MInt 13 - media not recognized in floppy drive

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read how to get help

MInt 13 - media not recognized in floppy drive

Postby epiphanias on Fri Nov 30, 2012 5:49 pm

FloppyMediaError.png
FloppyMediaError.png (57.02 KiB) Viewed 361 times


I'm in the process of consolidating information archived on 3.5 inch floppy drives to hard disk. I've set up a machine with Linux Mint 13 and four hard drives. I can boot from the floppy using an old MS-DOS 6.22 install disk, (so I know the drive is properly installed in the machine and set up in the BIOS). However, when I try to access the same disk in the same drive from the "Computer" panel (see attached image), I get the following error: Unable to mount location / No medium in the drive. Is there some setting somewhere I need to turn on to correct this, or a line I need to add to some configuraiton file? Or is there a patch/update that will fix it?

Thanks!
epiphanias
epiphanias
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Fri Nov 30, 2012 5:26 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: MInt 13 - media not recognized in floppy drive

Postby remoulder on Fri Nov 30, 2012 7:09 pm

Try opening a terminal and entering
Code: Select all
udisks --mount /dev/fd0
[Edit] your original post and add [SOLVED] once your question is resolved.

“The people are my God” stressing the factor determining man’s destiny lies within man not in anything outside man, and thereby defining man as the dominator and remoulder of the world.
User avatar
remoulder
Level 17
Level 17
 
Posts: 7667
Joined: Fri May 09, 2008 1:14 pm

SOLVED: Re: MInt 13 - media not recognized in floppy drive

Postby epiphanias on Mon Dec 03, 2012 11:50 am

OK. That gave me a floppy0 icon on my desktop, and I was able to access the contents of the drive. Further, in the "Computer" panel, there is an identical icon, which also gives me access to the floppy contents. The one labeled Floppy Drive is still there, and still gives the "unable to mount" error.

Note that, when I change disks, even if I "reload" the view the contents of the replacement media are not displayed - the contents of the originally mounted floppy are displayed. Issuing an "unmount" command, followed by another "mount" command, brings up the contents of the new floppy.

This addresses the problem as stated. Question: is the floppy icon in the "Computer" panel just decoration? Or would it work more intuitively if some kind of automount script (?) were in play? Or possibly setting some kind of option to reread the media every time the device is accessed? I could create an "unmount / mount" script to run every time I change disks, but surely there is some more gui-friendly solution that doesn't pose the risk of flashbacks to the early 80's. One of the points to getting this diskette data on hard disks is to modernize.

Thanks for the help! I'm calling this solved, but would appreciate any follow up regarding a less manual way to do this.

-Epiphanias
epiphanias
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Fri Nov 30, 2012 5:26 pm


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 16 guests