*Update post 2* Cpu fan not working on dell inspiron Mint 14

Questions about hardware,drivers and peripherals
Forum rules
Before you post please read this

*Update post 2* Cpu fan not working on dell inspiron Mint 14

Postby Kranium31 on Thu May 02, 2013 7:09 pm

First off im fairly new to linux. I switched over about 4 months ago.

I'm running Mint 14 mate 64bit on a Dell inspiron m5010 laptop with Triple core AMD Phenom II N870 and 6bg of ram. I know amd's run hot but im seeing temps under 5% cpu load from 71c-75c now. I have noticed that my cpu fan does not turn on untill it gets to at least 70c-74c. It cools down to about 66c and then creeps back up.
First i tried clearing any vents of dust with my compressor. Then after that didnt work i took the laptop apart and applied new thermal paste to the processor(ic diamond 7c paste was what i used). I upgraded the bios from A9 to the newer A12 version and nothing changed.
I tried to install fan programs like fan control but they dont seem to work for me.

The fan worked when i was running win7.

I searched google and this forum and came up empty. On google i found a thread about similar issues on a different disto but nothing on mint (http://forums.opensuse.org/english/get- ... lappy.html)


I'm pretty lost here so any help is greatly appreciated. Remember i am a newb so any answers try to make them as simple for me as possible. :)







here are my hardware specs: (im not sure what you need so ill post everything that came up)

System: Host: jay-Inspiron-M5010 Kernel: 3.5.0-17-generic x86_64 (64 bit, gcc: 4.7.2)
Desktop: N/A Distro: Linux Mint 14 Nadia
Machine: Mobo: Dell model: 0WTVYR version: A12 Bios: Dell version: A12 date: 07/19/2011
CPU: Triple core AMD Phenom II N870 -Core (-MCP-) cache: 1536 KB flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4a svm) bmips: 13801.7
Clock Speeds: 1: 800.00 MHz 2: 800.00 MHz 3: 800.00 MHz
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS880M [Mobility Radeon HD 4200 Series] bus-ID: 01:05.0
X.Org: 1.12.4 driver: fglrx Resolution: 1366x768@59.6hz
GLX Renderer: ATI Mobility Radeon HD 4200 Series GLX Version: 3.3.11672 - CPC Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS880 HDMI Audio [Radeon HD 4200 Series] driver: snd_hda_intel bus-ID: 01:05.1
Card-2: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.2
Sound: Advanced Linux Sound Architecture ver: 1.0.25
Network: Card-1: Broadcom BCM43224 802.11a/b/g/n driver: bcma-pci-bridge bus-ID: 04:00.0
IF: wlan0 state: up mac: <filter>
Card-2: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller
driver: r8169 ver: 2.3LK-NAPI port: d000 bus-ID: 05:00.0
IF: eth0 state: down mac: <filter>
Drives: HDD Total Size: 640.1GB (26.9% used) 1: id: /dev/sda model: ST9640320AS size: 640.1GB
Partition: ID: / size: 582G used: 161G (30%) fs: ext4 ID: swap-1 size: 6.17GB used: 0.00GB (0%) fs: swap
RAID: No RAID devices detected - /proc/mdstat and md_mod kernel raid module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 72.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 181 Uptime: 59 min Memory: 1163.6/5715.3MB Runlevel: 2 Gcc sys: 4.7.2 Client: Shell inxi: 1.8.4
Last edited by Kranium31 on Tue May 07, 2013 9:00 pm, edited 1 time in total.
Kranium31
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sun Mar 17, 2013 2:45 pm

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Cpu fan not working on dell inspiron Mint 14

Postby Kranium31 on Tue May 07, 2013 8:59 pm

Update:

I finally got i8kutils to work. It is a utility for dell laptops apparently. It only worked after the amd graphics drivers dropped out for some reason.

After the x-org drivers were installed the display started to come up all scrammbled. According to i8kutils the 70+c temp is the gpu and not the cpu.

I guess i will re-flow the gpu and put some new thermal paste on and see the temps then. The fan still doesn't run enough though so its probably going to happen again.

Anyone have any input?
Kranium31
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sun Mar 17, 2013 2:45 pm

Re: *Update post 2* Cpu fan not working on dell inspiron Min

Postby Kranium31 on Thu May 09, 2013 7:16 pm

I finished with the re-flow and it didnt work. It doesn't help that the fan wont come on till the gpu hits 71c.

I might have to go back to windows on this machine :(
Kranium31
Level 1
Level 1
 
Posts: 6
Joined: Sun Mar 17, 2013 2:45 pm


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests