[SOLVED] Virtualbox Guest Internet Access not working

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help

[SOLVED] Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby manuleka on Fri Aug 03, 2012 8:55 pm

I've just installed VirtualBox 4.1.18 on LinuxMint 13 Cinnamon x64 and installed a Guest Windows 7 Ultimate x64 but the internet connection isn't working on the Guest

The network card is left on default which is NAT... help please
Last edited by manuleka on Sun Aug 05, 2012 8:22 pm, edited 1 time in total.
~ $ sudo convert "windows xp pro" >> "mint 14"
User avatar
manuleka
Level 3
Level 3
 
Posts: 130
Joined: Wed Jan 05, 2011 7:24 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby oobetimer on Fri Aug 03, 2012 9:16 pm

Did you reboot after the installation?
User avatar
oobetimer
Level 7
Level 7
 
Posts: 1889
Joined: Tue Jun 01, 2010 12:53 pm
Location: Finland / above the Arctic Circle

Re: Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby manuleka on Fri Aug 03, 2012 10:30 pm

yes... also reboot after installing guest additions
~ $ sudo convert "windows xp pro" >> "mint 14"
User avatar
manuleka
Level 3
Level 3
 
Posts: 130
Joined: Wed Jan 05, 2011 7:24 pm

Re: Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby Ginsu543 on Sat Aug 04, 2012 2:23 am

If you haven't done so, try setting the network settings to "Bridged Mode", not "NAT". Then, set it to eth0 or eth1, whichever is being used to connect to the Internet.
Main: Intel Core i7 920 D0 @ 4.0 GHz | Asus P6X58D Premium | 12 GB Mushkin Redline PC3-12800 7-8-7-24 | EVGA GeForce GTX 560 Ti | Mint 17.1 Cinnamon 64 / OS X 10.7.3
Portables: Toshiba Portege R200 | Mint 17.1 Cinnamon 32 / Dell Mini 9 | OS X 10.6.7
User avatar
Ginsu543
Level 4
Level 4
 
Posts: 399
Joined: Thu Nov 24, 2011 3:15 am
Location: Los Angeles, CA, USA

Re: Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby viking777 on Sat Aug 04, 2012 10:46 am

Topic moved here by moderator.

With 18 months on the forum and over 100 posts you are not a newbie manuleka so please take the trouble to think about where your topics might properly be placed.

Relevant forum rule:

[3] Consider Which Forum Section To Post
Posting to specific sections can make it easier for others to provide assistance and for future searches. For example, if you are having a specific software issue, post to "Software and Applications" section instead of "Newbie Questions".
Fujitsu Lifebook AH532. Intel i5 processor, 6Gb ram, Intel HD3000 graphics, Intel Audio/wifi. Realtek RTL8111/8168B Ethernet.Lubuntu 13.10,Ubuntu12.10 (Unity), Mint16 (Cinnamon), Manjaro (Xfce).
Image
User avatar
viking777
Level 14
Level 14
 
Posts: 5153
Joined: Mon Dec 01, 2008 11:21 am

Re: Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby manuleka on Sun Aug 05, 2012 8:16 pm

so is newbie to do with New User? or New to LinuxMint in experience?

I have used LinuxMint before then rolled back to Windows... Now i'm back and still with minimal experience hence posting in Newbie section

apologies for that Admins and Mods
~ $ sudo convert "windows xp pro" >> "mint 14"
User avatar
manuleka
Level 3
Level 3
 
Posts: 130
Joined: Wed Jan 05, 2011 7:24 pm

Re: Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby manuleka on Sun Aug 05, 2012 8:19 pm

Ginsu543 wrote:If you haven't done so, try setting the network settings to "Bridged Mode", not "NAT". Then, set it to eth0 or eth1, whichever is being used to connect to the Internet.



thank you so much... that fixed the problem... so i'm wondering why this is so? I remember running virtualbox on Windows and by default i get internet connection on NAT
~ $ sudo convert "windows xp pro" >> "mint 14"
User avatar
manuleka
Level 3
Level 3
 
Posts: 130
Joined: Wed Jan 05, 2011 7:24 pm

Re: [SOLVED] Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby Ginsu543 on Sun Aug 05, 2012 8:26 pm

I don't know either why NAT doesn't work with the latest VirtualBox. NAT used to work for me, too, but when it didn't work this time, I found that Bridged Mode let me connect to the Internet.
Main: Intel Core i7 920 D0 @ 4.0 GHz | Asus P6X58D Premium | 12 GB Mushkin Redline PC3-12800 7-8-7-24 | EVGA GeForce GTX 560 Ti | Mint 17.1 Cinnamon 64 / OS X 10.7.3
Portables: Toshiba Portege R200 | Mint 17.1 Cinnamon 32 / Dell Mini 9 | OS X 10.6.7
User avatar
Ginsu543
Level 4
Level 4
 
Posts: 399
Joined: Thu Nov 24, 2011 3:15 am
Location: Los Angeles, CA, USA

Re: [SOLVED] Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby manuleka on Tue Aug 07, 2012 5:42 pm

Ginsu543 wrote:I don't know either why NAT doesn't work with the latest VirtualBox. NAT used to work for me, too, but when it didn't work this time, I found that Bridged Mode let me connect to the Internet.


it's a version issue i guess... I've just installed the Ubuntu Software Center version on Xubuntu 12.04 which is Virtualbox 4.1.12 and NAT works perfectly fine... although i haven't installed this version on LinuxMint 13 (Which is the default version on Software Center) i think it is a version 4.1.18 (latest) issue
~ $ sudo convert "windows xp pro" >> "mint 14"
User avatar
manuleka
Level 3
Level 3
 
Posts: 130
Joined: Wed Jan 05, 2011 7:24 pm

Re: [SOLVED] Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby thedarb on Wed Aug 29, 2012 8:26 pm

I posted this reply the first time a week ago, but it seems it never showed up.

The problem with NAT (at least for me) was that the vm machines weren't getting their DNS assigned from Virtualbox's DHCP service. The clients got IP's and routes, they just never got DNS. I suspect it has something to do with Mint now using the resolvconf package instead of using a standard resolv.conf file in /etc. I haven't taken time to confirm that suspicion.

However, the good news was that NAT works just great if I manually set my clients to use a DNS server of 10.0.2.2, the default IP gateway for the Virtualbox NAT.

Hope this helps.
thedarb
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Aug 25, 2012 6:35 pm

Re: [SOLVED] Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby ill-phil on Tue Nov 27, 2012 12:58 pm

Fantastic, that fixed it for me, cheers !
ill-phil
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Tue Nov 27, 2012 12:57 pm

Re: [SOLVED] Virtualbox Guest Internet Access not working

Postby donny662 on Tue Jul 23, 2013 8:04 pm

I just thought I'd add that I had a similar problem. I was able to ping the router on my home network in the guest OS (e.g. ping 192.168.0.1), but I was unable to ping Google. The guest OS (XP x64) was assigned 10.0.2.2 as the gateway server, which I believe is the VirtualBox "gateway."

I tried manually entering 10.0.2.2 as the DNS server in the guest OS, but I had the same issue. Then, I entered the home network router as the DNS server (192.168.0.1) and that allowed me to ping Google and access websites through the web browser.

Host OS: Mint 13 XFCE
VirtualBox version 4.1.12 (from repository)
Guest OS: WinXP x64
Network configuration: NAT
Adpater: Intel 10/100 MT
donny662
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Thu Apr 11, 2013 6:04 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Software & Applications

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest