LMDE install on ssd and regular hd-<SOLVED>

Questions about Grub, the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

LMDE install on ssd and regular hd-<SOLVED>

Postby rich_jones_1999 on Sat Oct 27, 2012 11:08 pm

Okay, I wanted to install LMDE with everything on a 60GB ssd, with the exception of /tmp, /var, and /home. Those three I wanted on a 500GB hard drive.

However, the installer wouldn't let me do that, so I finally just did the install on the ssd.

So, now what I'd like to do, is move those three directories, /tmp, /var, and /home to the 500 GB hard drive.
I apologize if I've missed where this issue has already been posted.

I'm relatively familiar with the old way of setting up /etc/fstab with drive names like /dev/sda1 etc, but this fstab looks much different, so I'm a bit hesitant to just experiment.

I'm not dual booting. Just LMDE is being installed.

I'm not sure it's relevant in this case, but here is my system info:

System: Host wileycoyote Kernel 3.2.0-3-amd64 x86_64 (64 bit) Distro Linux Mint Debian Edition
CPU: Quad core Intel Core2 Quad Q9450 (-MCP-) cache 6144 KB flags (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) bmips 24429.4
Clock Speeds: (1) 3053.682 MHz (2) 3053.682 MHz (3) 3053.682 MHz (4) 3053.682 MHz
Graphics: Card Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Turks [Radeon HD 6670] X.Org 1.12.1.902 Res: 1280x1024@60.0hz
GLX Renderer AMD Radeon HD 6670 GLX Version 4.2.11762 Compatibility Profile Context Direct Rendering Yes
Audio: Card-1 Intel N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller driver snd_hda_intel BusID: 00:1b.0
Card-2 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Turks/Whistler HDMI Audio [Radeon HD 6000 Series] driver snd_hda_intel BusID: 01:00.1
Sound: Advanced Linux Sound Architecture Version 1.0.24
Network: Card Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller driver r8169 v: 2.3LK-NAPI at port e800 BusID: 02:00.0
Disks: HDD Total Size: 560.1GB (-) 1: /dev/sdb WDC_WD5000BEKT 500.1GB
2: /dev/sda Corsair_Force_GT 60.0GB
Partition: ID:/ size: 56G used: 7.5G (15%) fs: rootfs ID:/ size: 56G used: 7.5G (15%) fs: ext4
Sensors: System Temperatures: cpu: 36.0C mobo: 32.0C gpu: 34.00C
Fan Speeds (in rpm): cpu: 697 sys-1: 1288
Info: Processes 141 Uptime 7:23 Memory 449.1/8005.7MB Runlevel 2 Client Shell inxi 1.4.23


Thanks in advance for any assistance.
Last edited by rich_jones_1999 on Sun Oct 28, 2012 10:44 am, edited 1 time in total.
rich_jones_1999
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat Oct 27, 2012 3:37 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: LMDE install on ssd and regular hd

Postby cwsnyder on Sun Oct 28, 2012 7:13 am

The installer would have allowed you to do as you wished, but you would have had to manually partition both drives, designating the mount point for each partition.

That is still the simplest way to do what you wish to do, rather than fixing /etc/fstab for mount points and partitions, but if you wish more information on setting up /etc/fstab, see http://www.howtogeek.com/howto/38125/ht ... s-it-work/ .
LMDE Mate 64-bit, LM16 Mate 64-bit
Debian Xfce 64-bit, Xubuntu 13.10 64-bit, Xubuntu Trusty Tahr 64-bit, Antergos Xfce 64-bit, PCLinuxOS LXDE 64-bit
cwsnyder
Level 6
Level 6
 
Posts: 1039
Joined: Wed Oct 20, 2010 6:49 am
Location: Nappanee, IN, USA

Re: LMDE install on ssd and regular hd

Postby rich_jones_1999 on Sun Oct 28, 2012 8:53 am

Manual partitioning is what I've usually done, but the LMDE installer forces you to pick one drive to setup, and when I select the second drive to manually partition with /tmp, /var and /home, it loses the settings on the first drive. Maybe I'm just missing something as I go through the install.

By the way thanks for the link to the site about fstab. It had just enough info for me to find out how to discover the UUIDs of the partitions I wanted to use, using the 'blkid' command.
rich_jones_1999
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sat Oct 27, 2012 3:37 pm

Re: LMDE install on ssd and regular hd-<SOLVED>

Postby MyManM on Sun Nov 04, 2012 12:09 am

You know I'd like to know how to do this as well.. anytime I try and have the hdd mounted in fstab it borks out and has problems.. I wish the install did have an option for advanced installs
MyManM
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sun Nov 04, 2012 12:07 am

Re: LMDE install on ssd and regular hd-<SOLVED>

Postby psql on Mon Dec 17, 2012 11:55 am

I have the same problem...
psql
Level 1
Level 1
 
Posts: 13
Joined: Thu Nov 10, 2011 5:03 am


Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests