Connects to Wifi but no ping & MintWifi hangs on DHCP

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read this

Connects to Wifi but no ping & MintWifi hangs on DHCP

Postby JonBoy824231 on Sat Sep 15, 2012 1:29 pm

This has defeated me for the last 4 hours:

Finally got Linux Mint 13 Maya Cinnamon 32 installed on an old Dell Insipron 1300, after figuring out eventually to disable the Broadcom Wifi in BIOS. Left it disabled after install as otherwise macgine would not boot and standard solutions for the B43 issue I could not get to work.

As alternative wifi I'm using Linksys WUSB300N external USB, eventually got that working. I thought I got it connected to a network yesterday, but today no joy (doing nothing in between) so I'm doubting my memory.

Today trying to connect to an Engenia ESR1221N wifi router, I can get onto the network but no internet. Trying from a serpate iPad I get internet fine, so router seems OK. Using an ethernet cable to link same laptop with same router works fine also.

MintWifi hangs at the DHCP section now (even after reboot). It wasn't doing this earlier today though, saying something about "use service instead", and "RATLINK: file exists".

Any help MUCH appreciated

MintiWifi reads:

* I. scanning WIFI PCI devices...
-------------------------
* II. querying ndiswrapper...
netmw245 : driver installed
device (13B1:0029) present
-------------------------
* III. querying iwconfig...
lo no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"Main house upstairs"
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:02:6F:D2:70:3C
Bit Rate=135 Mb/s Sensitivity=-200 dBm
RTS thr=2346 B Fragment thr=2346 B
Power Management:off
Link Quality:100/100 Signal level:-30 dBm Noise level:-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

eth0 no wireless extensions.

-------------------------
* IV. querying ifconfig...
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:22:9f:8e:d8
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:18

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:8 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:783 (783.0 B) TX bytes:783 (783.0 B)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1e:e5:27:26:10
inet addr:192.168.0.101 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::21e:e5ff:fe27:2610/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:7 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:155 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:1088 (1.0 KB) TX bytes:20975 (20.9 KB)

-------------------------
* V. querying DHCP...
(after 1 minute wait with nothing happening I press ctrl C to abort)
^C-------------------------
* VI. querying nslookup google.com...
;; connection timed out; no servers could be reached


Resolv.conf has:
-----------------------------------
domain esr1221N
search esr1221N
nameserver 192.168.0.1
--------------------------------------


$ ping 192.168.0.1
-------------------------------------
PING 192.168.0.1 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.
From 192.168.0.101 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.101 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.101 icmp_seq=6 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.101 icmp_seq=7 Destination Host Unreachable
^C
--- 192.168.0.1 ping statistics ---
9 packets transmitted, 0 received, +4 errors, 100% packet loss, time 7999ms
pipe 3
--------------------------------------

When accessing router via ethernet, Ping is fine and web is accessible:
$ ping 192.168.0.1
-----------------------------------------------
PING 192.168.0.1 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.
From 192.168.0.101 icmp_seq=1 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.101 icmp_seq=4 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.101 icmp_seq=6 Destination Host Unreachable
From 192.168.0.101 icmp_seq=7 Destination Host Unreachable
^C
--- 192.168.0.1 ping statistics ---
9 packets transmitted, 0 received, +4 errors, 100% packet loss, time 7999ms
pipe 3
---------------------------------------------


I'm a Linux novice so details would help in any replies! thx

Jonathan
JonBoy824231
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Sep 15, 2012 1:07 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Connects to Wifi but no ping & MintWifi hangs on DHCP

Postby gonnaditchmintsoon on Sat Dec 29, 2012 1:59 pm

Same problem here. It gets stuck at 'querying DHCP'.

I just wanted to try mint for a change. Looks like it was a bad idea :x
gonnaditchmintsoon
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Sat Dec 29, 2012 1:55 pm

Re: Connects to Wifi but no ping & MintWifi hangs on DHCP

Postby gonnaditchmintsoon on Sat Dec 29, 2012 3:52 pm

My problem got solved :D .

This could also be because your laptop is currently not plugged in with power supply and so the power management on mint screws up your wireless connection by disabling somethings.
The following thread viewtopic.php?f=53&t=111658 pointed me to http://uselessuseofcat.com/?p=67 which solved the problem for me.
gonnaditchmintsoon
Level 1
Level 1
 
Posts: 8
Joined: Sat Dec 29, 2012 1:55 pm


Return to Wireless

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests