Why does 14 Nadia boot but not LMDE?

All Gurus once were Newbies
Forum rules
There are no such things as "stupid" questions. However if you think your question is a bit stupid, then this is the right place for you to post it. Please stick to easy to-the-point questions that you feel people can answer fast. For long and complicated questions prefer the other forums within the support section.
Before you post please read this

Why does 14 Nadia boot but not LMDE?

Postby upcycler on Fri Feb 01, 2013 11:06 pm

New HP Pavilion g7 notebook pc (64-bit) with Windows 8 pre-installed. Could not get LMDE to boot at all but Linux Mint 14 Nadia would boot.
Downloaded LDME 201204 Mate/Cinnamon 64bit via torrent and followed the user guide (http://www.linuxmint.com/documentation.php). I downloaded md5sum, checked that the ISO file signature was correct, and burned the disc image first to a dvd (using Infrarecoder). On reboot I changed the drive order in BIOS and disabled the Boot Security. On restart it just booted directly into windows. I deleted everything and tried again, this time to a USB flash drive (using unetbootin), changed the drive order etc. On restart it goes right into windows. I re-downloaded & did this twice, checked the md5sum number and the BIOS settings each time, could never get it to boot, always went right to windows. Then I deleted everything and downloaded Linux Mint 14 "Nadia" (blog.linuxmint.com/?p=2216) to the USB drive. This time on restart it did come up and got to the desktop, but it shut off the wireless and I have not been able to get the wireless connection back, so that's no good either, but at least it boots. Why?
upcycler
Level 1
Level 1
 
Posts: 26
Joined: Wed Jan 30, 2013 3:36 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Why does 14 Nadia boot but not LMDE?

Postby passerby on Sun Feb 03, 2013 3:54 am

It could be that the LMDE kernel doesn't support your hardware. In my case, kernel 3.2 doesn't work, but 3.5 onwards do.
Have you tried Maya? If Nadia works but Maya and LMDE don't, that could be the case.
Home PC: Xubuntu 14.04 x64, Nvidia GTX650, i7 3770K, 16GB RAM, Asus Xonar DX
Work PC: Mint 13 x64 XFCE, Nvidia GT620, i5 3470, 8GB RAM
Laptop: System76 Kudu Pro, Xubuntu 14.04 x64

My HTML5 login themes + screenshots
User avatar
passerby
Level 6
Level 6
 
Posts: 1373
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:29 pm

Re: Why does 14 Nadia boot but not LMDE?

Postby cwwgateway on Mon Feb 04, 2013 9:15 pm

I could see it not booting and giving some error, but I don't think it had a chance to boot (or fail to boot) the kernel. Unfortunately, most new windows laptops (so most new laptops in general) come with secure boot and UEFI, which I have no experience with and which introduces many new quirks, especially considering the age of the LMDE ISOs (they were released long before Windows Eight). From the Mint 14 Live-USB/CD, could you run the following command in the terminal and post the output:
Code: Select all
inxi -F
Dell XPS 15 l502x - Debian Testing 64-bit NetInst Xfce, SolydX 64-bit Debian Testing, SolydK 64-bit SolydXK Testing
Old Gateway Pentium 4 Desktop - Arch Linux 64-bit Xfce and SolydX 32-bit Sid
cwwgateway
Level 5
Level 5
 
Posts: 839
Joined: Fri Nov 11, 2011 10:44 pm


Return to Newbie Questions

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests