I just installed the latest version of LMDE (NO SOUND!)

Questions about codecs, DVD playback, web plugins...
Forum rules
Before you post please read this

I just installed the latest version of LMDE (NO SOUND!)

Postby abzuexnihilo on Fri Dec 21, 2012 9:19 pm

How do I fix this?? I went to sound preferences and clicked on my usual setting: RS880 HDMI Audio [Radeon HD 4200 Series] Digital Stereo. This setting worked for past versions of Linux Mint Debian, but now no setting for audio works! What can I do to solve the problem???? There is absolutely no sound anywhere. Not in vlc media player, not on youtube, nothing. Any help would be greatly appreciated! This is my output from
Code: Select all
lspci -v
in the terminal:

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS880 Host Bridge
Subsystem: Advanced Micro Devices [AMD] RS880 Host Bridge
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32
Memory at <ignored> (64-bit, non-prefetchable)
Capabilities: <access denied>

00:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (int gfx) (prog-if 00 [Normal decode])
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 99
Bus: primary=00, secondary=01, subordinate=01, sec-latency=68
I/O behind bridge: 0000c000-0000cfff
Memory behind bridge: fd500000-fd6fffff
Prefetchable memory behind bridge: 00000000d0000000-00000000dfffffff
Capabilities: <access denied>

00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 1) (prog-if 00 [Normal decode])
Flags: bus master, fast devsel, latency 0
Bus: primary=00, secondary=02, subordinate=02, sec-latency=0
I/O behind bridge: 0000b000-0000bfff
Memory behind bridge: fd400000-fd4fffff
Prefetchable memory behind bridge: 00000000fdf00000-00000000fdffffff
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: pcieport

00:09.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 4) (prog-if 00 [Normal decode])
Flags: bus master, fast devsel, latency 0
Bus: primary=00, secondary=03, subordinate=03, sec-latency=0
I/O behind bridge: 0000e000-0000efff
Memory behind bridge: fde00000-fdefffff
Prefetchable memory behind bridge: 00000000fdd00000-00000000fddfffff
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: pcieport

00:0a.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 5) (prog-if 00 [Normal decode])
Flags: bus master, fast devsel, latency 0
Bus: primary=00, secondary=04, subordinate=04, sec-latency=0
I/O behind bridge: 0000d000-0000dfff
Memory behind bridge: fdc00000-fdcfffff
Prefetchable memory behind bridge: 00000000fd900000-00000000fd9fffff
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: pcieport

00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [IDE mode] (rev 40) (prog-if 01 [AHCI 1.0])
Subsystem: Giga-byte Technology GA-MA770-DS3rev2.0 Motherboard
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 44
I/O ports at ff00 [size=8]
I/O ports at fe00 [size=4]
I/O ports at fd00 [size=8]
I/O ports at fc00 [size=4]
I/O ports at fb00 [size=16]
Memory at fe02f000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ahci

00:12.0 USB controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller (prog-if 10 [OHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 18
Memory at fe02e000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Kernel driver in use: ohci_hcd

00:12.2 USB controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller (prog-if 20 [EHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 17
Memory at fe02d000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ehci_hcd

00:13.0 USB controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller (prog-if 10 [OHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 18
Memory at fe02c000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Kernel driver in use: ohci_hcd

00:13.2 USB controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller (prog-if 20 [EHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 17
Memory at fe02b000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ehci_hcd

00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 41)
Flags: 66MHz, medium devsel

00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller (rev 40) (prog-if 8a [Master SecP PriP])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5002
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 17
I/O ports at 01f0 [size=8]
I/O ports at 03f4 [size=1]
I/O ports at 0170 [size=8]
I/O ports at 0374 [size=1]
I/O ports at fa00 [size=16]
Kernel driver in use: pata_atiixp

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)
Subsystem: Giga-byte Technology Device a102
Flags: bus master, slow devsel, latency 32, IRQ 16
Memory at fe024000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: snd_hda_intel

00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller (rev 40)
Subsystem: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 0

00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge (rev 40) (prog-if 01 [Subtractive decode])
Flags: bus master, VGA palette snoop, 66MHz, medium devsel, latency 64
Bus: primary=00, secondary=05, subordinate=05, sec-latency=64
I/O behind bridge: 0000a000-0000afff
Memory behind bridge: fdb00000-fdbfffff
Prefetchable memory behind bridge: fda00000-fdafffff

00:14.5 USB controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller (prog-if 10 [OHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 18
Memory at fe02a000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Kernel driver in use: ohci_hcd

00:15.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc SB700/SB800/SB900 PCI to PCI bridge (PCIE port 0) (prog-if 00 [Normal decode])
Flags: bus master, fast devsel, latency 0
Bus: primary=00, secondary=06, subordinate=06, sec-latency=0
I/O behind bridge: 00009000-00009fff
Memory behind bridge: fd800000-fd8fffff
Prefetchable memory behind bridge: 00000000fd700000-00000000fd7fffff
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: pcieport

00:16.0 USB controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller (prog-if 10 [OHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 18
Memory at fe029000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Kernel driver in use: ohci_hcd

00:16.2 USB controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller (prog-if 20 [EHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004
Flags: bus master, 66MHz, medium devsel, latency 32, IRQ 17
Memory at fe028000 (32-bit, non-prefetchable) [size=256]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ehci_hcd

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration
Flags: fast devsel
Capabilities: <access denied>

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Address Map
Flags: fast devsel

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller
Flags: fast devsel

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control
Flags: fast devsel
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: k10temp

00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Link Control
Flags: fast devsel

01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RS880 [Radeon HD 4290] (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Giga-byte Technology Device d000
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 18
Memory at d0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at ce00 [size=256]
Memory at fd6e0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Memory at fd500000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1M]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: radeon

01:05.1 Audio device: ATI Technologies Inc RS880 HDMI Audio [Radeon HD 4200 Series]
Subsystem: Giga-byte Technology Device 960f
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 19
Memory at fd6fc000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: snd_hda_intel

02:00.0 USB controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 03) (prog-if 30 [XHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology Device 5007
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
Memory at fd4fe000 (64-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: xhci_hcd

03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR5418 Wireless Network Adapter [AR5008E 802.11(a)bgn] (PCI-Express) (rev 01)
Subsystem: D-Link System Inc Device 3a70
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
Memory at fdef0000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ath9k

04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03)
Subsystem: Giga-byte Technology GA-EP45-DS5 Motherboard
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 43
I/O ports at de00 [size=256]
Memory at fd9ff000 (64-bit, prefetchable) [size=4K]
Memory at fd9f8000 (64-bit, prefetchable) [size=16K]
[virtual] Expansion ROM at fd900000 [disabled] [size=128K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: r8169

05:0e.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link) (prog-if 10 [OHCI])
Subsystem: Giga-byte Technology GA-EP45-DS5 Motherboard
Flags: bus master, medium devsel, latency 32, IRQ 22
Memory at fdbff000 (32-bit, non-prefetchable) [size=2K]
Memory at fdbf8000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: firewire_ohci

06:00.0 SATA controller: JMicron Technology Corp. JMB362/JMB363 Serial ATA Controller (rev 02) (prog-if 01 [AHCI 1.0])
Subsystem: Giga-byte Technology GA-EP45-DS5 Motherboard
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
Memory at fd8fe000 (32-bit, non-prefetchable) [size=8K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: ahci

06:00.1 IDE interface: JMicron Technology Corp. JMB362/JMB363 Serial ATA Controller (rev 02) (prog-if 85 [Master SecO PriO])
Subsystem: Giga-byte Technology GA-EP45-DS5 Motherboard
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
I/O ports at 9f00 [size=8]
I/O ports at 9e00 [size=4]
I/O ports at 9d00 [size=8]
I/O ports at 9c00 [size=4]
I/O ports at 9b00 [size=16]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: pata_jmicron
abzuexnihilo
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Fri Dec 21, 2012 5:11 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: I just installed the latest version of LMDE (NO SOUND!)

Postby zerozero on Fri Dec 21, 2012 9:58 pm

Code: Select all
su

Code: Select all
head -n 1 /proc/asound/card0/codec*

is it the alc889?
this should work (tho is for the 887) >> http://www.webupd8.org/2010/11/fix-hda-intel-realtek-alc887-no-sound.html
zerozero
Level 16
Level 16
 
Posts: 6467
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:29 pm

Re: I just installed the latest version of LMDE (NO SOUND!)

Postby abzuexnihilo on Fri Dec 21, 2012 10:21 pm

No, it's the ALC892. This was the output:

Codec: Realtek ALC892


Will the fix on that link work just as well for the ALC892? Should I go ahead and try it? I have had no error messages just so you know. I can open up the alsamixer fine. There's just no audio.
abzuexnihilo
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Fri Dec 21, 2012 5:11 pm

Re: I just installed the latest version of LMDE (NO SOUND!)

Postby zerozero on Sat Dec 22, 2012 7:40 pm

you can try that fix, you sure won't be worst than now; if it doesn't work (you still have no sound) just undo the changes and we'll have to dig further.

i too have a 887 and it gives no errors, gives no sound either :lol: at all (not until i apply that fix)
zerozero
Level 16
Level 16
 
Posts: 6467
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:29 pm

Re: I just installed the latest version of LMDE (NO SOUND!)

Postby eiver on Sat Dec 22, 2012 8:49 pm

I also lost sound after updating from UP4 to UP6.

In the syslog I noticed:
Code: Select all
pulseaudio[4170]: [pulseaudio] module.c: Failed to open module "module-cork-music-on-phone": file not found
pulseaudio[4170]: [pulseaudio] main.c: Module load failed.


I solved the problem by editing the file: /etc/pulse/default.pa
I changed load-module module-cork-music-on-phone to load-module module-role-cork
The sound is back, although the sound applet is missing in mate, which is another issue.
User avatar
eiver
Level 5
Level 5
 
Posts: 564
Joined: Fri Jan 23, 2009 5:51 am


Return to Sound, Multimedia, & Codecs

Who is online

Users browsing this forum: moonbase4 and 5 guests