RAID1 works in Linux, but not in Win7(anymore)

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

RAID1 works in Linux, but not in Win7(anymore)

Postby floP on Sun Jan 27, 2013 6:52 pm

Hi Guys,

it's my first post in this forum, but I've been here for quite some time getting help to install Linux.
Had a couple of problems with the bootloader and the nvidia driver in the beginning but thanks to this awesome place of knowledge I found a way through it. So with all your tips/tutorials I managed to get a working Dual-Boot Linux/Windows PC,yeey! :mrgreen:

But there is one problem left and I can't find a post that fits to it...
Maybe it's easier to first post my setup:

1x SSD splitted, one Partition Linux, the other Windows
2x HDD running in RAID1 with Data accessible from both systems (NTFS)

The Raid system works perfectly in Linux. I have one HDD with my OS and another with my Data.
But when I'm booting to Windows i got two drives with the exactly mirrored.
If I copy a file in Linux to the HDD and later boot Windows, I see the change happened to both HDD.
But in Windows I only have access to the hard drives separately.

Has anyone an idea how to fix this?
Thanks in advance!

P.S.: I hope this still was a newbie question.
floP
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sun Jan 27, 2013 5:57 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: RAID1 works in Linux, but not in Win7(anymore)

Postby zelmani on Sun Jan 27, 2013 6:59 pm

I think what might help is to setup the array using dmraid. Just google for dmraid and see if this helps you through.

P.S: The link I originally posted here dealt with dual booting from a fakeraid which doesn't really match your situation.
zelmani
Level 1
Level 1
 
Posts: 28
Joined: Thu Nov 29, 2012 5:57 am

Re: RAID1 works in Linux, but not in Win7(anymore)

Postby floP on Sun Feb 03, 2013 4:58 pm

Hi Zelmani,

thx for your super fast answer. Sorry that i didn't reply immediately but i was a kind a swamped.
I take a look at DMRAID, thx for the tip.

What I'm still wondering about is, why the Raid recognition in Win got lost.
I mean, before I splitted the SSD it worked fine in windows. The Raid was properly mirroring all my data and only one drive was displayed.
I just wanna understand why windows is acting weird while Linux is working with the Hardware Raid.

Can dmraid fix the windows recognition problems? :oops:
Thx in advance
floP
Level 1
Level 1
 
Posts: 2
Joined: Sun Jan 27, 2013 5:57 pm

Re: RAID1 works in Linux, but not in Win7(anymore)

Postby zelmani on Tue Feb 05, 2013 7:19 am

If it's a true hardware raid you might have not the appropriate windows driver for your card. If it's a fakeraid with a mobo-controller, you have to configure it correctly in bios and then use dmraid so that linux can handle it. Windows usually should be able to handle fakeraids without separate drivers.
zelmani
Level 1
Level 1
 
Posts: 28
Joined: Thu Nov 29, 2012 5:57 am


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: AnakSunAmun, Google [Bot], Mute Ant and 49 guests