Mint 14.1 Mate and X1200 HDMI audio

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

Mint 14.1 Mate and X1200 HDMI audio

Postby Grossmeister on Mon Apr 01, 2013 2:59 pm

Hi, I'm enough new to Linux and Mint in particular.

Trying to connect an old PC with X1200 integrated graphics to FullHD TV. Currently I'm happy with the performance I received on Mint Mate when plaing 1080p videos. But I can't get audio via HDMI. I've red some threads about ATI HDMI audio problems in Mint and Ubuntu, but still couldn't solve the problem.
For example, I tried to follow these instructions, but step 7 (playing .wav using aplay) failed. Also tried this.

From the beginning I went to Sound Preferences in Control Center and on Output tab set Radeon X1200 device.
Here is info about PC configuration:
aplay -l
Code: Select all
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC889A Analog [ALC889A Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC889A Digital [ALC889A Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Grossmeister
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sun Mar 31, 2013 6:05 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Mint 14.1 Mate and X1200 HDMI audio

Postby catweazel on Mon Apr 01, 2013 3:36 pm

If it's a Radeon card you'll need a propietary driver to get sound working over HDMI.
Mint Testing Team & Mint Donor #3606
KDE 4.12.0, custom preemptive kernel 3.12.5,
Intel i7 4770K @ 4.7GHz, 16GB 2666MHz XMP,
4 Samsung 840 PRO 512GB SSDs in RAID0,
6TB HW RAID10, dual 24" Acer X243H,
Gigabyte nVidia GTX 680 Super Overclock
User avatar
catweazel
Level 7
Level 7
 
Posts: 1656
Joined: Fri Oct 12, 2012 9:44 pm

Re: Mint 14.1 Mate and X1200 HDMI audio

Postby Grossmeister on Mon Apr 01, 2013 4:53 pm

This one, or fglrx?
Grossmeister
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sun Mar 31, 2013 6:05 pm

Re: Mint 14.1 Mate and X1200 HDMI audio

Postby Grossmeister on Sun Apr 07, 2013 1:41 am

Can someone give more details on how to install proprietary driver for this chip?

I tried
Code: Select all
sudo apt-get install fglrx

it installed something, CCC appeared on control center, but when I try to open it I get a message that "no AMD driver is installed".
During installation it gave such message, don't know is it important or not:
Code: Select all
fglrx:
Running module version sanity check.
 - Original module
   - No original module exists within this kernel
 - Installation
   - Installing to /lib/modules/3.5.0-17-generic/kernel/drivers/char/drm/


Also I couldn't install any of .run drivers downloaded from AMD website.
Version 13.1, 12.10 start GUI that gives such message:
Code: Select all
Your graphics adapter is not supported by this driver. Installation will not proceed.

11.2, 10.2, 9.3 could'nt start GUI with a message in terminal:
Code: Select all
Error: ./default_policy.sh does not support version
default:v2:x86_64:lib32::none:3.5.0-17-generic:; make sure that the version is being
correctly set by --iscurrentdistro


So, I assume I should somehow install some of old versions. I checked --listpkg output, there are some options for Debian and Ubuntu, like Ubuntu/source, Debian/stable.
Which package should I choose for Mint 14.1 for --buildandinstallpkg option?
Grossmeister
Level 1
Level 1
 
Posts: 3
Joined: Sun Mar 31, 2013 6:05 pm

Re: Mint 14.1 Mate and X1200 HDMI audio

Postby diletant on Sun Apr 14, 2013 2:11 pm

I have the same problem.
Does anyone has it working?
diletant
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sun Apr 14, 2013 2:10 pm


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: jbander and 11 guests