Audio starts late in VLC

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read how to get help

Audio starts late in VLC

Postby TristanDee on Fri Nov 02, 2012 1:16 pm

I like VLC better than Kaffeine, or any other media player. But I'm getting this weird problem. When I start a video file with VLC, it starts absolutely without the audio. After some 10-15 seconds, however, the audio starts - from the beginning and after two or three seconds it gets synchronised with the video. I don't know if it's an issue of the hardware, but I suppose it's not because Kaffeine plays everything fine. Anyone can sort this out? I'm not sure if you guys need to know any further multimedia or hardware information. So, if you need, please let me know.

Thanks.
TristanDee
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:29 am
Location: Dhaka, Bangladesh

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Audio starts late in VLC

Postby /Zoran\ on Fri Nov 02, 2012 1:27 pm

Is it the same for every video? I've come across videos which work fine in one player, and then not so fine in another. Perhaps the video is the problem, and if not, I remember having problems with VLC and audio not being in sync and that it was a bug, perhaps it's that. I don't have any other idea, sorry...
/Zoran\
Level 3
Level 3
 
Posts: 142
Joined: Fri Jun 04, 2010 5:17 am

Re: Audio starts late in VLC

Postby TristanDee on Fri Nov 02, 2012 3:27 pm

Yes, it has happened with all the video files I've played so far - .mp4 and .mkv. That's why I don't think it's the video files that are causing the problem. Maybe, VLC has some bugs.

BTW, I forgot to mention the very basic configuration of my machine. It's an HP Pavilion dv6 notebook with Intel Core i5 processor. The KInfoCentre shows that the graphics is an Ivy Bridge controller and its driver Mesa DRI Intel Ivybridge Mobile, with OpenGL/ES version being 2.1 Mesa 8.0.4.
TristanDee
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:29 am
Location: Dhaka, Bangladesh

Re: Audio starts late in VLC

Postby bigj231 on Fri Nov 02, 2012 10:02 pm

It's kind of hackish, but you can adjust the audio sync in VLC. It's in the tools menu under track synchronization. I can't get it to play MKV files correctly either. It just gets more and more desynced as the track plays too.
Running on a 4-slot toaster @ 60Hz
User avatar
bigj231
Level 5
Level 5
 
Posts: 793
Joined: Fri Feb 26, 2010 10:16 am
Location: Middle of Nowhere

Re: Audio starts late in VLC

Postby TristanDee on Sat Nov 03, 2012 2:19 am

bigj231 wrote:It's kind of hackish, but you can adjust the audio sync in VLC. It's in the tools menu under track synchronization. I can't get it to play MKV files correctly either. It just gets more and more desynced as the track plays too.

No, BigJ, as I said the audio starts late and starts just from the beginning, but it gets synced soon enough. The same thing happens whenever playing starts. Say, when playing starts after pauses the audio doesn't start as it should. Only video continues for some time and then the audio begins at the place the video resumed playing. Then after a few seconds, it gets synced with the frame playing.
TristanDee
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:29 am
Location: Dhaka, Bangladesh

Re: Audio starts late in VLC

Postby homerscousin on Mon Nov 05, 2012 5:04 pm

Did you check the VLC forum? Maybe they have some updated info now. It did the same thing for me, sound would start after about 20 seconds from start or after a pause. It also caused screen blanking with my Mint 13 KDE. I think it is buggy. I gave up and only use Kaffeine. I couldn't get VLC to run a playlist in the correct order either.
i5 3570k, ASRock z77 Extreme 4, 8 Gb Ripjaws 1600, Antec 430w psu, HVR 1600 tv tuner, custom case- marble top, oak face. Carver & DCM Time Window sound system. Mint 14 KDE.
homerscousin
Level 5
Level 5
 
Posts: 541
Joined: Fri May 25, 2012 2:43 pm
Location: Somewhere on planet Earth (mostly)

Re: Audio starts late in VLC

Postby TristanDee on Wed Nov 07, 2012 4:40 am

homerscousin wrote:Did you check the VLC forum? Maybe they have some updated info now. It did the same thing for me, sound would start after about 20 seconds from start or after a pause. It also caused screen blanking with my Mint 13 KDE. I think it is buggy. I gave up and only use Kaffeine. I couldn't get VLC to run a playlist in the correct order either.

Thanks for directing me in that direction - it didn't occur to me to check the VLC forums. I didn't find the same or similar problems reported there, but looking at my Mint Software Centre I found vlc-plugin-pulseaudio not installed, and I thought since it's about audio, maybe I should give installing it a try. So, I installed it, and the audio and video played fine together! That was quite a reliefe, of course...well, until my screen started going dark every few seconds. Movements of the cursor brings it back to life but only for a few seconds. So, I'm planning now to ditch VLC. Only, I can't think of any other player equivalent to VLC.
TristanDee
Level 1
Level 1
 
Posts: 9
Joined: Mon Oct 08, 2012 6:29 am
Location: Dhaka, Bangladesh

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests