SOLVED: Crashing while updating - Mint 13 xfce

Forum rules
Before you post please read this

SOLVED: Crashing while updating - Mint 13 xfce

Postby vaporjourney on Mon Oct 29, 2012 12:06 am

After a fresh install today of Mint 13 xfce, I am having constant issues with system crashes. It happens frequently while only browsing the web with Firefox, and ALWAYS crashes while trying to run the update manager. I have even tried to update the kernel to 3.4.4 to get around this, with no luck due to crashes within the terminal.

I'm switching to xfce after a few issues with Mint 13 Cinnamon, and wasn't expecting this with xfce. I had problems with overheating within Cinnamon, and was using Jupiter to try to get around this. It always was a problem, part of the reason I am trying to get xfce to work, and potentially what is happening again within xfce...???

Any help is clearly appreciated, and the details of my system are here:

System: Host: Laptop Kernel: 3.2.0-23-generic i686 (32 bit) Desktop: Xfce 4.10.0 Distro: Linux Mint 13 Maya
Machine: System: TOSHIBA (portable) product: Satellite L305D version: PSLC0U-01S01F
Mobo: ATI model: N/A Bios: Insyde version: 1.50 date: 06/06/2008
CPU: Dual core AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (-MCP-) cache: 1024 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 svm)
Clock Speeds: 1: 800.00 MHz 2: 800.00 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS690M [Radeon X1200 Series]
X.Org: 1.11.3 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1280x800@60.0hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on ATI RS690 GLX Version: 2.1 Mesa 8.0.2
Audio: Card: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) driver: snd_hda_intel Sound: ALSA ver: 1.0.24
Network: Card-1: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller driver: r8169
IF: eth0 state: down mac: 00:1e:33:67:c3:c3
Card-2: Atheros AR242x / AR542x Wireless Network Adapter (PCI-Express) driver: ath5k
IF: wlan0 state: up mac: 00:23:4d:42:b9:7b
Drives: HDD Total Size: 250.1GB (2.8% used) 1: /dev/sda TOSHIBA_MK2546GS 250.1GB
Partition: ID: / size: 230G used: 6.7G (4%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 3.08GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
Sensors: System Temperatures: cpu: 81.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 140 Uptime: 7 min Memory: 262.7/2896.9MB Client: Shell inxi: 1.7.33
Last edited by vaporjourney on Sat Nov 03, 2012 10:14 pm, edited 1 time in total.
vaporjourney
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Jan 07, 2009 1:46 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Crashing while updating - Mint 13 xfce

Postby wayne128 on Mon Oct 29, 2012 1:07 am

Your CPU temp at 81 deg c? That is way too hot and if sensors output is correct I do not think it will last.
Also fan no speed? not running?

Sensors: System Temperatures: cpu: 81.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A


:!: May be you should check some hardware first?

just capture my comp's to show its typical temps,, my room temp is around 30degC

and this is ubuntu xfce with 3.2 kernel
~$ uname -r
3.2.0-32-generic-pae


Code: Select all
~$ sensors
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Core 0:       +36.0°C  (high = +89.0°C, crit = +105.0°C)
Core 2:       +37.0°C  (high = +89.0°C, crit = +105.0°C)

it8721-isa-0a10
Adapter: ISA adapter
in0:          +0.90 V  (min =  +1.51 V, max =  +0.70 V)  ALARM
in1:          +3.06 V  (min =  +1.48 V, max =  +0.92 V)  ALARM
in2:          +2.04 V  (min =  +1.49 V, max =  +2.64 V)
+3.3V:        +3.36 V  (min =  +2.78 V, max =  +0.36 V)  ALARM
in4:          +3.00 V  (min =  +1.27 V, max =  +2.68 V)  ALARM
in5:          +2.22 V  (min =  +2.65 V, max =  +2.28 V)  ALARM
in6:          +2.22 V  (min =  +2.46 V, max =  +1.12 V)  ALARM
3VSB:         +3.34 V  (min =  +2.93 V, max =  +3.00 V)  ALARM
Vbat:         +3.05 V 
fan1:         940 RPM  (min =   21 RPM)
fan2:         807 RPM  (min =   10 RPM)
temp1:       -128.0°C  (low  = -70.0°C, high = +47.0°C)  sensor = thermal diode
temp2:         -8.0°C  (low  = -106.0°C, high = -79.0°C)  sensor = thermistor
temp3:        -69.0°C  (low  = +126.0°C, high = -81.0°C)  ALARM  sensor = disabled
wayne128
Level 10
Level 10
 
Posts: 3284
Joined: Tue Jul 13, 2010 12:15 am

Re: Crashing while updating - Mint 13 xfce

Postby vaporjourney on Mon Oct 29, 2012 8:59 am

Thanks for the response Wayne. Late last night, I was able to update to 3.4.4. kernel, and run the update manager as well. Still, I'm having issues with random crashes. The laptop is crashing while surfing firefox, though not as quickly as before. I've got a different sensor reading, which seems a bit more reasonable, but still too high:

acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1: +65.0°C (crit = +105.0°C)

k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp: +58.0°C
Core0 Temp: +55.0°C
Core1 Temp: +61.0°C
Core1 Temp: +57.0°C
vaporjourney
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Jan 07, 2009 1:46 pm

Re: SOLVED: Crashing while updating - Mint 13 xfce

Postby vaporjourney on Sat Nov 03, 2012 10:15 pm

In fact the problem was the fan not turning on. Although the fan did not look to be coated in dust, a quick cleaning took care of it. Now the fan spins when it should, and my standard temps have dropped about 20* C
vaporjourney
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Wed Jan 07, 2009 1:46 pm


Return to XFCE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests