Mint 13 installation failure [SOLVED]

Questions about Grub, UEFI,the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby Matt267 on Wed May 23, 2012 7:27 pm

Hello all,

I'm trying to install Mint13 Mate on my eMachine from a DVD and it failed. Here is what I'm working with:

Code: Select all
matt@matt-mint12-desktop ~ $ sudo inxi -F
[sudo] password for matt:
System:    Host matt-mint12-desktop Kernel 3.0.0-12-generic i686 (32 bit)
           Desktop LXDE (Openbox 3.5.0) Distro Linux Mint 12 LXDE
Machine:   Mobo First model AU31 version PCB 1.x serial Serial number xxxxxx Bios Phoenix version TCB418G date 08/08/2003
CPU:       Single core AMD Athlon XP 2800+ (-UP-) cache 512 KB flags (sse) clocked at 2087.500 MHz
Graphics:  Card: ATI RV350 AS [Radeon 9550]
           X.org 1.10.4 drivers ati,radeon unloaded: fbdev,vesa tty size 158x55 Advanced Data: N/A for root
Audio:     Card nVidia nForce2 AC97 Audio Controler (MCP) driver Intel ICH Sound: ALSA v: 1.0.24
Network:   Card nVidia nForce2 Ethernet Controller driver forcedeth
           IF: eth0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: 00:40:ca:63:ea:5c
Drives:    HDD Total Size: 82.0GB (3.4% used) 1: /dev/sda Maxtor_6Y080P0 82.0GB
Partition: ID:/ size: 75G used: 2.6G (4%) fs: ext4 ID:swap-1 size: 1.07GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors:   Error: You do not have the sensors app installed.
Info:      Processes 126 Uptime 13 min Memory 233.8/1002.0MB Client Shell inxi 1.7.7


(As you can see, I was able to put Mint12 back on.)

So here is what happens. I downloaded the 32bit iso file, checked its md5sum and burned the iso to a DVD at its slowest setting. Mint13 live loads and all seems well and good. I click "install mint" and the installation window opens. I enter my time zone, my keyboard type, and my user name and password. Then, while the system is installing the operating system, a "slideshow" starts to tell me about Linux Minx, but, when the second slide starts, the installation screen goes away and I'm left at the desktop and the mint version of the hourglass. I left it like this for a few hours with no progress. When I reboot the computer I'm presented with a black screen and a flashing line at the top left corner. I burned a new iso with the same results. I also tried booting to a USB, but it wouldn't go, the bios may be too old for that. I did check the eMachines website and they don't have any bios available to download for this desktop.

Matt
Last edited by Matt267 on Fri May 25, 2012 8:24 pm, edited 1 time in total.
Matt267
Level 3
Level 3
 
Posts: 151
Joined: Sat May 07, 2011 7:53 am
Location: Rhode Island, USA

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Mint 13 installation failure

Postby mikejj on Wed May 23, 2012 9:00 pm

You are not alone. I too have the same problem. I have successfully downloaded, burned and installed mint 12/debian on a test machine and tried the same with maya, mate edition. It does the same thing and hangs up during install. I originally thought it was related to my "home built" but soon squashed that when I tried it on a newer dell I have sitting around. I'm running an ATI 9200 card with an amd 1.8g processor and 1 gig of ram. It was good enough for the mint 12/debian install but is a no go for 13. I'm thinking a command line adjustment needs to be made before the install process begins but as of yet I have not found an area to make the adjustment. I suspect the installer may be at fault. So the question is, how to fix that?
mikejj
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed May 23, 2012 8:45 pm

Re: Mint 13 installation failure

Postby Matt267 on Wed May 23, 2012 9:24 pm

Mike,

Are you able to boot and install from a LiveUSB? I wounder if that'll make a difference. I, unfortenatelly can't boot to a USB on this computer.

Matt
Matt267
Level 3
Level 3
 
Posts: 151
Joined: Sat May 07, 2011 7:53 am
Location: Rhode Island, USA

Re: Mint 13 installation failure

Postby mikejj on Thu May 24, 2012 1:47 pm

M:

Nor I on the flash boot. The only access I have is via the dvd. From reading other similar posts this install failure is a wide spread problem. Historically mint has had problems with the install program. I have run into this before and because of that kept using ubuntu. The question is, if LMDE/12 installs ok what's the problem with the standard version? As always I try and wait it out and see if or when an update is available correcting the problem. I've read postings of failures from usb boots, external drive boots, redownload and burn from different mirrors all to no avail. This is not a hardware problem but one that apprears to be program related.
mikejj
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed May 23, 2012 8:45 pm

Re: Mint 13 installation failure

Postby mikejj on Thu May 24, 2012 3:58 pm

There are 2 corrupt files in the new iso. You can't copy them, modify them or look at them. I keep getting input/output error messages on each. The first one is the mint4win.exe file and the other is in the installer [imagine that]. That one is sbm.bin. Neither can be copied or viewed as I was trying to piece together a cd . I don't know if this has anything to do with the problems being discussed here but something isn't right in the files. I can't even view them using midnight commander. They appear to just be broken.
mikejj
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed May 23, 2012 8:45 pm

Re: Mint 13 installation failure

Postby Matt267 on Thu May 24, 2012 4:13 pm

Mike,

That is interesting. I do know that mint4win doesn't work for the 32bit systems.I was going to try and download and install the no-codecs version to see if that made a difference. I'm hoping this topic gets the attention of a developer. Or, perhaps a bug report should be made?

Matt
Matt267
Level 3
Level 3
 
Posts: 151
Joined: Sat May 07, 2011 7:53 am
Location: Rhode Island, USA

Re: Mint 13 installation failure

Postby Matt267 on Thu May 24, 2012 7:23 pm

Mike,

I just tried installing Xubuntu 12.04 and experienced the same failure during the installation "slideshow." I also tried Mint13 on a home built machine I have and it too failed. I wounder if there is a bug in the 12.04 ubuntu installer. I'm installing WattOS R5 which, like Mint12, is based on Ubuntu 11.10 and it installed. I'm going to hunt the Internet for bug reports related to the 12.04 installer. Between me and you, we have 4 machines fail to install Mint13, I'm assuming there are others too.

Matt
Matt267
Level 3
Level 3
 
Posts: 151
Joined: Sat May 07, 2011 7:53 am
Location: Rhode Island, USA

Re: Mint 13 installation failure

Postby JoCoLa on Thu May 24, 2012 10:13 pm

Same here.

I attempted to install Maya 13 x64 Cinnamon via YUMI, same method I used to install Mint 11, 12 and it just hangs during installation, with the cursor spinning indefinitely.
Last edited by JoCoLa on Fri May 25, 2012 12:03 am, edited 1 time in total.
JoCoLa
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Mon Mar 14, 2011 2:27 am

Re: Mint 13 installation failure

Postby bloom1 on Thu May 24, 2012 10:37 pm

Same thing here. I am trying to install Linux Mint 13 MATE on a MacBook Pro 5,5 and I get this:
Image
Then the installer hangs and I have to reboot to make it launch again, stil not working though.
bloom1
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Thu May 24, 2012 10:33 pm

Re: Mint 13 installation failure

Postby mikejj on Fri May 25, 2012 9:39 am

No matter how you look at it, broken is still broken and will remain so until coders can fix the issues. I installed mint 12/debian 4 different times on various machines all without incident. I am working on a networking issue that appears to be elusive and inconsistent. This has been an ongoing problem with mint for several releases and the reason I have not been using it until lmde12 came along. Hopefully someone with influence will read these posts and address the problem but I seriously doubt it. If they cared that much they'd fix the samba networking problems that have been plaguing the system for 4 releases now.
mikejj
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Wed May 23, 2012 8:45 pm

Re: Mint 13 installation failure

Postby Matt267 on Fri May 25, 2012 8:24 pm

I found these two forums:

http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... 02&page=10
http://askubuntu.com/questions/139698/u ... er-crashes

I removed "ubiquity-slideshow-mint" from the software manager while running from the liveDVD. I clicked "install mint" and the installer started but the slideshow did not. The installer completed and installed mint 13. I'm going to mark this as "solved," hopefully this works for others.

Good luck,

Matt
Matt267
Level 3
Level 3
 
Posts: 151
Joined: Sat May 07, 2011 7:53 am
Location: Rhode Island, USA

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby oobetimer on Sat May 26, 2012 11:16 am

I had the same failure, but I removed package ubiquity-slideshow-mint so that Mint was installed within one error message .. :lol:

Anyway the happy end .. :D
Attachments
bugi-ilmoitus.png
bugi-ilmoitus.png (85.88 KiB) Viewed 10588 times
User avatar
oobetimer
Level 7
Level 7
 
Posts: 1889
Joined: Tue Jun 01, 2010 12:53 pm
Location: Finland / above the Arctic Circle

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby kwarner on Sat May 26, 2012 8:15 pm

Matt, you're my hero. Thanks for finding the solution. I was getting the installation hang installing 32 bit Cinnamon from both DVD and USB. Removing the slideshow relieved my frustration. Will be playing with the new Mint for a few weeks before upgrading my server. Thanks.
kwarner
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat May 26, 2012 8:05 pm

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby trialpha on Tue May 29, 2012 8:39 pm

I had the same issue over the weekend and independently came to the successful workaround of removing the slideshow before installing. I wanted to thank your for your post and confirm that what you have documented here worked for me as well.
MSI K7T266Pro2-RU (MS6380), AMD Athlon XP1500+, 1GB RAM, 2x 40GB HDDs, NVidia GeForce 2 MX400. Mint 9 Isadora (Gnome2) and Mint 13 Maya (XFCE 4.10)
trialpha
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Tue May 29, 2012 7:53 pm

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby bugmenotprettyplz on Fri Jun 01, 2012 12:31 am

I guess I"m one of the unlucky ones, in that I have the exact same symptoms during the installation process, but the recommended fix didn't work for me. It still froze during the install (installing on a IBM T43). I wish LM had an alternate installer like how Ubuntu has - I suspect I might have more luck with that given that it's a 6 year old laptop. Oh well. Will keep investigating.
y8 | Miniclip | y3 | friv | ben10 |
bugmenotprettyplz
Level 2
Level 2
 
Posts: 97
Joined: Tue May 11, 2010 2:26 pm

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby vudude on Fri Jun 01, 2012 11:38 pm

Thanks Matt, this worked for me with one error. Then typing "sudo dpkg --configure -a" in terminal fixed the error. I included the error fix cause I originally missed the double dashes before configure (--configure).
vudude
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Fri Jun 01, 2012 11:20 pm

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby winemaker9 on Sat Jun 02, 2012 7:26 pm

Thanks Matt, confirming Linuxmint 13 MATE 32 bit works on a real antique, an old IBM Thinkpad T-23
I'm assuming that the terminal command
Code: Select all
sudo apt-get remove ubiquity-slideshow-mint

would have worked just as well.
winemaker9
Level 1
Level 1
 
Posts: 13
Joined: Mon Oct 26, 2009 11:18 am

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby bugmenotprettyplz on Sun Jun 03, 2012 12:12 pm

Wound up booting from USB drive and I was able to successfully complete the install. Just wanted to offer this solution for those who encountered the same issue as the OP and removing the slideshow did not work.
y8 | Miniclip | y3 | friv | ben10 |
bugmenotprettyplz
Level 2
Level 2
 
Posts: 97
Joined: Tue May 11, 2010 2:26 pm

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby garlicmint on Fri Jul 27, 2012 2:48 am

experiencing same install issue. handling it in my thread, figured I should add my voice here as well
garlicmint
Level 1
Level 1
 
Posts: 34
Joined: Thu Feb 23, 2012 10:38 pm

Re: Mint 13 installation failure [SOLVED]

Postby hotduster on Thu Aug 09, 2012 8:29 pm

Thanks to the information here, Mint 13 finally installed without the slide show killing the install process. How come this problem has not been corrected in the live-CD iso images? Many people will not have the patience to go hunting for the solution. First impressions are everything to get new people to use Linux and situations like this will just turn people away. So the pretty and polish of the slide show is not there but at least it works. Personally I would sacrifice pretty for functionality.
hotduster
Level 1
Level 1
 
Posts: 4
Joined: Thu Aug 09, 2012 8:16 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 
Next

Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: wilbobob and 15 guests