[solved] RTL-8139/8139C/8139C+(rev 10) ethernet doesn't work

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

[solved] RTL-8139/8139C/8139C+(rev 10) ethernet doesn't work

Postby KeesA on Fri Feb 22, 2013 9:50 pm

Hello,

I have a desktop computer with Linux Mint 14 and an ethernetcard from Realtec.
Unfortunally, until now, I can't have Internet with this card. :(
I don't know much about hardware, Linux or the terminal but I understand that lspci shows some information.
I did this and RTL-8139/8139C/8139C+ was what came up.
Is it possible someway to have Internet with this Realtec card?
Last edited by KeesA on Fri May 10, 2013 7:21 pm, edited 1 time in total.
User avatar
KeesA
Level 2
Level 2
 
Posts: 94
Joined: Wed Jan 09, 2013 8:47 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) ethernet doesn't work

Postby KeesA on Fri Mar 01, 2013 4:34 pm

Is there maybe any other Linux distro that may support this card or do all Linux distro's have the same set of drivers?
User avatar
KeesA
Level 2
Level 2
 
Posts: 94
Joined: Wed Jan 09, 2013 8:47 pm

Re: RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) ethernet doesn't work

Postby KeesA on Thu Apr 11, 2013 4:11 pm

Also on other distro's the cabled Internet doesn't work for me on this machine.
When I opened the computer, It occured to me that the Internetconnection is not realy a card but that it is fixed to the mobo.
When I buy an internetcard for cabled Internet, will any modern card do or are there some brands that don't work with Linux Mint?
User avatar
KeesA
Level 2
Level 2
 
Posts: 94
Joined: Wed Jan 09, 2013 8:47 pm

Re: RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) ethernet doesn't work

Postby KeesA on Fri May 10, 2013 7:20 pm

Finally, after trying 4 distro's with no succes, I found the solution in an old topic from the Ubuntu forum.

sudo mii-tool eth0 -F 10baseT-FD
sudo rmmod 8139too
sudo modprobe 8139too

where in my case eth0 in the first line had to be replaced with eth1.


http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... 657e9c7ee8
User avatar
KeesA
Level 2
Level 2
 
Posts: 94
Joined: Wed Jan 09, 2013 8:47 pm

Re: [solved] RTL-8139/8139C/8139C+(rev 10) ethernet doesn't

Postby KeesA on Fri May 10, 2013 8:41 pm

sudo mii-tool eth1 -F 100baseT4 works too.
Edited 1 day later:

I found that ethtool works nice.

sudo apt-get install ethtool
sudo ethtool -s eth1 speed 10 duplex full autoneg on

This last line must be repeated after every boot, so I put it in a batchfile.

This seems to work best on my situation with a max of 8MB/s offered by my provider.
User avatar
KeesA
Level 2
Level 2
 
Posts: 94
Joined: Wed Jan 09, 2013 8:47 pm


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests