No sound - Fresh install of Mint 13 (Mate)

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

No sound - Fresh install of Mint 13 (Mate)

Postby stokescj1 on Sun Jul 01, 2012 6:46 am

Hi all,

I have just completed a fresh install of linux mint 13 and the sound does not work. The only time I can hear sound is the start noise and also if I do a left and right speaker test.

I installed mint via a usb stick, and while running the OS on the usb I could actually hear sound while watching media and such, which is very odd.

I have done a fair bit of digging and cant find anything about how I can fix this.

Here are some terminal reads that other people seem to ask when there is a sound issue:

inxi -A

Audio: Card-1: Intel 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: 1.0.24
Card-2: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Redwood HDMI Audio [Radeon HD 5000 Series] driver: snd_hda_intel

cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec

Codec: IDT 92HD73C1X5


I would very much appreciate some help on the matter! Please also note, I used to run Ubuntu 12.04 which was able to run sound perfectly.
stokescj1
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sun Jul 01, 2012 6:44 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: No sound - Fresh install of Mint 13 (Mate)

Postby cyclejopple on Sun Jul 01, 2012 7:26 pm

I too am experiencing the same problem. I have tried the ubuntu tweak at least from what I understand (*** linux amature here) and still after all the commands in the terminal I get no system sounds. Please help a newbie!
cyclejopple
Level 1
Level 1
 
Posts: 10
Joined: Sun Mar 23, 2008 3:51 pm

Re: No sound - Fresh install of Mint 13 (Mate)

Postby stokescj1 on Mon Jul 02, 2012 8:27 am

I seem to have found a solution. Go to Control Centre > Sound > Hardware tab.

You should see two sound modules
Turn off the HDMI one using the drop down.

Regards
stokescj1
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sun Jul 01, 2012 6:44 am

Re: No sound - Fresh install of Mint 13 (Mate)

Postby nymo on Sat Jul 07, 2012 4:05 am

Hi,
I have the same problem but can't find the Control Center? Where is it?

Edit:
I found the Control Center it was deactivated but there is no Sound section only Volume Control ;( what I'm missing?

Regards
nymo
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat Jul 07, 2012 3:21 am

Re: No sound - Fresh install of Mint 13 (Mate)

Postby nymo on Sat Jul 07, 2012 2:35 pm

Repaired my Cinnamon Desktop and found there the sound section. Turned it off and now everything is working as expected.
nymo
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat Jul 07, 2012 3:21 am

Re: No sound - Fresh install of Mint 13 (Mate)

Postby nvn on Wed Nov 07, 2012 3:57 am

Thank you 'stokescj'. Your solution solved my problem...
nvn
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Wed Nov 07, 2012 3:51 am


Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests