LMDE x64 display shifted to the right and installation hung

Questions about Grub, the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

LMDE x64 display shifted to the right and installation hung

Postby manjibu on Sun Dec 02, 2012 1:27 pm

I have a problem when installing Linux Mint Debian 64bit.

I downloaded and burned "LMDE 201204 MATE/Cinnamon 64-bit" to a dvd blank. Then I boot the dvd from my notebook. I had confirmed the MD5 of the ISO is correct.

Then I found these problems:
-When the linux mint live has loaded, I saw the screen shifted to the right off screen several pixels, then the off-screen part show up at the left position. If you don't understand, just imagine your screen perform a "circular right-shift" several pixels.
-Second problem, the installation process hung the entire OS, even my keyboard and mouse are not responding. This happened after several minutes since installation process started.

I tried again and same things happened.


My notebook is Lenovo Z480.
CPU: Intel core i5 3210M
RAM: 8GB
VGA: NVidia GT640M

This is my partition scheme:
sda1=ext4 (/) 200GB (I install LMDE at this partition)
sda2=ext4 (/home) 499GB
sda3=linux-swap 1GB
Last edited by manjibu on Sat Dec 29, 2012 4:15 am, edited 1 time in total.
manjibu
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Thu Oct 25, 2012 1:34 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: LMDE x64 display shifted to the right and installation h

Postby tcc on Fri Dec 07, 2012 7:18 pm

I have had the same problem!!

I have a Samsung 350 v5c with Intel Ivybridge onboard graphics, i5 2.5ghz, 6gb ram

It will be interesting to see if there is a fix to this problem - I might conisder getting an 'older' ISO to see if the problem occurs with that too.

UPDATE
Tried installing LMDE201109-gnome-64bit.iso
md5 sums okay.

Installed fine, yet sound not 100% good.
I allowed mintUpdate to update the system, and it just broke it!
I think that my system wasnt pointed at the correct mirrors, maybe.

Anyway.... doesnt work so I just reinstalled LM14 main edition.
tcc
Level 1
Level 1
 
Posts: 16
Joined: Wed Apr 18, 2012 7:09 am

Re: LMDE x64 display shifted to the right and installation h

Postby manjibu on Sun Dec 30, 2012 7:35 am

hi tcc,

I remembered that when I booted the dvd for the first time, I got this looping error messages:

udevd[122]: timeout: killing '/sbin/modprobe ...

But in next try, I didn't get it. Did you get that too?


Several days after I gave up the Linux Mint, I booted clonezilla live cd (x64) on my laptop and I got the same error too. I googled and I found out the solution is to turn off the acpi by passing this boot option:
acpi=off

Then it came to my mind, how about if I do same thing with the Linux Mint? I tried it and guess what, the screen-shifting problem is gone :). But I can't confirm if the installation will freeze or not, because I had already installed windows :D and I'm reluctant to spare a partition to try the installation.


I don't know why some x64 linux distro has problem with acpi, anyone can explain about this?
manjibu
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Thu Oct 25, 2012 1:34 am


Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests