level 2
 
Posts: 71
Joined: Sun Aug 21, 2011 1:30 pm
Location: Czech Republic

Linux Mint is funded by ads and donations.
 
Next

Return to Čeština (Czech)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron