Synaptic operations ridiculously slow

Questions about applications and software
Forum rules
Before you post please read how to get help

Synaptic operations ridiculously slow

Postby terauck on Wed Mar 13, 2013 6:22 pm

Hello. I know there have been other threads but none quite fits my issue. I have 3 issues relating to Synaptic but this one is a killer.

Any (ANY) operation in Synaptic takes far too long. This list is not necessarily complete:

1. Selecting a package in the 'upgradeable' list;
2. Right-clicking to get the context menu;
3. Scrolling through the list;
4. The 'apply' icon becoming active.

There is also a malfunction occasionally with the context menu and I am unable to increase the font size (both in the interface and in the lists) but those issues can wait until I find a fix for this one.
terauck
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Fri Feb 15, 2013 8:10 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Synaptic operations ridiculously slow

Postby karlchen on Thu Mar 14, 2013 7:38 am

Hello, terauck.
Any (ANY) operation in Synaptic takes far too long.
Can you quantify this perhaps by giving seconds for each of the 4 items in your list? - "far too slow" is a subjective term. What you consider "far too slow" might be acceptible to me.
Could you please post the output of the commandline
Code: Select all
inxi -Fx
This should give us a basic idea of your hardware and your Mint environment.

Kind regards,
Karl
User avatar
karlchen
Level 11
Level 11
 
Posts: 3944
Joined: Sat Dec 31, 2011 7:21 am

Re: Synaptic operations ridiculously slow

Postby terauck on Thu Mar 14, 2013 6:03 pm

OK. I will log in to that partition on the weekend and run that command.

I use Synaptic in another distro. It is fast. That is the benchmark I am using. I could do in that distro what I achieve in Mint in a fraction (seriously) of the time. It is so bad that I did not finish updating before posting here. It is so bad that I consider the system unusable except in a dire emergency.
terauck
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Fri Feb 15, 2013 8:10 pm

Re: Synaptic operations ridiculously slow

Postby terauck on Fri Mar 15, 2013 5:33 pm

The following is the output of the command inxi - Fx (after removing an emblem which appeared amongst the recorded text). I replaced my user name with <user name>

[1;34mSystem: [0;37m [1;34mHost:[0;37m <user name>-mint [1;34mKernel:[0;37m 3.5.0-25-generic x86_64 (64 bit, [1;34mgcc:[0;37m 4.7.2) [1;34mDesktop:[0;37m N/A [1;34mDistro:[0;37m Linux Mint 14 Nadia
[1;34mMachine: [0;37m [1;34mMobo:[0;37m WinFast [1;34mmodel:[0;37m C51MCP51 [1;34mversion:[0;37m FAB1.0 [1;34mserial:[0;37m WLWV54404716 [1;34mBios:[0;37m Phoenix [1;34mversion:[0;37m 6.00 PG [1;34mdate:[0;37m 09/16/2005
[1;34mCPU: [0;37m [1;34mSingle core[0;37m AMD Athlon 64 3200+ (-UP-)[0;37m [1;34mcache:[0;37m 512 KB [1;34mflags:[0;37m (lm nx sse sse2 sse3) [1;34mbmips:[0;37m 2009.4[0;37m [1;34mclocked at[0;37m 1000.00 MHz[0;37m
[1;34mGraphics: [0;37m [1;34mCard:[0;37m NVIDIA C51G [GeForce 6100] [1;34mbus-ID:[0;37m 00:05.0
[1;34m [0;37m [1;34mX.org:[0;37m 1.13.0 [1;34mdrivers:[0;37m (unloaded: fbdev,vesa,nouveau) [1;31mFAILED:[0;37m nvidia [1;34mtty size:[0;37m 131x37 [1;34mAdvanced Data:[0;37m N/A for root
[1;34mAudio: [0;37m [1;34mCard:[0;37m NVIDIA MCP51 AC97 Audio Controller [1;34mdriver:[0;37m snd_intel8x0 [1;34mports:[0;37m dc00 d800 [1;34mbus-ID:[0;37m 00:10.2
[1;34m [0;37m [1;34mSound:[0;37m Advanced Linux Sound Architecture [1;34mver:[0;37m 1.0.25
[1;34mNetwork: [0;37m [1;34mCard:[0;37m NVIDIA MCP51 Ethernet Controller [1;34mdriver:[0;37m forcedeth [1;34mport:[0;37m d400 [1;34mbus-ID:[0;37m 00:14.0
[1;34m [0;37m [1;34mIF:[0;37m eth0 [1;34mstate:[0;37m up [1;34mspeed:[0;37m 100 Mbps [1;34mduplex:[0;37m full [1;34mmac:[0;37m 00:01:6c:e4:02:f6
[1;34mDrives: [0;37m [1;34mHDD Total Size:[0;37m 120.0GB (21.8% used) [1;34m1:[0;37m [1;34mid:[0;37m /dev/sda [1;34mmodel:[0;37m SAMSUNG_HD120IJ [1;34msize:[0;37m 120.0GB
[1;34mPartition:[0;37m [1;34mID:[0;37m / [1;34msize:[0;37m 9.9G [1;34mused:[0;37m 4.8G (52%) [1;34mfs:[0;37m ext3 [1;34mID:[0;37m swap-1 [1;34msize:[0;37m 1.08GB [1;34mused:[0;37m 0.00GB (0%) [1;34mfs:[0;37m swap
[1;34m [0;37m [1;34mID:[0;37m swap-2 [1;34msize:[0;37m 1.08GB [1;34mused:[0;37m 0.00GB (0%) [1;34mfs:[0;37m swap
[1;34mRAID: [0;37m No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
[1;34mSensors: [0;37m None detected - is lm-sensors installed and configured?
[1;34mInfo: [0;37m [1;34mProcesses:[0;37m 127 [1;34mUptime:[0;37m 5 min [1;34mMemory:[0;37m 447.6/1938.2MB[0;37m [1;34mRunlevel:[0;37m 2 [1;34mGcc sys:[0;37m 4.7.2 [1;34mClient:[0;37m Shell [1;34minxi:[0;37m 1.8.4[0;37m [0;37m
[0m


This is what happens when I use Synaptic to upgrade:

1. I select only a small group of packages because, the first time I updated, the system crashed after I had selected numerous packages.

2. The first selection and installation of packages proceeds as expected. Subsequent operations are as follows:

3. I click on a package. Several seconds pass before the blue line indicating selection appears. The same is true when I attempt to select more than one package.

4. I right-click on the package(s) selected. Several seconds pass before the context message appears.

5. After several packages or a package have (has) been selected, several more seconds pass before the 'Apply' button becomes active.

6. Downloading and installation proceed as expected.

7. I intended to mention the following as a separate issue but it may help to mention it now. Occasionally when I select a number of packages, the context menu gives me the options unmark, remove, remove completely even though none of the packages has been marked. I have to remove the selection and select and mark one package at a time.
terauck
Level 1
Level 1
 
Posts: 7
Joined: Fri Feb 15, 2013 8:10 pm


Return to Software & Applications

Who is online

Users browsing this forum: Flemur, Google Adsense [Bot] and 32 guests