Firmware installed, but still no wireless

Questions about WIFI networks and devices
Forum rules
Before you post please read this

Firmware installed, but still no wireless

Postby ponygon101 on Sun Mar 24, 2013 12:48 am

I've installed LMDE Cinnamon and managed to get EFI installed. I've had my phone tethering and connect to ethernet. When it's connected to my phone, under the Wi-Fi menu, I see "Wired," "Android" (with an on/off switch) and "Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet Controller." The result of inxi -N is
Code: Select all
Network:   Card-1 Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller driver r8169
           Card-2 Ralink corp. Device 539b

I've looked online and for both cards, it need "firmware-realtek" and "firmware-ralink" to be installed. The issue is that both are already installed by default. How can I get Wi-Fi to work? It works out of the box on regular Mint.
ponygon101
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Tue Jun 12, 2012 7:45 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Firmware installed, but still no wireless

Postby ponygon101 on Mon Mar 25, 2013 3:11 am

I've found out why it doesn't work. My wireless drivers don't work out of the box until kernel 3.4. This post:http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?p=582190&sid=5ec255be3ddfa8868db8a9c8413f783d#p582190 speculates that that kenel might not ever make it to testing and the latest in experiment is 3.8. So, my new question is: how can I get a newer version of the kernel without adding the experimental repos?
ponygon101
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Tue Jun 12, 2012 7:45 pm

Re: Firmware installed, but still no wireless

Postby Monsta on Mon Mar 25, 2013 6:17 am

I might have misunderstood something, but this bug report shows that support for Ralink's RT539B has been added to the kernel. This kernel version is just not in LMDE yet.
Monsta
Level 9
Level 9
 
Posts: 2514
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Firmware installed, but still no wireless

Postby ponygon101 on Mon Mar 25, 2013 12:22 pm

Monsta wrote:I might have misunderstood something, but this bug report shows that support for Ralink's RT539B has been added to the kernel. This kernel version is just not in LMDE yet.

I know, that's what I said in my second post. But testing won't have it since it's feature. Only the experimental repos have a newer kernel but I don't want to have to use that repo.
ponygon101
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Tue Jun 12, 2012 7:45 pm

Re: Firmware installed, but still no wireless

Postby Monsta on Mon Mar 25, 2013 12:41 pm

No, not so new kernel. According to that bug report, it has been fixed in 3.2.35-1. And there's 3.2.39-2 in Testing already.
Monsta
Level 9
Level 9
 
Posts: 2514
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Re: Firmware installed, but still no wireless

Postby ponygon101 on Mon Mar 25, 2013 12:47 pm

Oh. I didn't know that. So would I just have to wait until the next update pack is released?
ponygon101
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Tue Jun 12, 2012 7:45 pm

Re: Firmware installed, but still no wireless

Postby Monsta on Tue Mar 26, 2013 3:09 am

It's hard to say when it'll be released. It may be released before Wheezy release - in this case you'll get this kernel as it'll still be in Testing. It may be released after Wheezy release - in this case you'll get a lot of packages from the new Testing (codenamed Jessie) and the brand new kernel (3.6, or 3.8, or even newer) which may migrate from Experimental.
Monsta
Level 9
Level 9
 
Posts: 2514
Joined: Fri Aug 19, 2011 3:46 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Wireless

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests