No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Forum rules
Before you post please read this

No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Postby odo5435 on Tue Mar 12, 2013 5:40 am

We are running with LinuxMint13 KDE. Sound is OK using kaffeine through on-board speakers and works fine on TV through HDMI cable using Windows. All settings appear correct unless there is something I've missed....
snapshot1.png
snapshot2.png
snapshot3.png


My specs are...

kathy@kathy-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ lspci
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)

kathy@kathy-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ lshw
*-multimedia
description: Audio device
product: 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 1b
bus info: pci@0000:00:1b.0
version: 03
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master cap_list
configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
resources: irq:50 memory:df000000-df003fff


kathy@kathy-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec
Codec: IDT 92HD71B7X
Codec: LSI ID 1040
Codec: Nvidia MCP77/78 HDMI

kathy@kathy-HP-Pavilion-dv7-Notebook-PC ~ $ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: STAC92xx Analog [STAC92xx Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 1: STAC92xx Digital [STAC92xx Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: Intel [HDA Intel], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

I've searched this forum extensively and browsed a couple of others and this appears to be a common problem but I cannot find a thread where any solution is offered. If there is a solution to this problem could someone kindly point me to the right location or must we accept that HDMI sound does not work in LM13?
LinuxMint 14 'Nadia' 64-bit dual boot with Win' 7 :::<<>>::: Linux Registered User No. 545697
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic (x86_64) >< Cinnamon
User avatar
odo5435
Level 4
Level 4
 
Posts: 376
Joined: Thu Mar 31, 2011 1:21 am
Location: Perth, Westerm Australia

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Postby catweazel on Tue Mar 12, 2013 5:48 am

If you haven't already done so, install the proprietary drivers for your video card. You'll have to check, but I think your machine uses nVidia for its video.
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
KDE 4.12.0, custom preemptive kernel 3.12.5,
Intel i7 4770K @ 4.7GHz, 16GB 2666MHz XMP,
4 Samsung 840 PRO 512GB SSDs in RAID0,
6TB HW RAID10, dual 24" Acer X243H,
Gigabyte nVidia GTX 680 Super Overclock
User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
 
Posts: 1656
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Postby odo5435 on Tue Mar 12, 2013 7:25 am

Installing the proprietary drivers is turning into a nightmare! After finally working out how to execute the .run file I'm being told I need to exit 'X'. At this page it says "begin installation by exiting X".

I wasn't even aware I was in 'X', have no idea how to locate it and certainly don't know how to exit it. Can anyone help?
LinuxMint 14 'Nadia' 64-bit dual boot with Win' 7 :::<<>>::: Linux Registered User No. 545697
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic (x86_64) >< Cinnamon
User avatar
odo5435
Level 4
Level 4
 
Posts: 376
Joined: Thu Mar 31, 2011 1:21 am
Location: Perth, Westerm Australia

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Postby odo5435 on Thu Mar 14, 2013 8:58 am

Watch this space.

I've not given up on this problem and have yet to solve it. I had hoped to solve this problems on my wife's notebook fairly quickly. It has taken me years to convince her to try LinuxMint on her machine and it's a little galling to get the "I told you so" argument thrown at me. Finding the time to devote to research is proving difficult but, as no-one here seems to have any solution (or perhaps are just unwilling to help me), I'll have to nut this issue out on my own.

I promise I'll keep you all up to date with every step as it occurs. However, it may take some time due to other commitments.
LinuxMint 14 'Nadia' 64-bit dual boot with Win' 7 :::<<>>::: Linux Registered User No. 545697
Kernel: Linux 3.5.0-17-generic (x86_64) >< Cinnamon
User avatar
odo5435
Level 4
Level 4
 
Posts: 376
Joined: Thu Mar 31, 2011 1:21 am
Location: Perth, Westerm Australia

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Postby marky1991 on Fri Mar 15, 2013 12:40 am

You could try looking at this page: https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto

It helped me and I was having similar issues.
marky1991
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Mon Mar 11, 2013 10:24 pm

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Postby anandrkris on Fri Mar 15, 2013 6:40 am

You could try installing pavucontrol.
:? Your video card is Intel or Nvidia or dual set-up? If it is an Nvidia Optimus card setup then HDMI output is an issue.
Post your Graphic card specs.
Code: Select all
inxi -Gx

Digression - http://community.linuxmint.com/idea/view/3844 - Plese note that I have posted an idea on having a Troubleshooting wizard in Mint for audio related issues. Request you have a look at it and provide your views and if it makes sense - cast your vote on it. Am rallying the user forums who have sound issues to get consensus on the idea. Let us join our hands together in building a user-friendly Linux Mint.
Cheers,
If there is a drive, there will be a path
User avatar
anandrkris
Level 5
Level 5
 
Posts: 851
Joined: Fri Nov 16, 2012 1:13 am
Location: Chennai

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Postby catweazel on Fri Mar 15, 2013 7:07 am

odo5435 wrote:I've not given up

You shouldn't have to do any of that on Mint 13. The video drivers should install straight from the Additional Drivers application in the main menu.
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
KDE 4.12.0, custom preemptive kernel 3.12.5,
Intel i7 4770K @ 4.7GHz, 16GB 2666MHz XMP,
4 Samsung 840 PRO 512GB SSDs in RAID0,
6TB HW RAID10, dual 24" Acer X243H,
Gigabyte nVidia GTX 680 Super Overclock
User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
 
Posts: 1656
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: No HDMI Sound HP Pavilion DV7

Postby catweazel on Fri Mar 15, 2013 7:08 am

anandrkris wrote:You could try installing pavucontrol.
:? Your video card is Intel or Nvidia or dual set-up? If it is an Nvidia Optimus card setup then HDMI output is an issue.

Hellloooooo? Anyone home?
HP Pavilion DV7

That might also explain why the poster is using Mint 13 and not 14.
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
KDE 4.12.0, custom preemptive kernel 3.12.5,
Intel i7 4770K @ 4.7GHz, 16GB 2666MHz XMP,
4 Samsung 840 PRO 512GB SSDs in RAID0,
6TB HW RAID10, dual 24" Acer X243H,
Gigabyte nVidia GTX 680 Super Overclock
User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
 
Posts: 1656
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to KDE

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests