Ticking noise since installation

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Ticking noise since installation

Postby Calypso7 on Thu Jan 17, 2013 1:44 am

Earlier on today I installed Mint 13 XFCE and even though everything seems to be working well, one thing I have noticed is that my HDD(I'm assuming its from that) has been making a tick noise about every 30 seconds. It never use to do that with Windows so I don't know why it would do this now.

Is this sound normal? It's not really loud but it is loud enough that it caught my attention. Could I have possibly messed something up on my HDD or in my netbook in general? Could it be that I have too many/not enough partitions? Or maybe it's normal?
User avatar
Calypso7
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sun Jan 13, 2013 12:59 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Ticking noise since installation

Postby caf4926 on Thu Jan 17, 2013 3:02 am

I seem to remember this with some installs and IIRC they also were xfce
I use Mint Mate, it just quicker believe it or not
Image
Mint 16 Cinnamon_64
User avatar
caf4926
Level 7
Level 7
 
Posts: 1778
Joined: Mon Mar 22, 2010 3:21 pm
Location: UK Lake District

Re: Ticking noise since installation

Postby Calypso7 on Thu Jan 17, 2013 10:01 am

I can't remember if I heard that noise before I added accounts to Thunderbird because aside from installing Gparted, that is the only thing I added after installing Mint. I'm going to remove those accounts to see if there is any change. If not then I'll have no choice but to remove Mint. I might give the version you use a try and if it still happens, I'll go back to Windows as much as I don't want to. Even though my netbook is under warranty, the last thing I want is for it to break down on me.
User avatar
Calypso7
Level 1
Level 1
 
Posts: 12
Joined: Sun Jan 13, 2013 12:59 pm

Re: Ticking noise since installation

Postby caf4926 on Thu Jan 17, 2013 12:12 pm

Like I said
Mint Mate 13 or 14 - No ticking
Image
Mint 16 Cinnamon_64
User avatar
caf4926
Level 7
Level 7
 
Posts: 1778
Joined: Mon Mar 22, 2010 3:21 pm
Location: UK Lake District

Re: Ticking noise since installation

Postby homerscousin on Sat Jan 19, 2013 7:34 pm

Is this a real "tick" or a regular quick read/write opperation? I have an open frame computer so I can hear my HDD quite well. I think all operating systems do regular system updates. Maybe this is just something you notice different than the normal operation of Windows. My HDD when sitting at a bare desktop will will make a very quick "tick" every few seconds. But, I know this is a normal R/W opp.
i5 3570k, ASRock z77 Extreme 4, 8 Gb Ripjaws 1600, Antec 430w psu, HVR 1600 tv tuner, custom case- marble top, oak face. Carver & DCM Time Window sound system. Mint 14 KDE.
homerscousin
Level 5
Level 5
 
Posts: 541
Joined: Fri May 25, 2012 2:43 pm
Location: Somewhere on planet Earth (mostly)

Re: Ticking noise since installation

Postby nomko on Sat Jan 19, 2013 7:41 pm

I had some sort of ticking noise after installing Ubuntu. I never could figure out what is was. Till i discovered that it was triggered by my mouse for some unknown reason. Unplugging and plugging in my mouse didn't solved the problem. Neither did rebooting my system solve the problem. And then i installed another distro (fully clean and fresh installation btw.) and that clicking or ticking sounds never came back. I think it had something to do with the mouse together with Ubuntu and some powermanagement packages or ACPI packages... Never really found out why.

But sometimes my harddrive makes a noise too. I think this is some read/write operation of Linux itself. Temporarily swap on the drive??
ASUS P5KPL-AM SE*Intel Core2 Quad CPU Q8200*4 GiB ram*nVidia GeForce 9500GT*Realtek RTL8101/8102E*Optiarc DVD-RW AD-7200A*HDD:Samsung HD501LJ/HD103SI*Sitecom X5-N600 Router (WLR-5100)

My personal website
User avatar
nomko
Level 8
Level 8
 
Posts: 2201
Joined: Sat Feb 25, 2012 7:28 pm
Location: The Hague, The Netherlands

Re: Ticking noise since installation

Postby bb333 on Fri Jan 25, 2013 12:23 am

bb333
Level 2
Level 2
 
Posts: 60
Joined: Wed Jan 23, 2013 3:50 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google Adsense [Bot] and 26 guests