Problem after installing LMDE

Questions about Grub, the liveCD and the installer
Forum rules
Before you post please read this

Problem after installing LMDE

Postby dieguit on Tue Apr 23, 2013 7:33 pm

Hi! I just installed LMDE 201303, everything is OK, but i broke Grub to boot Windows.
The thing is that I accidentally installed Grub on sda1. After that Grub didnt work at all: I wasn't able to boot Mint or Windows. I solved this installing Grub from LiveCD again on sda (without the "1") and now i can boot Mint, but when i choose the Windows start option on Grub, it loads Grub again.. sda1 is a NTFS partition with Windows system files in it)
I was looking for solutions.. I shoud delete the grub installation on sda1 to make it work but i can't find how..
The only thing i found is doing this:
Code: Select all
sudo mkdir /mnt/tmp # or any temporary directory
sudo mount /dev/sda1 /mnt/tmp
sudo for i in /dev /dev/pts /proc /sys; do sudo mount -B $i /mnt/temp$i;  done
sudo chroot /mnt/tmp
root@asd:/#apt-get purge grub grub-pc grub-common

but when i ran the "for" i got an error that /dev/pts /proc /sys folders doesnt exist (why shoud them, its a Windows partition!). After that, i created manually that folders and i coud mount them. Another error came when i tried to chroot, saying "/bin/bash" folder didnt exist, and copying that folder from my Mint didnt solve that =P.

So, how do i delete Grub from sda1? Doing that i will be able to boot Windows again, right?
Thanks in advance.
dieguit
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Apr 23, 2013 7:16 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Problem after installing LMDE

Postby GeneC on Wed Apr 24, 2013 7:13 am

Never had that issue, so don't know for sure if this will work for you or not. :?:
First, I would try moving grub from sda1 to sda

From sda1, run

Code: Select all
sudo grub-install /dev/sda

Code: Select all
sudo update-grub


Reboot and try it...
GeneC

AMD Phenom2x4 3.2 ghz, 12GB DDR3, Nvidia GTX 460

Qiana (Cinnamon)
Sparky XFCE (Debian Testing)
EvolveOS (Budgie)
User avatar
GeneC
Level 7
Level 7
 
Posts: 1560
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: Problem after installing LMDE

Postby dieguit on Wed Apr 24, 2013 9:52 am

Thanks for the answer! I cant run it from sda1, when i try to "sudo chroot /sda1/mounted/place" i get the '/bin/bash' not found error.. Maibe i am doing wrong, i'm kinda new on linux =/
dieguit
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Apr 23, 2013 7:16 pm

Re: Problem after installing LMDE

Postby GeneC on Wed Apr 24, 2013 9:55 am

dieguit wrote:Thanks for the answer! I cant run it from sda1, when i try to "sudo chroot /sda1/mounted/place" i get the '/bin/bash' not found error.. Maibe i am doing wrong, i'm kinda new on linux =/


Hi

Not "sudo chroot /sda1/mounted/place"

From SDA1 open a terminal and paste and run the below
Code: Select all
sudo grub-install /dev/sda

then
Code: Select all
sudo update-grub
GeneC

AMD Phenom2x4 3.2 ghz, 12GB DDR3, Nvidia GTX 460

Qiana (Cinnamon)
Sparky XFCE (Debian Testing)
EvolveOS (Budgie)
User avatar
GeneC
Level 7
Level 7
 
Posts: 1560
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: Problem after installing LMDE

Postby dieguit on Wed Apr 24, 2013 10:21 am

Im sorry for my ignorance but, how do i open a terminal from sda1?
dieguit
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Apr 23, 2013 7:16 pm

Re: Problem after installing LMDE

Postby Zalbor on Wed Apr 24, 2013 10:25 am

It sounds to me like writing grub to sda1 overwrote the windows boot record on that partition. I think you should first restore the windows bootloader then reinstall grub to sda.
Zalbor
Level 4
Level 4
 
Posts: 232
Joined: Tue Apr 19, 2011 11:53 am

Re: Problem after installing LMDE

Postby GeneC on Wed Apr 24, 2013 10:26 am

That is ok.. :)

What I meant is to boot into the OS (Mint?) on sda1 from there open a terminal and run the commands.
I am asuming that the OS on sda1 still boots?
GeneC

AMD Phenom2x4 3.2 ghz, 12GB DDR3, Nvidia GTX 460

Qiana (Cinnamon)
Sparky XFCE (Debian Testing)
EvolveOS (Budgie)
User avatar
GeneC
Level 7
Level 7
 
Posts: 1560
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: Problem after installing LMDE

Postby dieguit on Wed Apr 24, 2013 10:57 am

Again im sorry, i don't know how to boot into my Mint on sda1 =/
dieguit
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Apr 23, 2013 7:16 pm

Re: Problem after installing LMDE

Postby GeneC on Wed Apr 24, 2013 11:18 am

dieguit wrote:[...] and now i can boot Mint, but when i choose the Windows start option on Grub, it loads Grub again.. sda1 is a NTFS partition with Windows system files in it)
[...]
.


Sorry, my mistake. I now see sda1 is a Windows partition. I thought it was the Mint partition.
What I wanted you to do is to boot into Mint (whatever partition that is on)
and run the commands I posted earlier from a terminal.
That should move grub to sda and pick up the Windows partition on sda1.

Code: Select all
sudo grub-install /dev/sda


then

Code: Select all
sudo update-grub
Last edited by GeneC on Wed Apr 24, 2013 11:23 am, edited 1 time in total.
GeneC

AMD Phenom2x4 3.2 ghz, 12GB DDR3, Nvidia GTX 460

Qiana (Cinnamon)
Sparky XFCE (Debian Testing)
EvolveOS (Budgie)
User avatar
GeneC
Level 7
Level 7
 
Posts: 1560
Joined: Fri Sep 03, 2010 1:59 pm
Location: Maine, USA

Re: Problem after installing LMDE

Postby dieguit on Wed Apr 24, 2013 11:23 am

Its ok, thanks anyway. Im trying to install again MBR on sda1 now..
Edit: I cant intall MBR on sda1 xD. I have to do it on sda and it doesnt solve my issue..
Edit2: Runing that made the Windows option disappear from Grub

I think ill get an Windows install CD and use the Recovery console to reset everything.. Then ill install grub again
dieguit
Level 1
Level 1
 
Posts: 5
Joined: Tue Apr 23, 2013 7:16 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Return to Installation & Boot

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest