The unofficial LMDE Xfce UP6 SR1

Chat about Linux in general

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby Schoelje on Sat Jan 19, 2013 12:09 pm

I need your help with getting samba shares working out-of-the-box.

I changed /etc/samba/samba.conf and added these lines in [global]:
Code: Select all
   usershare max shares = 100
   usershare allow guests = yes
   usershare owner only = no
   security = user


I restarted samba (and rebooted when that didn't change a thing):
Code: Select all
sudo service samba restart


Then I tried to create a shared folder
Code: Select all
mkdir ~/Sharetest
net usershare add Sharetest ~/Sharetest "" Everyone:R guest_ok=y


And got this message:
Code: Select all
net usershare add: cannot convert name "Everyone" to a SID. Undetermined error.


I checked:
Code: Select all
ls -dal /var/lib/samba/usershares

Which looked good:
Code: Select all
drwxrwx--T 2 root sambashare 4096 Nov 26  2010 /var/lib/samba/usershares


And
Code: Select all
groups

and verified I was in the sambashare group:
Code: Select all
adm dialout cdrom floppy sudo audio dip video plugdev users vboxusers fuse lpadmin sambashare


Even when I run the "net usershare add" command as root I get the same error.
Have I overlooked something?
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby jjaythomas on Sat Jan 19, 2013 2:08 pm

Schoelje wrote:
zerozero wrote:it's indeed a beautiful piece of art :D kudos

note: still regarding cups #691031 (oct last year) describes exactly the same problem


I got it installed for the next SR. I hope most problems will be over then.

If there's not too many issues left, I'll build a SR next weekend.
So, you've all got one week to pass all LMDE Xfce issues to me :wink:


Not very familiar with 'apt-get' :oops: (a synaptic kind of guy :P ). But is their a command to just download a package (no install)? Then you could download 'cups-pdf', shut down networking, install with 'gdebi', finally restart network. But easier to wait for 'SR' (stands for service release?). I guess

Wondering if works
J.Jay
P.S. like print to file on live CD that can take with (on remastersys USB) without having a physical printer/driver installed>
jjaythomas
Level 5
Level 5
 
Posts: 597
Joined: Sun Mar 07, 2010 12:52 pm

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby 17xeros on Sat Jan 19, 2013 3:23 pm

Samba shares
This guide: viewtopic.php?f=42&t=23169&p=315218#p315218
says to install these packages:
"Step 3: Add samba client packages
Code: Select all
sudo apt-get install gvfs-fuse
    sudo apt-get install libsmbclient
    sudo apt-get install smbclient
    sudo apt-get install python-smbc
"
libsmbclient and smbclient already exist.
Installed the missing ones, added username in fuse group.
Not able to access shares in another machine running LMDE XFCE official.
However following wayne128's instructions about "shared folders" LMDE XFCE official is able to see the shared folder but not any files or subfolders (in LMDE XFCE unofficial).
Executing
Code: Select all
net usershare info --long
produces no output. In LMDE XFCE official it produces the expected
Code: Select all
[TestFolder]
path=/home/username/TestFolder
comment=
usershare_acl=Everyone:R,
guest_ok=y

No source of light from here I'm afraid.
17xeros
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Tue Jan 08, 2013 3:25 pm

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby Schoelje on Sat Jan 19, 2013 6:18 pm

17xeros wrote:Samba shares
No source of light from here I'm afraid.


I'm not getting closer to a solution either: LMDE KDE is working as it should but the unofficial LMDE Xfce doesn't even start samba at boot :evil:
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby wayne128 on Sun Jan 20, 2013 6:12 am

Regarding samba file sharing,
I decided to start from beginning, install the release iso.

Then, I remove mate-system-tools,, just so not affected by it.
Code: Select all
lmdexfce32 wayne # apt-cache policy mate-system-tools
mate-system-tools:
  Installed: (none)
  Candidate: 1.4.0-1+wheezy
  Version table:
     1.4.0-1+wheezy 0
        700 http://packages.linuxmint.com/ debian/import i386 Packages


Now, I go back to use old method, classical share, by making changes directly to smb.conf file , this should reduce various possible issues so as to help figure out where could be the samba sharing issue.

I recorded here my steps, so that anyone interested in can duplicate.

1. save the smb.conf to smb.bak
Code: Select all
wayne@lmdexfce32:~$ sudo cp /etc/samba/smb.conf  /etc/samba/smb.bak




2. edit the smb.conf
Code: Select all
wayne@lmdexfce32:~$ sudo nano /etc/samba/smb.conf


to make it simple, I would only create a public share folder, and everyone will have the write/read/change rights.
probably the simplest of all, however it is not secure, it is useful for quick test, in fact I am using this method for many Debian based installation and even continue to use it.

Type the following, or copy all in the code tag and paste them to the end of the smb.conf file

Code: Select all
[Public_Share]
comment = a Public_Share  folder for guest with read/write/ modify rights
path = /mnt/Public_Share
public = yes
read only = no


then ext nano ( ctrl-x,y,enter)

3. create the Public_Share folder under /mnt and change mode
Code: Select all
wayne@lmdexfce32:~$ sudo mkdir /mnt/Public_Share
wayne@lmdexfce32:~$ sudo chmod 777 /mnt/Public_Share



4. now, restart samba service
Code: Select all
wayne@lmdexfce32:~$ sudo /etc/init.d/samba restart
[ ok ] Stopping Samba daemons: nmbd smbd.
[ ok ] Starting Samba daemons: nmbd smbd.


5. wait for a while, say 1-2 minutes to let network settle down
then in win7/linux computer, browse network, look for the unofficial-lmde-xfce computer, the Public_Share folder should appear.

sometime, for whatever reason due to network, you may need to log out linux computer and login, it usually work for my testing.
for winOS, at time, you might need to restart.

I did this testing a few times, and I think there is no problem to have simple file sharing ( full write/read/change rights) for all users, no need to add user, no need to change password etc.

6. what is the issue left?
it does not survived reboot, eventhou samba got started but error out.
these errors appear in /var/log/samba
all three files have similar errors
I copy a few here..
[2013/01/20 13:09:09, 0] nmbd/nmbd.c:861(main)
nmbd version 3.6.6 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2011
[2013/01/20 13:09:09, 0] lib/interface.c:520(load_interfaces)
ERROR: Could not determine network interfaces, you must use a interfaces config line

[2013/01/20 13:13:05, 0] nmbd/nmbd.c:861(main)
nmbd version 3.6.6 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2011
[2013/01/20 13:15:09, 0] nmbd/nmbd.c:66(terminate)
Got SIGTERM: going down...
[2013/01/20 13:15:55, 0] nmbd/nmbd.c:861(main)
nmbd version 3.6.6 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2011
[2013/01/20 13:15:55, 0] lib/interface.c:520(load_interfaces)
ERROR: Could not determine network interfaces, you must use a interfaces config line
[2013/01/20 13:18:54, 0] nmbd/nmbd.c:861(main)


[2013/01/20 17:21:53, 0] winbindd/winbindd.c:1346(main)
winbindd version 3.6.6 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2011
[2013/01/20 17:21:53.369478, 0] lib/interface.c:520(load_interfaces)
ERROR: Could not determine network interfaces, you must use a interfaces config line

[2013/01/20 17:37:23, 0] winbindd/winbindd.c:1346(main)
winbindd version 3.6.6 started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2011
[2013/01/20 17:37:23.772423, 0] lib/interface.c:520(load_interfaces)
ERROR: Could not determine network interfaces, you must use a interfaces config line



Not able to solve it yet.
however it might be related to samba/network interface...
may be samba could not see something on interface and decided to quit..
each time, when I do /etc/init.d/samba restart, the Public_Share will appear to others...

one step closer.. i think..

EDIT: found this work around,
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1346508

copy this script below,

Code: Select all
#!/bin/sh

# Don't care about loopback
if [ "$IFACE" = "lo" ]; then
exit 0
fi

/etc/init.d/samba restart


put it into
/etc/network/if-up.d/samba

and set it executable
chmod +x /etc/network/if-up.d/samba


Reboot , it works, eventhou I saw the failures on samba starting ( because interface not ready)..
but i think this script would do another samba service restart after network is up...
Not solving the real issue but at least save me from typing /etc/init.d/samba restart for each reboot.
wayne128
Level 10
Level 10
 
Posts: 3322
Joined: Tue Jul 13, 2010 12:15 am

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby Schoelje on Sun Jan 20, 2013 9:22 am

I got rid of the "ERROR: Could not determine network interfaces, you must use a interfaces config line" message:
Code: Select all
sudo apt-get purge wicd*
sudo apt-get install network-manager network-manager-gnome

But it seems unrelated to the samba share issue: I'm still not closer to a solution.

[EDIT]
After more than 8 hours of tracking this issue, I still haven't found a solution.
I throw in the towl. So, if there's nobody here who can find out what's wrong, I won't be able to solve this.
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby 17xeros on Sun Jan 20, 2013 10:39 am

Samba shares
same workaround, as wayne128 suggested, here as well: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1290204
There and here http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1290204 they suggest that the problem is, when samba starts can't get valid IP address.
Is it a matter of booting sequence? (first samba then wicd) or network connections are established but samba can't get the network information it needs?
With the workaround http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1290204 smb.conf file works as is. Other systems (LMDE XFCE official, Win XP Professional) can access the samba shares in LMDE XFCE unofficial. However LMDE XFCE unofficial cannot access samba shares in the above systems.

Autologin
I suggest if possible to have the tick box in the installer as some distributions do. Post-installation I noticed that in Menu>System>Users and groups If one clicks the 'change' button in 'Password' the option 'Don't ask for password on login' is greyed. If it was activated it would had made things much easier.


"do_IRQ: 0.75 No irq handler for vector" Errors
Last two days things turned to worst. Two times the computer rebooted on its own. No warning, didn't freeze or anything problematic. Just like someone invisible pressed the reboot button while I was happily working.
Schoelje wrote:Does this explain/solve the irq issue: https://pygospa.wordpress.com/2009/10/2 ... -pcie-port

He indeed reports the same symptoms, the reboot symptom as well I think. Might not be the same piece of hardware that causes the problem but the solution seems to be along those lines. Thanks Schoelje.
17xeros
Level 1
Level 1
 
Posts: 11
Joined: Tue Jan 08, 2013 3:25 pm

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby Schoelje on Sun Jan 20, 2013 12:26 pm

I am absolutely and totally ashamed!

When I read through 17xeros links, I read a post about /etc/network/interfaces...
I thought: "Did I configure that?"
No, I didn't. It's an empty file in the unofficial LMDE Xfce.
I totally forgot about that! More than 8 hours wasted because I didn't think of such a simple thing!

So, when you paste this in /etc/network/interfaces, all should function properly:
Code: Select all
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby ukbrian on Sun Jan 20, 2013 12:29 pm

Love what you have created, works a treat :D

It might be worth sending a PM to altair4 http://forums.linuxmint.com/memberlist.php?mode=viewprofile&u=13628 about your samba problems
User avatar
ukbrian
Level 4
Level 4
 
Posts: 276
Joined: Thu Jul 29, 2010 6:03 am
Location: Cheltenham, UK

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby The Dark Side on Sun Jan 20, 2013 12:34 pm

Yesterday, while I was revising Fedora 18, I noticed that you had already released Linux Mint Debian Edition XFCE (unofficial). Today I downloaded and tried it as both live, and in a virtual machine...... And the result was..... Excellent !!!!

Congratulations estimated Schoelje, has done a splendid job. While I like KDE much more than XFCE, it shows you've done a great job, and that it is the first version !!!! Much courage and strength, and continuous.... This version of Linux Mint Debian Edition XFCE far exceeds that made by the Linux Mint Team !!!! Congratulations !!!!
Linux Mint 17 Cinnamon
Linux Mint 17 KDE
User avatar
The Dark Side
Level 4
Level 4
 
Posts: 209
Joined: Mon Apr 02, 2012 2:58 pm

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby zerozero on Sun Jan 20, 2013 12:36 pm

Schoelje wrote: More than 8 hours wasted because I didn't think of such a simple thing!

:roll: been there, done that
cheer up :D it's solved
Image

[ bliss of ignorance ]
zerozero
Level 16
Level 16
 
Posts: 6485
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:29 pm

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby Schoelje on Sun Jan 20, 2013 2:58 pm

Well, I got cups-pdf installed from testing for the SR, but it didn't appear as a printer :evil:
To prevent spending another 8 hours for something trivial, I downloaded the unstable package and installed that without a problem and the pdf printer is listed:

Code: Select all
http://ftp.de.debian.org/debian/pool/main/c/cups-pdf/cups-pdf_2.6.1-7_amd64.deb
http://ftp.de.debian.org/debian/pool/main/c/cups-pdf/cups-pdf_2.6.1-7_i386.deb
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby GeneC on Sun Jan 20, 2013 4:52 pm

About cups-pdf and printing in general.

I could not get my printer to print, or even recognized until I installed

Code: Select all
system-config-printer (1.3.7-3)

then, I was able to install the provided driver, and CUPS-PDF! (Not the link from SID, but the standard one)
Image

I got the idea from what I had installed in the old LMDE-XFCE (201204).. :wink:
GeneC

AMD Phenom2x4 3.2 ghz, 12GB DDR3, Nvidia GTX 460

Qiana (Cinnamon)
Sparky XFCE (Debian Testing)
EvolveOS (Budgie)
User avatar
GeneC
Level 7
Level 7
 
Posts: 1561
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby Schoelje on Sun Jan 20, 2013 5:32 pm

GeneC wrote:About cups-pdf and printing in general.

I could not get my printer to print, or even recognized until I installed

Code: Select all
system-config-printer (1.3.7-3)

then, I was able to install the provided driver, and CUPS-PDF! (Not the link from SID, but the standard one)
Image

I got the idea from what I had installed in the old LMDE-XFCE (201204).. :wink:


It adds quite some dependencies, but it's by far the most user-friendly solution.
Thanks very much!
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby Schoelje on Mon Jan 21, 2013 3:08 am

@GeneC
You couldn't install your printer through xfprint-manager?
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby ane champenois on Mon Jan 21, 2013 5:19 am

Schoelje wrote:Welcome, Ane, to the Linux Mint forum!

I understand the confusion, and as tdockery97 explained, you know now how to choose the fastest available repository.
I am looking for a way to run my own repository (just like Linux Mint does), but that has nothing to do with choosing the fastest LM mirror.
I hope all went well?


No problems at all. I just don't want to make any mistakes :)
I 've chosen the fastest respository and everythings ok. I hope you will find your own repository soon.

Thanks Schoelje and tdockery97
ane champenois
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Fri Jan 18, 2013 1:47 pm

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby GeneC on Mon Jan 21, 2013 12:53 pm

Schoelje wrote:@GeneC
You couldn't install your printer through xfprint-manager?


It appeared so at the time, but it was probably a hardware problem unique to me. I just discovered the USB port that the printer was connected to cuts out intermittently. No one else has reported the problem. So, that is most likely the issue... :wink:
GeneC

AMD Phenom2x4 3.2 ghz, 12GB DDR3, Nvidia GTX 460

Qiana (Cinnamon)
Sparky XFCE (Debian Testing)
EvolveOS (Budgie)
User avatar
GeneC
Level 7
Level 7
 
Posts: 1561
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6

Postby Schoelje on Mon Jan 21, 2013 1:45 pm

GeneC wrote:
Schoelje wrote:@GeneC
You couldn't install your printer through xfprint-manager?


It appeared so at the time, but it was probably a hardware problem unique to me. I just discovered the USB port that the printer was connected to cuts out intermittently. No one else has reported the problem. So, that is most likely the issue... :wink:


I saw that xfprint-manager doesn't have an option to add a printer.
That's not exactly how I'd like it for the new or less experienced user.
So, I went with your suggestion.
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6 SR1

Postby Schoelje on Mon Jan 21, 2013 6:08 pm

The unofficial LMDE Xfce UP6 SR1 is out
The following bugs were solved:
  • Some cups/printing packages are missing and cups-pdf is giving problems.
  • VLC looks ugly (default gtk theme).
  • Samba shares don't work because of an empty /etc/network/interfaces file.

LMDE Xfce 64-bit (951 MB)
Torrent: http://schoelje.nl/lmdexfce/lmdexfce64_up6sr1_201301.iso.torrent
Direct: http://schoelje.nl/lmdexfce/lmdexfce64_up6sr1_201301.iso
md5sum: 42c51e377c3dc97bb2cfbe6f2afc20ee

LMDE Xfce 32-bit (911 MB)
Torrent: http://schoelje.nl/lmdexfce/lmdexfce32_up6sr1_201301.iso.torrent
Direct: http://schoelje.nl/lmdexfce/lmdexfce32_up6sr1_201301.iso
md5sum: 5a8a99dd7470ac65db79761b5640b6a3
User avatar
Schoelje
Level 5
Level 5
 
Posts: 791
Joined: Wed Jan 18, 2012 6:25 am
Location: Netherlands

Re: The unofficial LMDE Xfce UP6 SR1

Postby GeneC on Tue Jan 22, 2013 5:28 pm

Just installed the SR (64bit).

So far, most everything fine.
1. Installation = no problems.
2. DDM = Install Nvidia - no problem
3. PDM = Configure Plymouth - no problem
4. Install Printer = no problem
5. Enable Firewall = no problem
6. You Tube Videos = no problem
7. Sound = no sound (had same problem last time. Will check settings after re-boot)

Dont use Wifi

Two small things.!

a. Is it possible to disable screen blanker during installation? I always have a short moment of panic.. :lol: . When during installation, I turn around for a moment, and turn back to see a black screen. This happens will all distros, not just yours.... :wink:

b. Also made the same misktake as last time, and installed Nvidia with DDM BEFORE selecting the best repo.
Code: Select all
mint-choose-debian-mirror
.
Perhaps a note on the Welcome Screen, or DDM itself to remind folks? (I know they are not all as senile as me, though... :D )

Nice job! Thanks.... :D

=======================

EDIT:

One thing I just remembered. It seems you did include the Synaptic "mark all upgrades-missing button" fix.

Roken wrote:
OK - here's the fix.

If you haven't already (or if you've rebooted) reinstall synaptic.

Now, before you reboot open a terminal and:

Code: Select all
sudo gedit /etc/linuxmint/adjustments/10-mintsystem-synaptic.preserve



This will create a new text file. Add the following two lines to the file:

Code: Select all
/usr/share/synaptic/glade/window_main.glade
/usr/share/synaptic/gtkbuilder/window_main.ui



Save. Now your "Mark All Upgrades" button should be back and surviving reboots. To revert to default mint behaviour:



However, I had to re-install Synaptic for it to take effect?
GeneC

AMD Phenom2x4 3.2 ghz, 12GB DDR3, Nvidia GTX 460

Qiana (Cinnamon)
Sparky XFCE (Debian Testing)
EvolveOS (Budgie)
User avatar
GeneC
Level 7
Level 7
 
Posts: 1561
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Linux Mint is funded by ads and donations.
 
PreviousNext

Return to Chat about Linux

Who is online

Users browsing this forum: mitstube and 5 guests