Odd slow speed problem

Questions about cabled networking
Forum rules
Before you post please read this

Odd slow speed problem

Postby kir on Mon Dec 10, 2012 9:51 pm

Greetings from Greece!I am running linux mint 14 on a toshiba tecra A8 and I have a very odd problem. My wireless and wired connection to my router gets randomly very slow. The strange thing is that when I connect my phone to the router speed is fine. To make things worse when I make my mobile phone a hotspot(not with my home connection) and connect to it with my laptop the speed is fine again! So i can't figure out if it's the laptop's problem or the router's!! Any ideas?
kir
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Mon Dec 10, 2012 9:42 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Odd slow speed problem

Postby billmc on Sun Dec 30, 2012 5:50 pm

My wireless and wired connection to my router


Open a terminal and run the "route" command.
Here's my output:
route
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0
link-local * 255.255.0.0 U 1000 0 0 eth0
192.168.1.0 * 255.255.255.0 U 1 0 0 eth0

look and ensure you only have ONE default interface (iface column) setup. I used to use both wired (ethx) and wireless (wlanx). The problem I discovered was that each setup a different default route for the same network, this confuses the box. If it can figure out which way to go, it takes a long time to do it.

My solution, was to only use one NIC. If you need to use more than one NIC, ensure that there is only ONE default, no matter how many networks (first 3 octets) are connected.
billmc
Level 1
Level 1
 
Posts: 40
Joined: Sat Dec 29, 2012 7:22 pm


Return to Ethernet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests