Card Reader Not Working

Questions about hardware and drivers
Forum rules
Before you post please read how to get help

Card Reader Not Working

Postby olderunner on Thu Sep 26, 2013 12:24 pm

My Toshiba i3 laptop Realtek RTS5229 card reader isn't working. Anyone run into this before? I'm running UP7 and not sure if it was working on UP6.
Thanks
olderunner
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jul 19, 2013 10:41 am

Linux Mint is funded by ads and donations.
 

Re: Card Reader Not Working

Postby olderunner on Thu Sep 26, 2013 3:19 pm

It appears I have a rts5129 card reader with a rts5139 driver???

# lsusb -t
/: Bus 04.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 480M
|__ Port 3: Dev 2, If 0, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
|__ Port 3: Dev 2, If 1, Class=Human Interface Device, Driver=usbhid, 12M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/2p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=ehci-pci/2p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/6p, 480M
|__ Port 1: Dev 3, If 0, Class=Vendor Specific Class, Driver=rts5139, 480M
|__ Port 2: Dev 7, If 0, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
|__ Port 2: Dev 7, If 1, Class=Wireless, Driver=btusb, 12M
|__ Port 3: Dev 4, If 0, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M
|__ Port 3: Dev 4, If 1, Class=Video, Driver=uvcvideo, 480M

# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8161 Gigabit Ethernet (rev 10)
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter (rev 01)

lsusb
Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 004: ID 064e:d283 Suyin Corp.
Bus 001 Device 007: ID 0930:0219 Toshiba Corp.
Bus 001 Device 003: ID 0bda:0129 Realtek Semiconductor Corp. RTS5129 Card Reader Controller
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 002: ID 046d:c52f Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
roy-linux rts5229 #
olderunner
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jul 19, 2013 10:41 am

Re: Card Reader Not Working

Postby olderunner on Thu Sep 26, 2013 3:50 pm

I feel like I'm talking to myself here :D
In case someone else has the same problem: I can reboot with sd card installed and the system recognizes it. I googled the problem and someone posted a wordaround:
# sudo echo 1 > /sys/bus/pci/rescan
Didn't work but the reboot does.
olderunner
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jul 19, 2013 10:41 am

Re: Card Reader Not Working

Postby Michael.Behman on Sat Oct 05, 2013 5:55 pm

And after you reboot, do you have write access to the memory card? Or just read only?
I can't get myself to mount the SD card with read-write permissions.
I'm currently using the latest kernel edition (3.11.3) on AMD64.
Any ideas even on how to debug the problem?
Michael.Behman
Level 1
Level 1
 
Posts: 1
Joined: Sat Oct 05, 2013 5:50 pm

Re: Card Reader Not Working

Postby olderunner on Sun Oct 06, 2013 7:07 am

My card reader mysteriously started to work complete with read/write permissions. The only thing I did was Settings->Desktop and turn on "Show Mounted Volumes". Turned it off later and it still worked so doubt that was the solution. I have 2 laptops running LMDE and both card readers now work.
It's a known bug in Debian and you can get a lot of info by searching the Debian forum. I also read that some have luck using gparted to find the sdcard.
Good Luck...
olderunner
Level 1
Level 1
 
Posts: 33
Joined: Fri Jul 19, 2013 10:41 am


Return to Hardware Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests